Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Καπνίζουν και δε... θηλάζουν

Παθητικοί καπνιστές είναι, στην πλειοψηφία τους, οι μαθητές της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε, στην περιοχή, το 2004, στο 56,8% των αγοριών και στο 55,2% των κοριτσιών καπνίζει ο πατέρας, στο 34,1% των αγοριών και στο 33,9% των κοριτσιών η μητέρα, ενώ στο 6,8% των αγοριών και στο 7,3% των κοριτσιών καπνίζουν άλλοι συγγενείς. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι, αν και στην πλειοψηφία του, ο πληθυσμός είναι αγροτικός κι όχι αστικός, οι γυναίκες δε θηλάζουν τα παιδιά τους.
Συγκεκριμένα, μόλις το 25,8% των αγοριών και το 27,4% των κοριτσιών θήλασαν από 1 έως 3 μήνες, το 12,8% των αγοριών και το 10,3% των κοριτσιών από 4 έως 6 μήνες, ενώ μόνο 6,4% των αγοριών και 7,3% των κοριτσιών θήλασαν περισσότερο από 6 μήνες.
Η μεταπτυχιακή παθολόγος Νίκη Κατσίκη αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε «είναι άξιο σχολιασμού ότι στην Ελλάδα, ενώ το 90% των εγκύων επιθυμεί να θηλάσει, μόλις το 8-10% καταφέρνει να το κάνει έως τον έκτο μήνα ζωής του βρέφους και ότι 1 στους 3 μη καπνιστές εκτίθεται καθημερινά στον καπνό άλλων στο σπίτι και 4 στους 10 στον εργασιακό χώρο.
Η μελέτη στόχο είχε τη διερεύνηση, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της ανάγκης για συστηματική και ουσιαστική ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου και ιδιαιτέρως των γονέων σχετικά με τη σημασία της διατήρησης του μητρικού θηλασμού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και της αποφυγής έκθεσης των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα».
Να σημειωθεί ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών, λοιμώξεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και κακοηθειών, ενώ συμβάλλει και στην καλύτερη νοητική, νευρολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, αυξάνοντας το δείκτη νοημοσύνης του. Τέλος, ο μητρικός θηλασμός ενισχύει την δημιουργία υγιούς συναισθηματικού δεσμού με τη μητέρα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο θηλασμός ωφελεί και τη μητέρα, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μαστού και ωοθηκών, αιμορραγιών κατά τη διάρκεια της λοχείας και οστεοπόρωσης, ενώ βοηθά και στην γρήγορη και ανέξοδη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.
Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός θεωρείται από τους παιδιάτρους η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Μάλιστα, η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία δίνει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη συνέχιση του θηλασμού τουλάχιστον για 12 μήνες.
Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, βρογχικού άσθματος, μέσης ωτίτιδας, συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κακοηθειών, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη. Τονίζεται ότι το παθητικό κάπνισμα θεωρείται από τους ειδικούς εξίσου επιβλαβές και καταστροφικό με το ενεργητικό κάπνισμα.
Η κ. Κατσίκη τόνισε ότι «η λειτουργία προγραμμάτων προώθησης του μητρικού θηλασμού, τόσο μέσα στα νοσοκομεία, όσο και από κοινωνικούς φορείς, θα συμβάλλει στην σωστή καθοδήγηση και στήριξη των νέων μητέρων, αυξάνοντας το ποσοστό αυτών που θηλάζουν. Ανάλογης σημασίας είναι και η θέσπιση προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης του παθητικού καπνίσματος, σε συνδυασμό με την παραπομπή των καπνιστών σε ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, που ευτυχώς ήδη λειτουργούν σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας μας. Τέλος, πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε το μέτρο απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους που θα τεθεί σε λειτουργία στη χώρα μας από τον Ιούνιο του 2009, αρκετά καθυστερημένα, είναι αλήθεια».
Για την έρευνα μοιράστηκε ερωτηματολόγιο σε 1428 μαθητές ηλικίας 13-15 ετών από διάφορα σχολεία του νομού Χαλκιδικής, για να συμπληρωθεί από τους γονείς τους. Έγκυρες απαντήσεις ελήφθησαν από 1183 (82,8%) μαθητές, από τους οποίους 563 (47,6%) ήταν αγόρια και 620 (52,4%) κορίτσια.