Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Ιδιώτες γιατροί στη μάχη κατά της Νέας Γρίπης

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Ιδιώτες γιατροί μπαίνουν, από αύριο, στη μάχη κατά της Νέας Γρίπης! Αυτό ανακοίνωσε η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.) Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά.
«Οι ιδιώτες γιατροί θα συνδράμουν, κυρίως σε εμβολιασμούς, αλλά και σε ό,τι άλλο χρειαστεί. Επίσης, εντείνονται οι προσπάθειές μας και, σε αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε, τη Δευτέρα, σύσκεψη με την αντινομάρχη Υγείας, Αθηνά Αηδονά, για να ρυθμίσουμε το τι θα γίνεται με τη βοήθεια την οποία θα παρέχει, στη Θεσσαλονίκη, η νομαρχία», εξηγεί.
Σύμφωνα με την κ. Λακασά, «οι πρώτοι που θα πρέπει να εμβολιαστούν όταν θα υπάρξει το εμβόλιο, θα είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα Κέντρα Υγείας, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε αυτά, ακόμη και οι υπάλληλοι καθαριότητας. Έχει, ήδη, ζητηθεί να εμβολιαστούν οδηγοί του ΟΑΣΘ και εισπράκτορες, εργαζόμενοι, δηλαδή, που έρχονται σε άμεση επαφή με πολύ κόσμο».
Για να γίνει, γρήγορα και σωστά, ο εμβολιασμός όλου αυτού του κόσμου, θα υπάρξει συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς. «Τις επόμενες ημέρες θα καταρτιστούν λίστες, με τους ιδιώτες γιατρούς», ανακοινώνει ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (είναι νοσοκομείο αναφοράς), Δ. Γάκης. Σπεύδει, όμως, να ξεκαθαρίσει ότι «αν δεν διαπιστωθεί η ασφάλεια του εμβολίου, κανείς δεν πρόκειται να εμβολιαστεί. Δε θα γίνουμε εμείς πειραματόζωα».
Για τον διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο φόβος που δημιουργεί η κακή δημοσιότητα του θέματος. Είναι ιός του πανικού και όχι της ουσίας». Και ζητά, για άλλη μία φορά, να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία όσοι νομίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσουν βαριά επειδή, με αυτόν τον τρόπο «δεν μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που πρέπει αυτοί που τη χρειάζονται πραγματικά».

Το πόρισμα για τους 13 Αμερικανούς
Το πόρισμα της ’Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης καταρρίπτει τις καταγγελίες του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου περί μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας κατά την πρόσφατη νοσηλεία 13 Αμερικανών φοιτητών που είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εφάρμοσε άμεσα τις οδηγίες που εστάλησαν από το ΕΚΕΠΥ για την αντιμετώπιση των Αμερικανών φοιτητών και των συνοδών τους που έπασχαν από τη νέα γρίπη. «Τούτο πιστοποιείται από τις συντονισμένες ενέργειες των ιθυνόντων, τις αποτελεσματικές πρακτικές όλου του προσωπικού και από την έγγραφη ενημέρωση του κ. Παναγιώτη Κολλάρα εκ μέρους ειδικών λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση περιστατικών νέας γρίπης Αμερικανών φοιτητών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Γάκης, κοινοποιώντας το πόρισμα της ΕΔΕ.
Στην ΕΔΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρίσεων εκτάκτου ανάγκης και ότι η δήλωση του προέδρου των εργαζομένων του Νοσοκομείου στηρίζεται σε υποκειμενικές υποθέσεις, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τις μαρτυρίες του νοσηλευτικού προσωπικού ή άλλων εξωνοσοκομειακών παραγόντων.