Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Καταυλισμός προσφύγων στην πλατεία Αριστοτέλους!

Μόλις έχετε περάσει τα σύνορα. Βρίσκεστε σε μια χώρα που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Ολόκληρες οικογένειες τρέπονται σε φυγή από τα χωριά τους για να γλιτώσουν απ’ τις μάχες. Την τελευταία εβδομάδα περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε μια απομονωμένη περιοχή που δεν έχει καμιά απολύτως υποδομή. Η περιοχή αυτή βρίσκεται... στην πλατεία Αριστοτέλους! Απίθανο; Κι όμως, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στην πλατεία Αριστοτέλους θα ξεφυτρώσει ένας καταυλισμός προσφύγων!
Στον καταυλισμό ακούγεται ότι χιλιάδες ακόμα άνθρωποι είναι στο δρόμο και καταφθάνουν. Άλλοι είναι απόλυτα εξουθενωμένοι, άλλοι άρρωστοι. Όλοι έχουν κάτι κοινό: δεν τους έχει απομείνει τίποτα πια. Εδώ αρχίζει το δικό σας έργο. Από εσάς εξαρτάται η επιβίωσή τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές των αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στα διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτήν ακριβώς την εμπειρία θέλουν να μας μεταφέρουν, μέσα από την έκθεση “Σε Αποστολή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”. Γι αυτό μας καλούν, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 στην πλατεία Αριστοτέλους για να ζήσουμε την εμπειρία του εθελοντή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Η έκθεση περιλαμβάνει έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος αναπαριστά έναν καταυλισμό προσφύγων. Ο επισκέπτης φορά ακουστικά και καλείται να επιλέξει έναν από τους τρεις ρόλους: του γιατρού, του τεχνικού ή του νοσηλευτή. Μέσα από το ηχογραφημένο σενάριο και ανάλογα με το ρόλο που έχει επιλέξει ο επισκέπτης, για 15 λεπτά έρχεται αντιμέτωπος με τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι εθελοντές μας στο πεδίο και παίρνει αποφάσεις που πραγματικά σώζουν ζωές.
Στον εξωτερικό χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από το παγκοσμίου φήμης πρακτορείο Magnum Photos, από τις αποστολές της οργάνωσης ανά τον κόσμο.
Σας προσκαλούμε λοιπόν σε μια περιήγηση που θα σας βάλει στη θέση του εθελοντή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Σας καλούμε να αφιερώσετε 15 λεπτά από τη ζωή σας για να καταλάβετε τη δική μας.
Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει τις εξής πόλεις:
Θεσσαλονίκη 16-22/3 –
Σέρρες 26-28/3 –
λεξανδρούπολη 1-4/4 –
Κοζάνη 8-11/4
Κέρκυρα 22-25/4 –
Πάτρα 29/4-2/5 –
Καλαμάτα 6-9/5 –
Ρόδος 13-16/5 –
Πειραιάς 19-21/5 –
Αθήνα 23-27/5