Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Στη μάχη κατά της Νέας Γρίπης

και ο δήμος Θεσσαλονίκης

Ιατρεία γρίπης θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, από την 1η Σεπτεμβρίου, στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του κεντρικού Δήμου. Ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παρουσία του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Αστέριου Δεληγιάννη κατά τη διάρκεια της χθεσινής(Τρίτη 18 Αυγούστου 2009) καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα μέτρα που παίρνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη νέα γρίπη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που ανοίγουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί (Τετάρτη 26 Αυγούστου) και επαναλειτουργούν πλήρως τα ΚΑΠΗ.
Ο ρόλος των ιατρείων αυτών θα είναι κατ' αρχήν συμβουλευτικός, καθώς ειδικοί γιατροί θα παρέχουν οδηγίες στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για την προστασία τους από τον ιό της νέας γρίπης. Παράλληλα, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, στα ιατρεία αυτά θα διενεργούνται και οι απαραίτητοι εμβολιασμοί.

Πλήρες σχέδιο δράσης
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο και τον κ. Δεληγιάννη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στον αγώνα προστασίας των Δημοτών του εναντίον της πανδημίας από τη νέα γρίπη έχει διοργανώσει πλήρες σχέδιο δράσης.
Έχουν ήδη γίνει δύο ενημερωτικές-εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις του προσωπικού των παιδικών σταθμών του υπόλοιπου προσωπικού καθώς και του προσωπικού των ΚΑΠΗ και προγραμματίστηκαν για τις προσεχείς ημέρες και άλλες δυο με πρωτοβουλία, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος έχει εφοδιαστεί με πολύ μεγάλο αριθμό προστατευτικών μασκών για την προστασία του προσωπικού που εργάζεται σε ευαίσθητους τομείς, ενώ όλες οι υπηρεσίες εξοπλίζονται με αντισηπτικά υλικά για την καλύτερη δυνατή ατομική προστασία σύμφωνα με τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
Τις προσεχείς μέρες, ο Δήμος, θα κυκλοφορήσει ειδικό εκπαιδευτικό φυλλάδιο του της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής για τα μέτρα προστασία από τη μετάδοση του ιού, που επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Το φυλλάδιο θα μεταφραστεί στην αλβανική γλώσσα και στη συνέχεια και στη ρωσική, καθώς και από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των Δημοτών.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αστέριος Δεληγιάννης, συνέστησαν ψυχραιμία στους Θεσσαλονικείς και υπογράμμισαν την ανάγκη να τηρούνται απ' όλους οι κανόνες υγιεινής.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Δήμου, επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται πανικός των δημοτών. «Όλες οι δομές του Δήμου (Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, λοιπές υπηρεσίες) λειτουργούν και θα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και τα μέτρα που περιγράφονται στο σχέδιο δράσης του Δήμου είναι απόλυτα ταυτισμένα με το εθνικό Σχέδιο Δράσης και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτύσσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης».