Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Οκτώ στους δέκα θεραπεύονται με βελονισμό

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζει τα τελευταία χρόνια ο βελονισμός ως θεραπευτική μέθοδος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που θα παρουσιαστούν στο παγκόσμιο συνέδριο βελονισμού, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ο βελονισμός, μια μέθοδος με ιστορία 4.000 χρόνων, είναι αποτελεσματικός με μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, σε ποσοστό έως και 80%.
Ο καθηγητής αναισθησιολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του συνεδρίου Δημήτριος Βασιλάκος σε συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα δύο πρόσφατων μελετών. Η πρώτη, μία πολυκεντρική γερμανική μελέτη με την ονομασία GERAC του 2007, αφορούσε την χρόνια οσφυαλγία. «Στη μελέτη πήραν μέρος 1162 ασθενείς, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα με 387 ασθενείς εφαρμόστηκε βελονισμός, στη δεύτερη με τον ίδιο αριθμό ασθενών εφαρμόστηκε ψευδής βελονισμός (εφαρμόστηκαν δηλαδή οι βελόνες σε τυχαία σημεία του δέρματος) και στην τρίτη ομάδα με 388 ασθενείς έγινε φαρμακοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και γυμναστική. Μετά από 6 μήνες η πρώτη ομάδα είχε πλήρη βελτίωση της χρόνιας οσφυαλγίας σε ποσοστό 47,6%, η δεύτερη ομάδα βελτίωση σε ποσοστό 44,2% και η τρίτη ομάδα βελτίωση σε ποσοστό μόλις 27,4%.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς ότι ο βελονισμός και ο ψευδής βελονισμός έχουν διπλάσια καλύτερα αποτελέσματα από μια άλλη συνηθισμένη θεραπεία», δήλωσε ο κύριος Βασιλάκος.
Η δεύτερη μελέτη του 2009, έγινε από τον καθηγητή Linde του πανεπιστημίου του Μονάχου και αφορούσε 2317 ασθενείς με κεφαλαλγία τάσης. Οι ασθενείς χωρίστηκαν και στην συγκεκριμένη μελέτη σε τρεις ομάδες, στις οποίες εφαρμόστηκε βελονισμός , ψευδής βελονισμός και φαρμακοθεραπεία. Μετά από τρεις μήνες στα άτομα, που εφαρμόστηκε βελονισμός τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά καλύτερα και ως προς την ένταση του πόνου και ως προς τις ημέρες εμφάνισης του πόνου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
«Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο βελονισμός είναι ένα χρήσιμο μη φαρμακολογικό εργαλείο για ασθενείς με συχνά επεισόδια ή με χρόνια κεφαλαλγία τάσης», κατέληξε ο καθηγητής. 
Στη συνέχεια ο δρ. Χαρίσιος Καρανικιώτης, παθολόγος - ογκολόγος (424 ΓΣΝΕ), πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναφέρθηκε στον μηχανισμό δράσης του βελονισμού. «Μέσω της διέγερσης κάποιων σημείων του βελονισμού στο δέρμα, κινητοποιούνται αναλγητικά συστήματα του οργανισμού. Εκκρίνονται δηλαδή ενδογενή οπιοειδή όπως οι ενδορφίνες, οι δυνορφίνες και η σεροτονίνη. Οι ουσίες αυτές δεσμεύονται από συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και έτσι επιτυγχάνεται η αναλγησία. Η έκκριση των ουσιών, ως αποτέλεσμα του βελονισμού, έχει εκτός από αναλγητική και αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση. Έτσι ερμηνεύεται η δράση του βελονισμού στα ψυχοσωματικά νοσήματα και τις εξαρτήσεις (παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοολισμός).
Τα αποτελέσματα κλινικών μελετών έχουν καταδείξει ότι η διέγερση οποιουδήποτε σημείου του δέρματος με τη βελόνα προκαλεί αναλγητική απάντηση. Φαίνεται όμως ότι στα σημεία βελονισμού η απάντηση αυτή είναι ισχυρότερη και διαρκεί περισσότερο», δήλωσε ο κύριος Καρανικιώτης.
Να σημειωθεί ότι ο βελονισμός είναι η μοναδική ανάμεσα σε περισσότερες από 150 καταγεγραμμένες συμπληρωματικές–εναλλακτικές μεθόδους, που εφαρμόζεται σε δημόσια νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι τεχνικές βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού σε 13 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία σε καθημερινή βάση. Στην Θεσσαλονίκη στα ιατρεία πόνου στο Θεαγένειο και στο ΑΧΕΠΑ.
«Ο Βελονισμός, σε καμιά περίπτωση δεν αντιμάχεται την κλασική ιατρική επιστήμη, ούτε καταργεί τις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, που αυτή χρησιμοποιεί. Αποτελεί συμπληρωματική λύση και εφαρμόζεται παράλληλα με την κλασσική ιατρική προς όφελος του ασθενή και παρότι γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτός από γιατρούς και ασθενείς ακόμη δεν εφαρμόζεται όσο συχνά θα έπρεπε», κατέληξε ο κύριος Καρανικιώτης. 
Το 1980 με απόφασή του Υπουργείο Υγείας, επέτρεψε την εφαρμογή βελονισμού αποκλειστικά σε γιατρούς, που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευτεί στη βελονοθεραπεία, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα για τους έλληνες ασθενείς ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία. Με πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας θεωρείται ρητά παράβαση του νόμου, η άσκηση του βελονισμού από άτομα, που δεν διαθέτουν πτυχίο Ιατρικής Σχολής Ελληνικού ή ξένου αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου και αυτό γιατί πίσω από τη νοσολογική εικόνα του ασθενή μπορεί να κρύβεται μια σοβαρή πάθηση, που μόνο γιατρός μπορεί να διαγνώσει.
Ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου, καλύπτουν μερικώς ή πλήρως τη δαπάνη του βελονισμού, εφόσον αυτές πραγματοποιούνται από γιατρούς Βελονιστές. 
Η εφαρμογή του βελονισμού γίνεται με αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης, που δεν προκαλούν πόνο, και κατανέμουν την ενέργεια, που κυκλοφορεί στο σώμα δημιουργώντας ισορροπία.
Οι κατηγορίες των παθήσεων, που ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός είναι οι εξής: 
  • πόνος (κεφαλαλγίες, ημικρανίες, αυχενικό σύνδρομο, νευραλγίες τριδύμου, οσφυαλγίες-ισχιαλγίες, αρθρίτιδες όλων των αρθρώσεων, μυαλγίες).
  • ψυχοσωματικές παθήσεις (νευροφυτικές παθήσεις, γαστρίτιδα, έλκος στομάχου, χρόνια διάρροια, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, άγχος, αϋπνία, υπερφαγία-υπερβολικό βάρος)
  • νευρολογικές ( παρέσεις άνω και κάτω άκρων, ημιπληγία)
  • ω.ρ.λ. (αλλεργική ρινίτιδα, εμβοές ,ίλιγγοι, χρόνια υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα)
  • καρδιακές (υπέρταση)
  • πνευμονικές (βρογχικό άσθμα)
  • δερματοπάθειες (έρπις ζωστήρας, έκζεμα)
  • ουρογεννητικές (διαταραχές περιόδου, νυχτερινή ενούρηση)
  • Ο βελονισμός ελαττώνει τον μετεγχειρητικό πόνο, καθώς και την ανάγκη για αναλγητικά. Επίσης ελαττώνει την μετεγχειρητική ναυτία, τους εμετούς και την κατακράτηση ούρων.