Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Τρία τα σοβαρά κρούσματα Νέας Γρίπης

Στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης στράφηκαν τα βλέμματα, χθες, όσον αφορά τη Νέα Γρίπη. Εκεί νοσηλεύεται 16χρονη Βρετανίδα για την οποία οι γιατροί επισημαίνουν ότι είναι το τρίτο σοβαρό κρούσμα της γρίπης Α στη χώρα.
Μετά τα δυο περιστατικά στην Κρήτη, όπου δυο άνδρες, 33 και 42 ετών νοσηλεύονται στην εντατική νοσοκομείου του Ηρακλείου, το 16χρονο κορίτσι συγκεντρώνει την ιδιαίτερη προσοχή των γιατρών. Όπως επισήμαναν έχουν «συγκρατημένη αισιοδοξία», καθώς νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η 16χρονη Βρετανίδα υπήκοος που βρέθηκε θετική στον ιό της Νέας Γρίπης Η1Ν1, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια.
Την ίδια ώρα, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται με συμπτώματα βαριάς πνευμονίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 42χρονος από τη Βόρεια Ήπειρο. Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 42χρονος είχε παρουσιάσει πριν ημέρες τα συμπτώματα, αλλά αμέλησε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Το πρώτο κρούσμα ήταν σε 33χρονο -επίσης από την Κρήτη- που εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης.
Σήμερα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τα προεδρεία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία του ιού στη χώρα μας, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη νέα αυτή μορφή γρίπης.
Δύο θετικά κρούσματα νέας γρίπης Α (Η1Ν1) πιστοποιήθηκαν σήμερα σε στρατιώτες που υπηρετούν στην Κω. Όπως διευκρινίστηκε, ο πρώτος νοσηλεύεται από τις 23 Ιουλίου, αρχικά στο αναρρωτήριο της Μονάδας του, και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω. Ο δεύτερος νοσηλεύεται από τις 25 Ιουλίου στο ΓΝ Κω και σήμερα εξέρχεται για νοσηλεία στο αναρρωτήριο. Δεν πρόκειται για σοβαρά κρούσματα, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Κινδυνεύουν οι έγκυες
Οι έγκυες που προσβάλλονται από τη νέα γρίπη Α έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία και εμφανίζουν ποσοστό θνησιμότητας περισσότερο αυξημένο από το μέσο όρο, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα.
Οι περισσότερες από τις εγκύους που προσβλήθηκαν από τον ιό το 2009 χρειάστηκε να νοσηλευθούν, αναφέρεται επίσης στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα oμοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και δημοσιεύεται από τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Έξι έγκυες έχουν υποκύψει από την ασθένεια από τις 15 Απριλίου 2009, όταν η νέα γρίπη επισημάνθηκε στις ΗΠΑ, ώς τις 16 Ιουνίου. Ο αριθμός τους αντιπροσωπεύει 13% των περίπου 45 θανάτων που προκάλεσε η νέα γρίπη στη διάρκεια της περιόδου αυτής.
Συνολικά 34 έγκυες προσβλήθηκαν από τον ιό και 11, δηλαδή το ένα τρίτο, χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα κρούσματα των εγκύων αποτέλεσαν το 0,62% όλων των κρουσμάτων γρίπης, επιβεβαιωμένων ή πιθανών.