Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Εισαγγελέας για θάνατο σε ασθενοφόρο

Επέμβαση εισαγγελέα για το θάνατο 53χρονου, σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, πριν από, περίπου, έναν μήνα. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητά τη διερεύνηση μιας σειράς θεμάτων, που αφορούν το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (το γνωστό 166). Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκε η μηνυτήρια αναφορά του υπουργού Υγείας, Δ. Αβραμόπουλου.
Στη μηνυτήρια αναφορά του, ο υπουργός αναφέρεται στην έλλειψη αυτοκόλλητων επιθεμάτων για τον απινιδωτή, από το συγκεκριμένο ασθενοφόρο. Όπως υπογραμμίζει, τα επιθέματα αυτά είχαν σταλεί εγκαίρως, στο ΕΚΑΒ, αλλά είχαν παραμείνει στις αποθήκες -χωρίς να ευθύνεται το υπουργείο γι αυτό. Επίσης, περιλαμβάνει τις καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΕΚΑΒ για ελλείψεις προσωπικού και μηχανημάτων, για τις οποίες ζητά να διερευνηθεί αν αληθεύουν, ή αν δημοσιοποιήθηκαν για μικροπολιτικούς λόγους.
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, σε αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών. Ζητά να διερευνηθεί ιδιαίτερα αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος (από όσους εμπλέκονται στο σύστημα προμηθειών των αυτοκόλλητων επιθεμάτων ή από το προσωπικό του ΕΚΑΒ) και της κοινώς επικίνδυνης βλάβης για τη μη λειτουργία του απινιδωτή.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος του 53χρονου επήλθε από γαστρορραγία, κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να αποφευχθεί, ακόμη κι αν λειτουργούσε ο απινιδωτής. Μοναδικός τρόπος για να σωθεί ο άτυχος 53χρονος ήταν να υποβληθεί, αμέσως, σε μετάγγιση αίματος.