Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Σε 24ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, ακύρωσαν, όμως, τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι. Σύμφωνα με το γραμματέα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Zδούκο, το ποσοστό της συμμετοχής στην απεργία αγγίζει το 70%.
Αντίθετα με την κεντρική συγκέντωση, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4η ΔΥΠΕ και η πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, από τους εργαζομένους στις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μακεδονίας-Θράκης. Ζητούν καταβολή δεδουλευμένων των τελευταίων επτά μηνών, συνέχιση της χρηματοδότησης των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα - ανθυγιεινά και καταβολή νοσοκομειακού επιδόματος.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Lead Actor

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Τοξικές αποκριάτικες στολές

Αποκριάτικες στολές από υλικά κακής ποιότητας, χρωματισμένα με τοξικά υλικά, κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι στολές αυτές προορίζονται, κυρίως, για μικρά παιδιά. Στην πλειοψηφία τους, οι στολές αυτές είναι κατασκευασμένες στην Κίνα.
Προκειμένου να είναι χαμηλό το κόστος της παραγωγής οι κατασκευαστές στα ασιατικά κράτη χρησιμοποιούν πλαστικές ύλες και φθηνά υφάσματα με τοξικά χρώματα. Αποκριάτικες τέτοιες στολές κυκλοφορούν σε καταστήματα και λόγω του χαμηλού κόστους, επιλέγονται κατά το πλείστον από τους καταναλωτές.

Ανακαινίστηκαν τα χειρουργεία στο νοσοκομείο ΙΚΑ Παναγία

Τέσσερα ολοκαίνουργια χειρουργεία εξοπλισμένα με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας έχει στη διάθεση του, από την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009, το νοσοκομείο ΙΚΑ Παναγία. Οι ανακαινισμένοι χώροι, μαζί με τους καινούργιους που προστέθηκαν εγκαινιάστηκαν από τον υποδιοικητή του ΙΚΑ, Δημήτρη Κυρζόπουλο.
Μια εικόνα που θυμίζει ευρωπαικά πρότυπα προσφέρουν πλέον οι χώροι των χειρουργείων στο νοσοκομείο ΙΚΑ Παναγία μετά την ανακαίνιση που υπέστησαν αλλά και τη συμπλήρωση τους με επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Ο εγκαινιασμός των υπερσύγχρονων χειρουργείων τελέστηκε το πρωί παρουσία του υποδιοικητή του ΙΚΑ του διευθυντή του νοσοκομείου και του προσωπικού.
Πρόκειται συνολικά για τέσσερις αίθουσες χειρουργείων και δύο βοηθητικούς χώρους συν τα γραφεία των χειρουργών. Τα νέα χειρουργεία είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας οξυγόνου, απιονισμένου αέρα αλλά και φωτισμού. Για ένα χρόνιο αίτημα που επιτέλους ικανοποιήθηκε έκανε λόγο ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΙΚΑ Παναγία σχολιάζοντας τα καινούργια χειρουργεία.

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα τόνισε ότι για τον ίδιο ήταν ένα στοίχημα που κέρδισε και ανακοίνωσε τον δεύτερο στόχο της διοίκησης που αυτή τη φορά αφορά στην κατασκευή μιας μονάδας υγείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στην οδό 25ης Μαρτίου.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

48ωρη απεργία νοσοκομειακών γιατρών

Απέχουν από τα καθήκοντά τους σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα. Αντιδρούν στις αλλαγές που έγιναν στο τελικό κείμενο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους. Εκτός νομοσχεδίου παραμένουν οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για τη σύγκλιση εντός της προσεχούς τριετίας της αμοιβής των υπερωριών, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 70%, ωστόσο, οι ανάγκες καλύφθηκαν από το προσωπικό ασφαλείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ακολουθούν πλέον μόνο το νόμιμο πρόγραμμα των εφημεριών, με αποτέλεσμα σε πολλά νοσοκομεία να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτό προβλέπει δύο εφημερίες το μήνα ανά ειδικευμένο γιατρό και τέσσερις ανά ειδικευόμενο. Μάλιστα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όσα νοσηλευτικά ιδρύματα οι γιατροί υποχρεώνονται να εργαστούν πέρα του νόμιμου ωραρίου. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΙΘ πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.

Από αιμορραγία πέθανε ο 53χρονος

Ανανεωμένο 18.20

Σε αιμορραγικό σοκ, από έλκος στομάχου οφείλεται ο θάνατος του 53χρονου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009. Αυτό προέκυψε από τη νεκροψία-νεκροτομή, που διενεργήθηκε, το μεσημέρι της Πέμπτης, 11 Φεβρουαριου 2009, στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Αριστοτελείου Πανπεπιστημίου.

"Κάποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του και θα αποδοθούν ευθύνες", σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως "υπήρχε στοκ ασφαλείας -και πάντα υπάρχει- σε όλες τις αποθήκες του ΕΚΑΒ". Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο ασθενοφόρο δεν υπήρχαν ηλεκτρόδια για τον απινιδωτή, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να επαναφέρουν τον 53χρονο.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δ. Ψαρούλη, "ακόμη κι αν υπήρχε απινιδωτής στο ασθενοφόρο, ο άτυχος άνδρας θα κατέληγε, αν δεν του γινόταν, άμεσα, μετάγγιση αίματος". Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο θάνατος του 53χρονου οφειλόταν σε αιμορραγία του πεπτικού συστήματος (γαστρορραγία), λόγω έλκους δωδεκαδάκτυλου.
Για το θέμα διενεργείται έρευνα από την αστυνομία. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να εποπτεύει την έρευνα της Αστυνομίας.

Αλμυρό το φιστίκι...

Τριάντα επτά τόνους ακατάλληλα φιστίκια κατάσχεσαν οι υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Όπως διαπιστώθηκε, η περιεκτικότητά τους σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Πρόκειται για δυο φορτία αραχίδες (προσοχή στο "α" μεταξύ συμφώνων, είναι τα γνωστά μας "αράπικα φιστίκια"), 19 τόνων, προέλευσης Κίνας. Επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες ανιχνεύτηκαν σε 18 τόνους φιστίκια τύπου Αιγίνης, προέλευσης Η.Π.Α. Τα δυο φορτία μπλοκαρίστηκαν, καθώς απαγορεύεται η εισαγωγή τους, σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Στυτική δυσλειτουργία: Ε, και;

Τέσσερις στους δέκα άνδρες, από αυτούς που καλούν την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή βοήθειας του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, αντιμετωπίσουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Άλλοι τέσσερις στους δέκα έχουν κάποιο άλλο οργανικό πρόβλημα. Επίσης, χιλιάδες είναι αυτοί που επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, για συμβουλές. Οι περισσότεροι ζουν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων και, στην πλειοψηφία τους είναι νέοι. Τα στοιχεία, τα οποία συγκεντρώθηκαν τη δεκαετία λειτουργίας της ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής, δημοσιοποιήθηκαν σε εκδήλωση του ΚΕΣΑΥ και του ΙΜΟΠ, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 40% των ανδρών από όλη τη χώρα, που καλούν στη ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή (2310 99 90 99) του Κέντρου αντιμετωπίζοντας στυτική δυσλειτουργία, έχουν και κάποιο άλλο οργανικό (39%), ή κλινικά διαπιστωμένο ψυχολογικό (4%) πρόβλημα υγείας. Άντρες με πρόβλημα εκσπερμάτισης ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, οι οποίοι καλούν την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, αναφέρουν οργανικά (σε ποσοστό 18%) και ψυχολογικά (σε ποσοστό 8%) προβλήματα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα σακχαρώδη διαβήτη (σε ποσοστό από 5-10%), καρδιαγγειακής νόσου (από 5-20%) ή ακόμη και σκλήρυνσης κατά πλάκας (σε μικρότερο ποσοστό, από 2-7%).
Το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (Ι.Μ.Ο.Π.) έθεσε σε λειτουργία, το Φεβρουάριο του 2006, την ιστοσελίδα http://www.imop.gr. Στις δέκα πιο δημοφιλείς επισκέψιμες σελίδες, στην πρώτη θέση βρισκόταν το «Σεξουαλική υγεία...και το " Μόνο για νέους», που περιέχει πληροφόρηση για τα θέματα που συχνά ρωτούν οι νέοι στη γραμμή βοήθειας του ΚΕΣΑΥ. Aκολουθούν οι σελίδες με πληροφορίες για το AIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις παθήσεις του προστάτη και φυσικά τη στυτική δυσλειτουργία.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του ΚΕΣΑΥ, δρ. Σταμάτη Παπαχαρίτου, περισσότερες από 150.000 φορές, πολίτες της χώρας, είτε ζώντας σε κάποιο νησί είτε σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος είτε σε ένα αστικό κέντρο, καταφέρνουν με τη βοήθεια του διαδικτύου να λαμβάνουν έγκαιρα και έγκυρα επιστημονική γνώση για τόσο ευαίσθητα θέματα.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Καλύτερα τα παιδιά με μηνιγγίτιδα

Βελτιούμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας 17χρονου αγοριού και 13χρονου κοριτσιού, τα οποία νοσηλεύονται στην παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Λοιμωδών, με μηνιγγιτιδο-κοκκική λοίμωξη. Τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις 6 Φεβρουαρίου με υψηλό πυρετό και αιμορραγικά εξανθήματα.
Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η κατάσταση της υγείας των δύο παιδιών εξελίσσεται ομαλά.Η κοπέλα δεν είχε εμβολιαστεί, αντίθετα από το 17μηνο αγοράκι. Παρόλα αυτά προσβλήθηκε από την νόσο γιατί το εμβόλιο καλύπτει συγκεκριμένο τύπο της νόσου, όπως εξήγησαν οι παιδίατροι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφονται από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι μικρόβιο που επιφέρει την ασθένεια σε παιδιά και ενήλικες. Μηνιγγίτιδα ωστόσο, προκαλούν και τα μικρόβια αιμόφιλος της γρίππης και πενυμονιόκοκκος, καθώς και διάφοροι ιοί.
Το 17 μηνών αγοράκι και η 13χρονη κοπέλα από την Χαλκιδική μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

48ωρη απεργία στα νοσοκομεία

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 12 και 13 Φεβρουαρίου 2009, οι νοσοκομειακοί γιατροί. Διαμαρτύρονται επειδή, σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται χαμηλότεροι, από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, μισθοί.
Με ανακοίνωσή τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν:
Με εκτελεστικό όργανο τον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο η κυβέρνηση προέβη σε μιά άνευ προηγουμένου εξαπάτηση των νοσοκομειακών γιατρών με το νομοσχέδιο που κατέθεσε την προηγούμενη Πέμπτη. Ενώ είχε υπογραφεί στις 1 Δεκεμβρίου 2008 κλαδική σύμβαση που ρύθμιζε το ωράριο και σειρά άλλων ζητημάτων το νομοσχέδιο που κατετέθη όχι
μόνον δεν κυρώνει τη σύμβαση αυτή, αλλά την αλλοιώνει σε βασικά της σημεία.
Συγκεκριμένα:
1.- οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς είναι μικρότερες κατά 50-100 ευρώ των συμφωνηθέντων
2.- δεν περιλαμβάνει το αφορολόγητο των εφημεριών άνω των 4
3.- δεν περιλαμβάνει την κατάργηση του πλαφόν Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προύπηρεσία
4.- παραλείπει οιανδήποτε αναφορά στην διάρκεια της συλλογικής σύμβασης, η οποία είχε συμφωνηθεί να είναι ετήσια.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συνεδρίασε την Παρασκευή και αποφάσισε ότι "για λόγους πολιτικής αξιοπιστίας και συνδικαλιστικής συνέπειας, αλλά κυρίως για λόγους σεβασμού της συλλογικής αξιοπρέπειας των γιατρών να καταγγείλει αυτή τη μεθόδευση και να εμμείνει στην πλήρη εφαρμογή όλων των όρων της κλαδικής σύμβασης που συνυπογράψαμε".
Η ΟΕΝΓΕ
  • Καλεί τις Ενώσεις να εφαρμόσουν προγράμματα εφημεριών στη βάση του υπάρχοντος Εθνικού Δικαίου (2 εφημερίες το μήνα οι ειδικευμένοι και 4 οι ειδικευόμενοι γιατροί).
  • Προκηρύσσει 48ωρη απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή 12 και 13 Φεβρουαρίου
  • Οργανώνει συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου
  • Ενημερώνει όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει.
Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Επιτροπή της Βουλής μεθαύριο Τρίτη και ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές που απειλούν να το καταψηφίσουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε δηλώσει ότι θα το υπερψήφιζε μετά την χονδροειδή αλλοίωση είναι πολύ αμφίβολο αν θα το πράξει. Συνεπώς το νομοθέτημα κινδυνεύει να οδηγήσει σε πολιτική πανωλεθρία τον υπουργό Υγείας.
Υπάρχει όμως ακόμη ένα σημείο καίριας σημασίας. Εαν η κλαδική σύμβαση κυρώνονταν όπως υπογράφτηκε θα ήταν δεσμευτική απ΄ όλους τους γιατρούς της χώρας προκειμένου να υπάρξει παρέκκλιση από το 48ωρο. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν μπορεί να αποτρέψει οιονδήποτε θελήσει να εφαρμόσει πρόγραμμα 2 εφημεριών το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι καθίσταται άκρως επισφαλής η εφημέρευση των νοσοκομείων.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση που είχε απειλήσει την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο για το ζήτημα του 48ωρου μάλλον θα πραγματοποιήσει την απειλή της μετά την τελευταία εξέλιξη.

H φωτογραφία είναι από παλαιότερη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, έξω από τον Ιατρικό Σύλλογο.