Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Δε νικήσαμε τη φυματίωση

Πολλοί άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο πιστεύουν πως η φυματίωση αποτελεί μία ασθένεια του παρελθόντος. Στη δεκαετία του 80, οι ειδικοί μιλούσαν με σιγουριά για την εξάλειψη της φυματίωσης μέσα σε μερικές δεκαετίες, πιστεύοντας πως η ασθένεια αυτή ήταν υπό έλεγχο. Ωστόσο, σήμερα η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η φυματίωση δεν έχει καταπολεμηθεί, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 9 εκατομμύρια νέα κρούσματα.
Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί μία εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια. Το 2007 στοίχισε τη ζωή σε 1,7 εκατομμύρια ασθενείς, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου τέσσερις θανάτους κάθε λεπτό της ώρας. Η πλειονότητα των κρουσμάτων φυματίωσης, περίπου το 80%, καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν μολυνθεί από την ασθένεια.
Αυτή η ασθένεια του παρελθόντος έχει επιστρέψει με νέα πρόσωπα, προκαλώντας μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια διάγνωσης και αντιμετώπισής της. Η ραγδαία εξάπλωση της φυματίωσης σε ασθενείς μ&ep! silon; HIV/AIDS, καθώς και η εμφάνιση στελεχών της φυματίωσης που είναι ανθεκτικά στα πιο συνηθισμένα και αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ασθένειας, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση, όπου πλέον η φυματίωση εξελίσσεται εκτός ελέγχου. Οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση της φυματίωσης είναι τεράστιες. Οι ίδιοι οι ασθενείς καθημερινά αγωνίζονται να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν την ασθένεια. Το ταξίδι τους είναι μεγάλ&omi! cron; και δύσκολο. Οι ιστορίες τους πολλές, καθώς καθημερινά ανακαλύπτουν πως η διάγνωση και η καταπολέμηση της φυματίωσης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Τα διαγνωστικά τεστ που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν μπορούν να τους πουν με ευκολία αυτό που χρειάζονται να μάθουν άμεσα. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς ξεκινούν θεραπεία χωρίς να έχει γίνει η σωστή διάγνωση, ενώ άλλοι δεν λαμβάνουν ποτέ τη θεραπεία που έχουν άμεσα ανάγκη. Στην ιστοσελίδα www.msf.gr/tb μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε τις ιστορίες ασθενών με φυματίωση, που περιθάλπονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες ξετυλίγουν μπροστά μας το δύσκολο και μερικές φορές χαοτικό ταξίδι που έκαναν προκειμένου να μάθουν για την ασθένειά τους και να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται. Και αυτό που ζητούν όλοι τους είναι ένα απλό διαγνωστικό τεστ που θα τους πει άμεσα αν έχουν φυματίωση ή όχι και τι θεραπεία θα πρέπει να λάβουν. Χρειαζόμαστε διαγνωστικά εργαλεία που να δίνουν γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα. Πρέπει να είναι τόσο απλά ώστε να χρησιμοποιούνται από όλους τους ασθενείς. Οι ΓΧΣ ζητάμε να σταματήσει η αμέλεια της έρευνας για νέα διαγνωστικά εργαλεία για τη φυματίωση. Οι κυβερνήσεις και οι δωρητές θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνολική συμβολή τους. Χωρίς αυτές τις προσπάθειες εκατομμύρια άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από μία ασθένεια που μπορεί να θεραπευθεί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) περιθάλπουμε περίπου 26.000 ασθενείς με φυματίωση σε 31 χώρες παγκοσμίως. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την καταπολέμηση της φυματίωσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους αυτή, μπορείτε να βρείτε στην έκθεση των ΓΧΣ, με τον τίτλο “Tuberculosis: New Faces of an old disease” . Επισκευτείτε την ιστοσελίδα για τη φυματίωση www.msf.gr/tb Διαβάστε τις ιστορίες ασθενών με φυματίωση σε αυτό το link.