Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Άλλα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τη Νέα Γρίπη στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δραστικότερα μέτρα ανακοίνωσε το ΕΚΕΠΥ, σε συνέχεια εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την καλύτερη αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης Α. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη εντάσσονται από αύριο, Τρίτη 4 Αυγούστου 2009, άλλα δύο Νοσοκομεία αναφοράς, το ΓΝΘ “Γ.Παπανικολάου” και το Γ.Ν.Θ. “Ιπποκράτειο”, για τα παιδιά.
Την ίδια στιγμή στη μάχη για την αντιμετωπίση του ιού, το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο να επιστρατεύσει και τους ιδιώτες γιατρούς, σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Όπως προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο, οι ιδιώτες γιατροί θα εφημερεύουν στο ιατρείο τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς της νέας γρίπης. Το πιθανότερο είναι αυτό το μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.
Να σημειωθεί επίσης πως σταδιακά ως Νοσοκομεία αναφοράς για τη νέα γρίπη θα μπουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ιού.
Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης, όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα, μιλώντας στον «Τ.Θ.», σημείωσε: “Η επιστράτευση των ιδιωτικών γιατρών για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης Α είναι πολύ σημαντική. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και το χειμώνα και το καλοκαίρι, οι περιπτώσεις γρίπης αντιμετωπίζονται από οικογενειακούς γιατρούς. Κάπως έτσι θα καταπολεμηθεί και ο ιός H1N1”.
Όσον αφορά το «σχέδιο» των επιστημόνων, ο κ. Γάκης υπογραμμίζει: “Στην πρώτη φάση αυτού του σχεδίου είχαμε ως σκοπό να περιορίσουμε τη γρίπη αφού δεν μπορούμε να την σταματήσουμε και αυτό διότι όπως γνωρίζουν όλοι η οποιαδήποτε γρίπη μπορεί να σταματήσει να μεταδίδεται μόνο εάν οι οργανισμοί διαθέτουν τα κατάλληλα αντισώματα. Το να καθυστερήσουμε τον ιό είχε ως στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα μέχρι να βγει το εμβόλιο”.
Για τον διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η καλοκαιρινή περίοδος την οποία διανύουμε, βοηθά στο να μη νοσούν πολλοί άνθρωποι, από τις ευπαθείς ομάδες, «δυσκολεύει όμως την κατάσταση και αυτό διότι, λόγω του τουρισμού τα κρούσματα αυξάνονται πιο γρήγορα και έτσι είμαστε πλέον αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε με διαφορετικό τρόπο».
Από την μεριά της η κ. Τζίνα Λεπτοκαρίδου –Λακασά, βρίσκει θετικό το γεγονός πως ο Ιατρικός Σύλλογος θα επιστρατεύσει τους ιδιώτες γιατρούς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ιού. «Είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο που θα βοηθήσει τα Νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν καλύτερα στην αύξηση των κρουσμάτων από τη Νέα Γρίπη», λέει.

Στην υπόλοιπη χώρα
Επιπλέον νοσοκομεία προστίθενται και σε άλλες πόλεις. Το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων «Α. Φλέμιγκ» και το Γ.Ν. Νέας Ιωνίας «Κωνστναντοπούλειο» εντάσσονται πλέον στα Νοσοκομεία Αναφοράς της νέας γρίπης στην περιοχή των Αθηνών. Συνολικά στην Αθήνα λειτουργούν πέντε νοσοκομεία για ενήλικες, ένα για παιδιά και δύο για μαιευτικά περιστατικά.
Από το ΕΚΕΠΥ σημειώνεται ότι όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα λειτουργούν στα πλαίσια της ετοιμότητας και αντιμετωπίζουν περιστατικά της νέας γρίπης.
Επίσης, εντάσσονται ως Εργαστήρια Αναφοράς πέραν των τριών που ήδη λειτουργούν, τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των παρακάτω Νοσοκομείων: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Και τα σχολεία στη μάχη
Πενήντα σχολεία θα λειτουργήσουν ως κέντρα εμβολιασμού και χορήγησης αντιικών φαρμάκων για τη νέα γρίπη, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Σε χθεσινή ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, γνωστοποιήθηκε ότι η αρμόδια διεύθυνση της Νομαρχίας προέβη στην ονομαστική καταγραφή 50 χώρων-σχολικών συγκροτημάτων που θα λειτουργήσουν ως τέτοια κέντρα, έχει ολοκληρώσει την καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού τόσο στη διεύθυνση Υγείας όσο και στη διεύθυνση Πρόνοιας και συγκρότησε 50 ομάδες αποτελούμενες από προσωπικό τριών ατόμων έκαστη, που θα αναλάβουν να κάνουν τους εμβολιασμούς.
Σύμφωνα με την αντινομάρχη Δημόσιας Υγείας, Αθηνά Αηδονά, δεν θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολείων, αφού για τους εμβολιασμούς θα χρειαστούν μόνο μία αίθουσα και ο προθάλαμος αυτής, όπου θα περιμένουν όσοι πρόκειται να εμβολιαστούν.

Νέο σοβαρό κρούσμα στο Ηράκλειο
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται 30χρονος με πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο άνδρας νοσηλευόμενος με άλλη νόσο ανέπτυξε πνευμονία, πάσχων από νέα γρίπη Α/Η1Ν1 και διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ.
Εν τω μεταξύ, ο 33χρονος που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αποσωληνώθηκε και η κατάστασή του παρουσιάζει βελτίωση.
Σταθερή χωρίς επιπλοκές είναι επίσης η κατάσταση του 42χρονου και της 16χρονης βρετανίδας υπηκόου.