Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ενισχύονται τα μέτρα για τη Νέα Γρίπη

Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, από το πρωί, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι το δεύτερο Νοσοκομείο μετά το ΑΧΕΠΑ που θα περιθάλπει άτομα τα οποία πάσχουν από τον ιό (H1N1).
Τα δύο Νοσοκομεία θα εφημερεύουν εναλλάξ για καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Έτσι, πλέον η Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό της Νέας Γρίπης.
Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.) Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά «δεν έχουν καταγραφεί, ακόμη, ακόμα σοβαρά κρούσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κάτι που είναι πολύ θετικό». Η κ. Λεπτοκαρίδου τονίζει χαρακτηριστικά:
«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά και όλα έχουν ιαθεί ή οι ασθενείς βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή. Να σημειώσω πως όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα θα μπορούν να πηγαίνουν σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο για εξετάσεις και αν διαπιστωθεί πως έχουν τη νέα Γρίπη, θα σταλούν στα νοσοκομεία αναφοράς», προσθέτει.
Ο παθολόγος, Κ. Κουτσομητέλης, επισημαίνει πως «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Νέα Γρίπη όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή της». Μάλιστα, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς, κάθε χρόνο, υπάρχουν θανατηφόρα περιστατικά και από τη λεγόμενη απλή γρίπη».
Όσον αφορά τα εμβόλια, αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα το φθινόπωρο χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επιτάχυνση της εξάπλωσης στην Ε.Ε.
Για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των κρουσμάτων της νέας γρίπης Α στη Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την καλοκαιρινή περίοδο προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος το φθινόπωρο να αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα, όταν η πανδημία θα συνδυαστεί με την εποχική γρίπη
Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε η επίτροπος σε θέματα υγείας Αντρούλα Βασιλείου ανέφερε πως στις αρχές Οκτωβρίου θα συγκληθεί ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.
Την ίδια στιγμή υπάρχει ο φόβος για αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της τουριστικής κίνησης.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η πανδημία εξαπλώνεται ταχύτατα στον κόσμο. Στις 09.00 χθες το πρωί, είχαν διαγνωσθεί 17.189 κρούσματα στην ΕΕ, με 29 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 4 στην Ισπανία, ενώ από την άλλη πλευρά εκτός ΕΕ έχουν διαγνωσθεί 149.364 κρούσματα και (έχουν καταγραφεί) 810 θάνατοι. Το θετικό είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά μικρό μέχρι στιγμής.


Independent: Κρύβει τη μηνιγγίτιδα ο ιός!
Αίσθηση προκαλεί στη Βρετανία, το δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, με τίτλο "Φόβοι ότι η γρίπη των χοίρων καλύπτει τη μηνιγγίτιδα". Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκε ο ιός Η1Ν1, ίσως τελικά να έπασχαν από μηνιγγίτιδα.
Την ίδια ώρα, η νεκροψία που έγινε σε εξάχρονη Βρετανίδα που έχασε τη ζωή της από τον ιό, έδειξε ότι στρεπτόκοκκος της προκάλεσε σοβαρές μολύνσεις που οδήγησαν στο θάνατό της. Επίσης, μία 17χρονη από τη Σκωτία, πέθανε τελικά από μηνιγγίτιδα, ενώ αρχικά οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται στη Βρετανία, κάθε χρόνο με μηνιγγίτιδα. Το 60% των ασθενών αυτών είναι ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Οι γιατροί υποπτεύονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει μετά την περίπτωση 15χρονου που πέθανε από Νέα Γρίπη στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης. Η νεκροψία-νεκροτομή αποκάλυψε πως ο ιός «έκρυβε» τη μηνιγγίτιδα –όπως ανακοίνωσε η σκοτζέζικη κυβέρνηση. Μάλιστα, το Ερευνητικό Ίδρυμα για τη μηνιγγίτιδα, της ίδιας χώρας, ανακοίνωσε ότι η πανδημία Νέας Γρίπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση και των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας.
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ιδρύματος, Χάρπιντερ Κόλακοτ, δήλωσε ότι «υπάρχει ανησυχία για το θέμα. Κυρίως επειδή η Νέα Γρίπη έχει τη δυνατότητα να καλύπτει άλλες επικίνδυνες ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα. Η μηνιγγίτιδα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή μπορεί να εξελιχθεί σε καλπάζουσα και να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς».
Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα τους ανακοίνωσαν και τα νησιά Τόγκα, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για μία 26χρονη έγκυο, που έπασχε από πνευμονία. Οι γιατροί κατάφεραν όμως να σώσουν το μωρό.