Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στην πλατεία Αριστοτέλους για χιλιάδες γυναίκες

Περισσότερες από εκατό Θεσσαλονικιές θα κάνουν δωρεάν μαστογραφία και Pap τεστ. Αρκεί να βρεθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα γίνεται προληπτικός έλεγχος, από την αντινομαρχία Υγείας σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια και το Θεαγένειο Νοσοκομείο. Σύνθημα «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες» κι αφορμή η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει κάθε χρόνο 1.500 Ελληνίδες. Μία στις 10 γυναίκες στη διάρκεια της ζωής αναμένεται να προσβληθεί από τη νόσο. Η αυτοεξέταση του μαστού(κάθε γυναίκα μπορεί να το κάνει μετά τα 25 χρόνια της), η εξέταση από ειδικό γιατρό(οπωσδήποτε μετά τα 35 για μια φορά το χρόνο) και η μαστογραφία(μετά τα 40), σώζουν ζωές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός HPV που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου τη μήτρας προσβάλει με... ρυθμό επιδημίας: πάνω από το 40-45% του γυναικείου πληθυσμού. Σύμφωνα με τον διοικητή του Θεαγενείου Νοσοκομείου, Δημήτρη Χριστογιάννη, περίπου 60 γυναίκες έκλεισαν ραντεβού για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κι άλλες τόσες για Pap τεστ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι, πέρσι, μέσω του προγράμματος Interegg III, υποβλήθηκαν σε τεστ 4.500 βορειοελλαδίτισσες και τα ποσοστά έδειξαν ότι μόλις το 2% αυτών έπασχε από τη νόσο.