Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

"Κόβει" τουρίστες η Νέα Γρίπη

Ρεπορτάζ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία περνά κρίση, ο ιός της γρίπης χτυπά απειλητικά την πόρτα μας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ελληνικό τουρισμό. Οι επιχειρηματίες στηρίζονται στους ντόπιους και επισημαίνουν πως ο «σκόπελος» αυτός επιβάλλεται να αποφευχθεί κυρίως από τους Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι πρέπει να «σώσουν την παρτίδα».
Παρόλα αυτά όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που ακυρώνουν τις διακοπές τους αυτές τις μέρες, με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις όσον αφορά τον ιό της «νέας γρίπης».
Οικογένειες κυρίως, με μικρά παιδιά φαίνεται να ξανασκέφτονται την επιλογή τους να βρίσκονται για πολλές ώρες μέσα σε ξενοδοχεία όπου κατά κύριο λόγο φιλοξενούν ξένους τουρίστες. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κ. Μιχάλη Ζουλίδη, όταν ερωτήθηκε που θα πάει διακοπές. «Θα πήγαινα με τη γυναίκα και τα παιδιά μου σε ξενοδοχείο στην Κρήτη, αλλά ο συνεχής βομβαρδισμός για νέα κρούσματα μας έχει αποτρέψει. Τόσοι ξένοι κυκλοφορούν στην Κρήτη αυτή την περίοδο και δεν το ρισκάρω να ταξιδέψω και να μας βγει «ξινό» το ταξίδι»!

1,5 εκατ. λιγότεροι τουρίστες
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού για τη φετινή χρονιά δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Οι αφίξεις για το πρώτο εξάμηνο του 2009 παραμένουν μειωμένες κατά περίπου 10% (9,61% για την ακρίβεια), που μεταφράζεται σε 600.000 τουρίστες, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις, που ανησυχούν έτι περισσότερο τους τουριστικούς φορείς, ήδη για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου μειώθηκαν κατά 371,7 εκ. ευρώ, ποσοστό 17,9%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι πληρωμές ωστόσο των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό παρουσιάζουν μείωση 6,6% και η σχετική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 1.102,9 εκατ. ευρώ.
Αν επαληθευτούν, οι εκτιμήσεις κύκλων της τουριστικής αγοράς, η φετινή χρονιά ενδέχεται να κλείσει με μείωση κατά τουλάχιστον 1,5 εκατ. λιγότερους τουρίστες και κατά 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τον τουρισμό.

Μείωση κρατήσεων έως και 30%
Όσο για τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό, υπό τον φόβο και πάλι της νέας γρίπης, η μείωση των κρατήσεων φτάνει και το 30%. «Πέρα από την οικονομική κρίση, η νέα γρίπη μας έχει κάνει να στραφούμε κατά των ταξιδιών. Από το να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό και να είμαστε συνέχεια σε επιφυλακή με το φόβο και την έγνοια μην πάθουμε τίποτα, καλύτερα να κάτσουμε σπίτι μας και να πηγαίνουμε τα Σαββατοκύριακα Χαλκιδική», υπογράμμισε η κα. Μαρίνα Μανόλη.
Άξιον αναφοράς είναι επίσης ότι οι πληρότητες μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν το 80% ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς και οι υποψήφιοι τουρίστες για πρώτη φορά στα χρονικά, θα μπορούν να βρουν κενά δωμάτια ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο.
Όπως υπογραμμίζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, «στην ύπαρξη κενών δωματίων συμβάλλει ο αισθητά μειωμένος αριθμός των ξένων επισκεπτών από τη Βρετανία και τη Γερμανία και, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του τουριστικού κλάδου, καταγράφονται μειώσεις κατά 20% και 15% αντίστοιχα. Από τις σκανδιναβικές χώρες περιορίζονται οι απώλειες σε λιγότερο από 10%, όπως και από Ιταλία, ενώ από Ρωσία το ποσοστό της αποχής πλησιάζει το 30%».
Πάντως, οι ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα παλεύουν να πετύχουν με πολλές προσφορές την αντιστάθμιση των απωλειών από τους ξένους τουρίστες με την προσέλκυση Ελλήνων. Στην Kρήτη, που εμφανίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τη μειωμένη τουριστική κίνηση, «εξακολουθούμε να παρέχουμε εκπτώσεις από 15% έως και 40% στα καταλύματά μας ακόμη και για τον Aύγουστο», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Xανίων, Nίκος Kόρακας.
Για την Kέρκυρα, ο Kώστας Mπρεντάνος, πρόεδρος της Oμοσπονδίας Tουριστικών Kαταλυμάτων του νησιού, αναφέρει ότι η τουριστική κίνηση στην Kέρκυρα έχει αυξηθεί. «Yπάρχει υψηλή ζήτηση για τον Αύγουστο και κυρίως από τους Βορειοελλαδίτες. Παρά τις σημαντικές απώλειες από τη βρετανική αγορά, ευελπιστούμε ότι η συνολική μείωση της τουριστικής κίνησης δεν θα ξεπεράσει το 10%».
Στη Ρόδο μεγάλη ζήτηση έχει φέτος και από τους Έλληνες τουρίστες το σύστημα διακοπών τύπου all inclusive, πλήρες δηλαδή πακέτο διαμονής και διατροφής, ενώ στη Nάξο υπάρχουν ακόμη πολλά κενά δωμάτια. Kαι γενικότερα στις Kυκλάδες υπάρχουν δωμάτια, όπως και σε άλλα τουριστικά μέρη.