Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ο καφές κάνει καλό στο... Αλτζχάιμερ

Τρία φλυτζάνια καφέ μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ ή ακόμη και να ανακόψουν την πορεία της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.
Η καθημερινή λήψη καφεΐνης μπορεί να αναστείλει τις διαδικασίες εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων που οδηγούν σε σύγχυση και απώλεια μνήμης, σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης μελέτης σε ποντίκια με γενετική προδιάθεση άνοιας.
Μετά τη λήψη καφεΐνης, τα επίπεδα της αμυλωειδούς πρωτεΐνης –η οποία ευθύνεται για την εκδήλωση της νόσου– στον εγκέφαλο των ποντικιών μειώθηκαν στο μισό.
Η αλλαγή ήταν εμφανής στη συμπεριφορά τους, καθώς βελτιώθηκε η μνήμη τους και αυξήθηκε η ταχύτητα της σκέψης τους.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί με ακρίβεια η επίδραση [της καφεΐνης] στον άνθρωπο», επισημαίνει η Ρεμπέκα Γουντ, διευθύνουσα σύμβουλος του Alzheimer’s Research Trust.