Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Νερό με αρσενικό στο Φλάμπουρο

Την ώρα που οι επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού ψάχνουν τον… πελάτη με το τουφέκι, διάφορες περιπτώσεις «ύποπτου νερού» βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε όλη τη χώρα. Πιο σοβαρή αυτή στο Φλάμπουρο Σερρών, ενώ φιάσκο αποδείχτηκε η ιστορία με το νερό στη Μακρινίτσα Πηλίου.Νερό με αρσενικό έπιναν οι κάτοικοι, για διάστημα τουλάχιστον πέντε μηνών, στο Φλάμπουρο Σερρών, όπως έδειξαν οι αναλύσεις που έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση.
Σύμφωνα με τα δείγματα που ελήφθησαν τον Μάρτιο, το αρσενικό έφτανε τα 16 μικρογραμμάρια ανά λίτρο και το Μάιο τα 17, ενώ το όριο είναι τα 10.μικρογραμμάρια ανά λίτρο.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το αρσενικό είναι ένα από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.
Στα Ψαχνά Ευβοίας, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους ζητώντας καθαρό νερό, χωρίς εξασθενές χρώμιο. Κάτοικοι και φορείς των Ψαχνών ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης, που διοχετεύουν στο νερό εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα.
Μάλιστα, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος των Ψαχνών, δηλώνουν αποφασισμένοι, μετά και τη δεύτερη μεγάλη συγκέντρωσή τους στην πλατεία Ψαχνών, να προσφύγουν ακόμη και στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσουν τη δημόσια υγεία, ενώ επίσης λήφθηκε η απόφαση σύστασης ομάδων εποπτείας, προκειμένου να εντοπιστούν οι ρυπαντές.
Στο μεταξύ, έπειτα από τέσσερις μήνες, ο Δήμος έκλεισε τις τέσσερις γεωτρήσεις στην περιοχή Γοργοεπίκοος, όπως καταγγέλλει όμως ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες τρεις στις οποίες ανιχνεύθηκε επίσης εξασθενές χρώμιο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Οι κάτοικοι ζητούν να σφραγιστούν και αυτές οι γεωτρήσεις και να προμηθεύεται η περιοχή καθαρό νερό με βυτιοφόρα.
Καθαρό είναι το νερό της Μακρινίτσας και μπορούν να το πίνουν άφοβα κάτοικοι και επισκέπτες, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, μετά τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Στα δείγματα που ελήφθησαν από το νερό της Μακρινίτσας δεν βρέθηκε ίχνος πετρελαίου. Πριν από ένα μήνα, στο νερό της πηγής «Βλαχογιάννη» είχε εντοπιστεί πετρέλαιο, που όπως αποδείχτηκε προήλθε από εγκαταλελειμμένη δεξαμενή αποβλήτων της μονάδας Ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πλιασίδι.
Στο μεταξύ, ο νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας, με επιστολή του προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της πιθανότητας να επαναληφθεί το φαινόμενο της ρύπανσης.