Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

70.000 ευρώ στην κινητή μονάδα του Θεαγένειου Νοσοκομείου

Την κινητή μονάδα πρόληψης καρκίνου του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου χρηματοδοτεί το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Μαΐου 2009 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία της, από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης. Η μονάδα περιλαμβάνει γυναικολογικό εξεταστήριο, μαστογράφο με εμφανιστήριο, αίθουσα υποδοχής και βοηθητικούς χώρους. Η χρηματοδότηση της Κινητής Μονάδας Πρόληψης Γυναικολογικού Καρκίνου του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο», είναι συνολικού ύψους 70.000 ευρώ για το 2009. 
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα το οποίο στηρίζουμε ουσιαστικά, για να μπορέσουν όλες οι γυναίκες στη Μακεδονία και τη Θράκη να τύχουν αυτής της υπηρεσίας, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα για τους υπόλοιπους μήνες, η κινητή μονάδα να πηγαίνει και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Βόρειας Ελλάδος», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Στ. Καλαφάτης. 
Όπως ανακοινώθηκε, τα τελευταία δυο χρόνια το πρόγραμμα λειτούργησε αποτελεσματικά και πάνω από 4.500 γυναίκες εξυπηρετήθηκαν από την κινητή μονάδα. Καθώς υπήρξε η ανάγκη για ουσιαστική στήριξη από κάποιο φορέα, αποφασίστηκε να είναι το Υπουργείο Μακεδονίας - Θρακης αυτό που θα ενίσχυε τη λειτουργία της.
Από την πλευρά του ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης κ. Ιωακείμ Σιγάλας, τόνισε: «Είναι η μοναδική Κινητή Μονάδα που λειτουργεί αλλά σύντομα θα αποκτήσει άλλη μια το Νοσοκομείο των Σερρών. Το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο, όπως και οι πιέσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να επισκεφτεί η μονάδα την περιοχή τους. Τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ θετικά. Οι γυναίκες υποβάλλονται σε μαστογραφία και τα αποτελέσματα τα παίρνουν εκείνη τη στιγμή, ενώ υποβάλλονται και σε άλλες σημαντικές εξετάσεις τις όποιες τις παραλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες. Εάν υπάρξει κάποιο ύποπτο ή θετικό περιστατικό, τότε ο ασθενής μεταβαίνει στο νοσοκομείο για την άμεση αντιμετώπιση του».
Ο Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγενείου» κ. Δημήτρης Χριστογιαννης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη συνέχιση της χρηματοδότησης: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Μακεδονίας- Θράκης για την χρηματοδότηση της κινητής μονάδας. Στην περσινή εξόρμηση που κάναμε στην περιφέρεια, ο ενθουσιασμός των γυναικών που εξετάστηκαν ήταν μεγάλος, καθώς πολλές εξ` αυτών, υποβάλλονταν για πρώτη φόρα σε τέτοιες εξετάσεις. Εμείς πρέπει να είμαστε κοντά στην αγρότισσα, κοντά στην εργαζόμενη μητέρα και να προσφέρουμε την πρόληψη. Πρέπει να πάμε εμείς κοντά στο πολίτη και όχι να έρχεται ο πολίτης σε εμάς. Το θέμα είναι, να λειτουργεί κάθε χρόνο η κινητή μονάδα, γιατί είναι η μοναδική σε όλη την Βόρεια Ελλάδα».

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς στην πράξη τα πράγματα δεν είναι και τόσο θετικά όσον αφορά τις κινητές αυτές μονάδες πρόληψης. Η προμήθεια τους έγινε με διαγωνισμούς όχι και ιδιαίτερα διαφανείς. Ξοδεύτηκαν υπερονγκα ποσά για μια δραστηριότητα που θα έπρεπε να καλύπτετε εξ ολοκλήρου από ένα ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας. Για παράδειγμα στις Σέρρες υπάρχουν 8 Κέντρα Υγείας, όπου υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και υλικοτεχνολογικός εξοπλισμός εκατομμυρίων. Δυστυχώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και φυσικά η βούληση να λειτουργήσουν σαν Κέντρα Αγωγής, Προαγωγής καθώς και Πρωτοβάθμιας φροντίδας και Πρόληψης. Σε όλα τα Κέντρα Υγείας είναι δυνατό να γίνετε το Test Pap, ποιος θα το κάνει όμως; Η προμήθεια μαστογράφων δεν κοστίζει περισσότερο από την αγορά των κινητών μονάδων και με την διάφορα θα υπήρχε η δυνατότητα προμήθειας κι άλλων μηχανημάτων πρόληψης π.χ για την μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Γιατί έχουν μετατραπεί σε περιφερειακά ιατρεία τα Κέντρα Υγείας;
Απο την άλλη το να περνά ένα περιπλανώμενο εργαστήριο να εκτελεί εξετάσεις και να αναγκάζει τους εξυπηρετούμενους να περνούν τα αποτελέσματα από το Νοσοκομείο κι αν τους τα δώσουν, με το ενδόμυχο σκεπτικό ότι κάποιοι προσπαθούν να αυξήσουν την πελατεία τους, δεν νομίζω πως εξυπηρετεί τους ΧΡΗΣΤΕΣ των υπηρεσιών...πολλά ερωτηματικά υπάρχουν γύρω από αυτό το θέμα και η επιχειρηματολογία δεν σταμάτα μόνο σε αυτά.....Ας βγούμε λοιπόν από τον λήθαργο κι ας διεκδικήσουμε ποιοτικότερες και κυρίως δωρεάν υπηρεσίες υγείας όλων των βαθμών κι όλων των επιπέδων...