Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

48ωρη απεργία νοσοκομειακών γιατρών

Απέχουν από τα καθήκοντά τους σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή οι νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη χώρα. Αντιδρούν στις αλλαγές που έγιναν στο τελικό κείμενο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους. Εκτός νομοσχεδίου παραμένουν οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για τη σύγκλιση εντός της προσεχούς τριετίας της αμοιβής των υπερωριών, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 70%, ωστόσο, οι ανάγκες καλύφθηκαν από το προσωπικό ασφαλείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ακολουθούν πλέον μόνο το νόμιμο πρόγραμμα των εφημεριών, με αποτέλεσμα σε πολλά νοσοκομεία να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτό προβλέπει δύο εφημερίες το μήνα ανά ειδικευμένο γιατρό και τέσσερις ανά ειδικευόμενο. Μάλιστα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όσα νοσηλευτικά ιδρύματα οι γιατροί υποχρεώνονται να εργαστούν πέρα του νόμιμου ωραρίου. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΙΘ πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.