Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Προσοχή σε ημικρανίες-κιρσούς

Οι συνηθισμένες και «αθώες» για το γενικό πληθυσμό ημικρανίες, μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια σε νέες γυναίκες, όταν είναι συχνές και εάν αυτές επιβαρύνονται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη, αγωγή αντισύλληψης.
Μάλιστα τα εγκεφαλικά - μέχρι προ ολίγων σχετικά ετών, συμβάντα της τρίτης ηλικίας - «κτυπούν» πλέον και νέα άτομα, 35αρηδες, εξαιτίας κυρίως του τρόπου ζωής που διάγουν, ενώ βεβαίως μπορεί να ευθύνονται και κληρονομικοί νόσοι ή παράγοντες, όπως συγγενείς καρδιοπάθειες, νοσήματα του αίματος , του πηκτικού μηχανισμού , του κολλαγόνου, καταστάσεις που επιδεινώνονται όταν τα άτομα καπνίζουν, είναι υπέρβαρα και δεν ασκούνται.
Τα ανωτέρω τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας Δημήτριος Καρακώστας – Μανουσάκης, κατά τη δίωρη ανοικτή συζήτηση με το κοινό, που είχε ως θέμα τη πρόληψη και την αντιμετώπιση των θρομβώσεων και με την οποία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του διεθνούς συνεδρίου Αγγειοχειρουργικής, Aristotle Vascular Experts Meeting. Το συνέδριο διοργάνωσε η Α’ Χειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου , σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου , την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων και το Β’ Καρδιολογικό Τμήμα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου .
Στην ανοικτή εκδήλωση του Σαββάτου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συζήτηση με το κοινό. Η πρωτοβουλία των διοργανωτών, να γίνει αυτή η απευθείας ενημέρωση πολιτών από διακεκριμένους επιστήμονες , ήταν πρωτοφανής μεν για τα ελληνικά συνεδριακά δεδομένα αλλά αποδείχθηκε επιτυχημένη, αφού στην πρόσκληση του AVEM 2009 ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 200 άτομα.
Στις ερωτήσεις των πολιτών, απάντησαν ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Δημήτριος Κισκίνης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας Δημήτριος Καρακώστας – Μανουσάκης , ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Ιωάννης Καπρίνης και ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Βασίλειος Βούδρης, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.
Στη λίστα των προληπτικών εξετάσεων που πρέπει να υποβάλλονται οι μεσήλικες, ο καθηγητής Κισκίνης συνέστησε , όσοι πλησιάζουν τα 50, να κάνουν υπέρηχους κοιλίας και καρωτιδικών αρτηριών, προκειμένου να προλαμβάνονται τα επικίνδυνα για τη ζωή ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής και τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς οι αγγειακές αυτές νόσοι δεν δίνουν ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν τους ασθενείς. Οι εξετάσεις αυτές καλύπτονται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να γίνονται συχνότερα από όσους στην οικογένειά τους έχουν ιστορικό ανευρυσμάτων.
Επίσης, ο καθ. Κισκίνης τόνισε ότι όσοι υποφέρουν από κιρσούς – μία βλάβη των υποδορίων φλεβών- θα πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθούν καθώς οπωσδήποτε μία φορά στη ζωή τους , οι κιρσοί θα δημιουργήσουν θρόμβο/ους. Η εγχείριση γίνεται χωρίς γενική νάρκωση και ο ασθενής νοσηλεύεται μόλις για μία ημέρα. Απαντώντας σε ερώτηση ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η χρήση laser δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χειρουργική επέμβαση, καθώς η εν λόγω τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με περιορισμένες βλάβες, τους οποίους ανακουφίζει προσωρινά, για περίπου μία 5ετία.
Οι γυναίκες , μετά την κλιμακτήριο, θα πρέπει να ελέγχονται για στεφανιαία νόσο, καθώς το αγγειακό τους σύστημα παύει να προστατεύεται από τα οιστρογόνα. Όπως μάλιστα είπε ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Ιωάννης Καπρίνης, οι γυναίκες διατρέχουν πλέον τους ίδιους κινδύνους με τους άνδρες, για να υποστούν εμφράγματα του μυοκαρδίου, συνέπεια των αλλαγών στον τρόπο ζωής τους ( κάπνισμα), με τη διαφορά ότι η κλινική τους κατάσταση μετά από ένα τέτοιο σύμβαμα, είναι χειρότερη από εκείνη ενός ανδρός , λόγω του ότι έχουν πιο λεπτό αγγειακό σύστημα.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι η κολπική μαρμαρυγή – μία από τις συχνότερες αρρυθμίες- θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο , ενώ συντελεί στη δημιουργία θρόμβων και σε άλλα σημεία του αγγειακού συστήματος, όπως στα σπλαχνικά αγγεία και στα αγγεία των ποδιών.
Συνοψίζοντας τα θέματα που εξετάσθηκαν κατά τη δίωρη συζήτηση, ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Βασίλειος Βούδρης, τόνισε ότι η ταχύτατη εξέλιξη των ιατρικών τεχνολογιών, βοηθάει στην αντιμετώπιση ακόμη και πολύ δύσκολων περιπτώσεων, αλλά επεσήμανε τη μεγάλη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, της μη υποτίμησης τυχόν ενοχλήσεων, καθώς και της σωστής συνεργασίας του ασθενούς με τον θεράποντα γιατρό.