Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Ελλείψεις βλέπουν στα νοσοκομεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Ξοδεύονται χρήματα χωρίς να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης με τη Νέα Γρίπη». Αυτό πιστεύουν επτά βουλευτές Α και Β Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, για ό,τι επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης.
Οι Βαγ. Βενιζέλος, Ι. Μαγκριώτης, Χρύσα Αράπογλου, Χ. Κατανίδης, Β. Γερανίδης, Εύα Καϊλή και Χ. Τσιόκας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Δ. Αβραμόπουλο. Ισχυρίζονται ότι «μόνο σχέδιο και επαρκή συντονισμό δεν δείχνει η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» και «Παπαγεωργίου», που επιλέχθηκαν στην πόλη ως κέντρα αναφοράς».
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι υποδομές των δύο Νοσοκομείων είναι ελλιπείς, ενώ το προσωπικό είναι ανεπαρκές σε αριθμό, καθώς και σε ιατρικές ειδικότητες. «Ειδικότερα για τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου έχουν δημόσια τοποθετηθεί και οι διευθυντές των κλινικών», λένε χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν:
«Η λειτουργία των δύο νοσοκομείων είναι προβληματική, καθώς επικρατεί συνωστισμός και το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες».
Οι επτά βουλευτές υποστηρίζουν ότι «κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στους πολίτες» και «δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων».
Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της οποίας οι δομές θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τέτοιου είδους περιστατικά».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν τον υπουργό Υγείας ποιο είναι το εξειδικευμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη και με ποιες ενέργειες και πότε θα ενισχύσει τα δύο Νοσοκομεία Αναφοράς και γενικότερα τις υγειονομικές μονάδες της Θεσσαλονίκης, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νέα γρίπη;

Η απάντηση του ΑΧΕΠΑ
Ο διοικητής του «ΑΧΕΠΑ», κ. Γάκης, απάντησε, πως «η έλλειψη του προσωπικού είναι δεδομένη, αν λάβουμε υπόψη την καθυστέρηση που υπάρχει από το ΑΣΕΠ». «Όταν φτάνει μετά από 4 χρόνια να ολοκληρωθεί ο διορισμός κάποιων και αυτοί δεν εμφανίζονται ποτέ, είναι φυσικό επόμενο να παρατηρείται έλλειψη προσωπικού. Ειδικά για το «ΑΧΕΠΑ», λόγω του ότι αναβαθμίζεται η φήμη του, ταυτοχρόνως, αυξάνεται και η ζήτηση του. Αντικειμενικά όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντιθέτως, αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο και καταβάλλουμε τις ύψιστες δυνατές προσπάθειες», σημείωσε ο κ. Γάκης.
Τα δραματικά κενά των νοσηλευτών, που προσεγγίζουν τις 25.000 την τελευταία δεκαπενταετία - πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι μέσα στον Αύγουστο θα προσέλθουν στα νοσοκομεία περίπου 2000 νοσηλευτές από διαγωνισμούς που είναι εν εξελίξει ή από τους λεγόμενους κυλιόμενους καταλόγους. Ο κ. Γάκης πάντως ανέφερε πως «από διαγωνισμό που διενεργήθηκε πρόσφατα, επιλέχθηκαν 37 νοσηλευτές και μόνο οι 7 εμφανίστηκαν».
Η ίδια κατάσταση παρουσιάζεται και με την κάλυψη των κενών θέσεων των γιατρών, καθώς δεν προκηρύχτηκαν ακόμα ούτε οι 2000 που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο για το ιατρικό μισθολόγιο. Μάλιστα, και μετά την οριστικοποίηση αυτών των θέσεων, 600 απ' αυτές δε θα προκηρυχτούν, γιατί δεν είναι οργανικές και πρέπει να θεσμοθετηθούν με νόμο, που σημαίνει παραπομπή στο άγνωστο μέλλον.