Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Μοίρασε ζωή με το θάνατό της

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ζωή, με το θάνατό του, πρόσφερε 13χρονο κοριτσάκι από τα Ιωάννινα. Πέντε συνάνθρωποί μας χαμογελούν, πάλι, στη ζωή, χάρη στις συνεχόμενες μεταμοσχεύσεις που έγιναν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Κι άνοιξε, έτσι, πάλι, η συζήτηση, για την προσφορά ζωής, τη δωρεά ζωτικών οργάνων, που θεωρείται ως μία νίκη του ανθρώπου στην πάλη του με την αρρώστια και το θάνατο, καθώς η χώρα μας είναι η τελευταία ευρωπαϊκή όσον αφορά τον αριθμό μεταμοσχεύσεων.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά. Στην Ελλάδα 800-900 συνάνθρωποί μας είναι σε λίστα αναμονής περιμένοντας να βρεθεί το μόσχευμα που θα τους δώσει μία ευκαιρία στη ζωή.
Τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγάλα σε όλα τα όργανα που μεταμοσχεύονται. Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις επιστροφής σε υγιή κατάσταση και φυσιολογική ζωή σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) αγγίζουν το ποσοστό του 80% στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, 70% καρδιάς και ήπατος και 90% κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού.
Παρά τα μεγάλα ποσοστά επιτυχημένων επεμβάσεων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον αριθμό των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία του Ε.Ο.Μ., το 2001 η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 2,9%, τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 32,5%, στην Πορτογαλία 20,2%, στην Αυστρία 23,7% και στο Βέλγιο 21,6%.

Οι μεταμοσχεύσεις του Ιπποκρατείου
Ελπίδα και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, σε πέντε ανθρώπους που έπασχαν από χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο 13χρονο κοριτσάκι από τα Γιάννενα, που έχασε την ζωή του πέφτοντας σε γκρεμό. Οι δύο από τις πέντε μεταμοσχεύσεις έγιναν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Λήπτες, 34χρονη που έπασχε από κίρρωση ήπατος και 8χρονο κοριτσάκι το οποίο είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας, αφού έπασχε από συγγενή πάθηση των νεφρών και ζούσε χρόνια με τεχνητό νεφρό. Η μετεγχειρητική τους κατάσταση κρίνεται καλή, κάτι που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πόσο σημαντικός και πόσο αξιόπιστος είναι αυτός ο τρόπος θεραπείας χρόνιων ασθενειών.
Ο καθηγητής και γιατρός στη χειρουργική κλινική των μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τακούδας, μίλησε για τις μεταμοσχεύσεις και για το πόσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο αυτή η μέθοδος, ώστε να αντιμετωπίσει προβλήματα σοβαρά που του στερούν την καλή ποιότητα ζωής. Ειδική μνεία έκανε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα:
«Είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς όταν κάποιος άνθρωπος μπορεί να ζει ξανά φυσιολογικά, αφού αποκτά και πάλι καλή ποιότητα ζωής. Το άσχημο είναι στην Ελλάδα πως δεν είναι αρκετά διαδεδομένες οι μεταμοσχεύσεις και αυτό φαίνεται και από το ότι την φετινή χρονιά οι δότες ήταν ελάχιστοι», τόνισε.