Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Στυτική δυσλειτουργία: Ε, και;

Τέσσερις στους δέκα άνδρες, από αυτούς που καλούν την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή βοήθειας του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, αντιμετωπίσουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Άλλοι τέσσερις στους δέκα έχουν κάποιο άλλο οργανικό πρόβλημα. Επίσης, χιλιάδες είναι αυτοί που επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, για συμβουλές. Οι περισσότεροι ζουν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων και, στην πλειοψηφία τους είναι νέοι. Τα στοιχεία, τα οποία συγκεντρώθηκαν τη δεκαετία λειτουργίας της ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής, δημοσιοποιήθηκαν σε εκδήλωση του ΚΕΣΑΥ και του ΙΜΟΠ, στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 40% των ανδρών από όλη τη χώρα, που καλούν στη ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή (2310 99 90 99) του Κέντρου αντιμετωπίζοντας στυτική δυσλειτουργία, έχουν και κάποιο άλλο οργανικό (39%), ή κλινικά διαπιστωμένο ψυχολογικό (4%) πρόβλημα υγείας. Άντρες με πρόβλημα εκσπερμάτισης ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, οι οποίοι καλούν την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, αναφέρουν οργανικά (σε ποσοστό 18%) και ψυχολογικά (σε ποσοστό 8%) προβλήματα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα σακχαρώδη διαβήτη (σε ποσοστό από 5-10%), καρδιαγγειακής νόσου (από 5-20%) ή ακόμη και σκλήρυνσης κατά πλάκας (σε μικρότερο ποσοστό, από 2-7%).
Το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (Ι.Μ.Ο.Π.) έθεσε σε λειτουργία, το Φεβρουάριο του 2006, την ιστοσελίδα http://www.imop.gr. Στις δέκα πιο δημοφιλείς επισκέψιμες σελίδες, στην πρώτη θέση βρισκόταν το «Σεξουαλική υγεία...και το " Μόνο για νέους», που περιέχει πληροφόρηση για τα θέματα που συχνά ρωτούν οι νέοι στη γραμμή βοήθειας του ΚΕΣΑΥ. Aκολουθούν οι σελίδες με πληροφορίες για το AIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις παθήσεις του προστάτη και φυσικά τη στυτική δυσλειτουργία.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του ΚΕΣΑΥ, δρ. Σταμάτη Παπαχαρίτου, περισσότερες από 150.000 φορές, πολίτες της χώρας, είτε ζώντας σε κάποιο νησί είτε σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος είτε σε ένα αστικό κέντρο, καταφέρνουν με τη βοήθεια του διαδικτύου να λαμβάνουν έγκαιρα και έγκυρα επιστημονική γνώση για τόσο ευαίσθητα θέματα.