Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Έρευνα στο ΑΧΕΠΑ για δηλώσεις εργαζομένων

Εξιτήριο πήραν σήμερα οι 13 Αμερικανοί φοιτητές, που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη και νοσηλεύτηκαν στην παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ. Οι τελικές ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκαν δεν έδειξαν το παραμικρό. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων για το πού νοσηλεύονταν οι αμερικανοί τουρίστες.
Αφορμή για την ένορκη διοικητική εξέταση στάθηκε δήλωση του προέδρου των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ ότι «οι πάσχοντες από τον ιό της νέας γρίπης νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους και περιφέρονταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου, χωρίς κανέναν περιορισμό θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους».
Όπως είπε ο κ.Γάκης, οι Αμερικανοί φοιτητές που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη είχαν ήπια συμπτώματα με πυρετό από 37,8 έως 38,5 -όταν ακόμη και στην κοινή γρίπη ο πυρετός φτάνει το 39,5- και ότι ο πυρετός τους έπεσε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως διευκρίνισε, δεν απαιτείται νοσηλεία αυτών των ασθενών σε θαλάμους αρνητικής πίεσης αλλά πρέπει να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους ή στο σπίτι τους.
«Οι Αμερικανοί φοιτητές νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο επειδή δεν είχαν ούτε συγγενείς να τους φροντίσουν ούτε και σπίτι να μείνουν. Οι εργαζόμενοι είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις και δεν κινδύνεψε κανένας εργαζόμενος. Παρόλα αυτά επειδή η τυχόν μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και η μη ορθή χρήση των μέτρων προστασίας παρά τις εντολές της διοίκησης συνιστά πειθαρχικό αδίκημα διέταξα Ένορκη Διοικητική Εξέταση και το πόρισμά της θα κοινοποιηθεί» πρόσθεσε ο κ. Γάκης.
Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η Α΄ Παθολογική Κλινική είναι επανδρωμένη και διαθέτει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να διεκπεραιώνει με ασφάλεια τη νοσηλεία σοβαρών λοιμογόνων νοσημάτων και όχι μόνο της γρίπης. Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αυτοθυσία είναι χαρακτηριστικά του προσωπικού του νοσοκομείου. Αυτούς θίγει και εκθέτει η αναφορά, στα ΜΜΕ, του προέδρου των εργαζομένων αντί να τους επιβραβεύει».