Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Σε ετοιμότητα για τη Νέα Γρίπη

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, για να δεχθεί και να περιθάλψει τα άτομα που θα νοσήσουν από τη Νέα Γρίπη, παρά τις μικρές αδυναμίες που υπήρξαν κατά τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας του ως Νοσοκομείου αναφοράς. Την ίδια στιγμή γιατροί αλλά και επιδημιολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί θεωρώντας υπερβολικό τον πανικό που έχει δημιουργηθεί λόγω της ταχύτητας της εξάπλωσης του Ιού.
«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και να περιθάλψουμε με αποτελεσματικότητα οποιον
δήποτε έχει νοσήσει από τον ιό», δήλωσε στον ΤΘ ο Γιώργος Χριστόπουλος, διοικητής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα μέτρα που ισχύουν από την Τετάρτη, ενώ παραδέχθηκε πως υπήρξαν κάποιες μικρές αδυναμίες λόγω προσαρμογής, οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν.
«Τα μέτρα που ελήφθησαν δε διαφέρουν σε τίποτα από αυτά που ίσχυαν την περίοδο που ήταν σε έξαρση η νόσος των πτηνών», σημειώνει ο κ. Χρυστόπουλος και συνεχίζει: «Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται είναι ίδιας ποιότητας και οι ειδικοί χώροι που υπάρχουν για να δεχθούμε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο είναι οι ίδιοι, όπως και τότε».
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, «το ευχάριστο μέχρι στιγμής είναι ότι τις προηγούμενες δύο μέρες δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό περιστατικό και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί. Από την άλλη πλευρά να σημειώσω πως αντιμετωπίσαμε κάποια μικρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υποδοχή, κάτι που είναι στα πλαίσια της προσαρμογής, αλλά ξεπεράστηκαν».

Η γνώμη των επιδημιολόγων
Παρά τον πανικό που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες η γρήγορη εξάπλωση του ιού της Νέας Γρίπης, γιατροί και επιδημιολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. «Είναι λάθος να πανικοβάλουμε τον κόσμο σε τέτοιο βαθμό», δήλωσε στον ΤΘ η επιδημιολόγος Μαλαματένια Βαγιωνά . «Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ούτε να διογκώνεται το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως έχουμε διαπιστώσει όλοι ο ιός (H1N1) δεν είναι θανατηφόρος. Είναι μία νέα μορφή γρίπης με τη διαφορά να βρίσκεται στο τρόπο εξάπλωσης της», πρόσθεσε.
Η κ Βαγιωνά επίσης σημειώνει: «Θεωρώ πως όσο αυξάνεται το ποσοστό ανθρώπων που νοσούν, θα δημιουργηθούν πιο γρήγορα τα αντισώματα και έτσι θα σταματήσει και η εξάπλωση του ιού».
Σε ερώτηση που της έγινε για το αν η Νέα Γρίπη «κρύβει» τον ιό της μηνιγγίτιδας, όπως υποστήριξαν σκοτσέζοι γιατροί μετά από περιστατικά που σημειώθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, κάτι που δημοσίευσε ο Independent, η κ. Βαγιωνά υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν στην Αγγλία την ίδια στιγμή.