Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Το αλκοόλ καταστρέφει την κοινωνικότητα των εμβρύων

Παιδιά που έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στην εμβρυϊκή ζωή τους μπορεί να έχουν δυσκολία στην επεξεργασία και στην αναγνώριση συναισθημάτων, που οδηγούν σε προβλήματα με τις κοινωνικές τους ικανότητες και συμπεριφορές.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research’, εξέτασε τη συναισθηματική και κοινωνική συμπεριφορά 33 μαθητών με Εμβρυακές Διαταραχές Φάσματος Αλκοόλ.
Η παραπάνω διαταραχή αποτελεί όρο που περιλαμβάνει τη διαρκή αναπτυξιακή επίδραση που παρατηρείται σε ορισμένα παιδιά που έχουν εκτεθεί στο αλκοόλ κατά την εμβρυϊκή περίοδο. Ωστόσο, περισσότερα παιδιά εμφανίζουν νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνδέεται με το αλκοόλ, όπου είναι παρόντα προβλήματα μόνο στο νευρικό σύστημα και στη συμπεριφορά.
Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι παιδιά με Εμβρυακή Διαταραχή Φάσματος Αλκοόλ είχαν περισσότερα προβλήματα με την επεξεργασία των δικών τους συναισθημάτων καθώς και των συναισθηματικών και κοινωνικών εκφράσεων των άλλων. Συγκρίθηκαν με 34 υγιή παιδιά καθώς και με 30 που εμφάνιζαν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Τα δυο σύνδρομα έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, σημειώνουν οι ερευνητές, αλλά ενώ τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα μπορεί να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικότητας αυτό δεν οφείλεται στο ότι έχουν έλλειψη κατάλληλης κατανόησης των εκφράσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Όπως σημειώνει η Dr. Joanne Rovet, από το Πανεπιστήμιο του Καναδά, τα ευρήματα δείχνουν ότι συνολικά τα παιδιά με Εμβρυακές Διαταραχές Φάσματος Αλκοόλ έχουν περισσότερο σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Το κύριο πρόβλημα, εξήγησε, είναι να καταλαβαίνουν και να ερμηνεύουν την πνευματική κατάσταση και τα συναισθήματα των άλλων.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθούν να αποσαφηνιστεί το προφίλ των παιδιών με Εμβρυακή Διαταραχή Φάσματος Αλκοόλ. Με βάση προηγούμενα αποτελέσματα ερευνών της ομάδας, δήλωσε η Rovet, τα παιδιά και οι έφηβοι με τη διαταραχή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τα παιδιά που εμφανίζουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα να έχουν περισσότερα προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς όπως το ψέμα, την κλοπή και την αντιγραφή.
Τα ευρήματα δείχνουν επίσης περιοχές όπου θα μπορούσαν να βοηθηθούν καλύτερα παιδιά με Εμβρυακή Διαταραχή Φάσματος Αλκοόλ, δηλαδή στην επεξεργασία των εκφράσεων του προσώπου και σε άλλες κοινωνικές εκφράσεις. Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, οι δυσκολίες αυτές προβλέπουν τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών και συνδέονται με την κοινωνική τους ανάπτυξη.
Είναι απαραίτητο τα παιδιά να λάβουν βοήθεια σε τομείς κοινωνικής και συναισθηματικής επεξεργασίας, καταλήγουν οι ερευνητές.