Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

48ωρη απεργία στα νοσοκομεία

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 12 και 13 Φεβρουαρίου 2009, οι νοσοκομειακοί γιατροί. Διαμαρτύρονται επειδή, σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται χαμηλότεροι, από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, μισθοί.
Με ανακοίνωσή τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν:
Με εκτελεστικό όργανο τον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο η κυβέρνηση προέβη σε μιά άνευ προηγουμένου εξαπάτηση των νοσοκομειακών γιατρών με το νομοσχέδιο που κατέθεσε την προηγούμενη Πέμπτη. Ενώ είχε υπογραφεί στις 1 Δεκεμβρίου 2008 κλαδική σύμβαση που ρύθμιζε το ωράριο και σειρά άλλων ζητημάτων το νομοσχέδιο που κατετέθη όχι
μόνον δεν κυρώνει τη σύμβαση αυτή, αλλά την αλλοιώνει σε βασικά της σημεία.
Συγκεκριμένα:
1.- οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς είναι μικρότερες κατά 50-100 ευρώ των συμφωνηθέντων
2.- δεν περιλαμβάνει το αφορολόγητο των εφημεριών άνω των 4
3.- δεν περιλαμβάνει την κατάργηση του πλαφόν Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προύπηρεσία
4.- παραλείπει οιανδήποτε αναφορά στην διάρκεια της συλλογικής σύμβασης, η οποία είχε συμφωνηθεί να είναι ετήσια.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συνεδρίασε την Παρασκευή και αποφάσισε ότι "για λόγους πολιτικής αξιοπιστίας και συνδικαλιστικής συνέπειας, αλλά κυρίως για λόγους σεβασμού της συλλογικής αξιοπρέπειας των γιατρών να καταγγείλει αυτή τη μεθόδευση και να εμμείνει στην πλήρη εφαρμογή όλων των όρων της κλαδικής σύμβασης που συνυπογράψαμε".
Η ΟΕΝΓΕ
  • Καλεί τις Ενώσεις να εφαρμόσουν προγράμματα εφημεριών στη βάση του υπάρχοντος Εθνικού Δικαίου (2 εφημερίες το μήνα οι ειδικευμένοι και 4 οι ειδικευόμενοι γιατροί).
  • Προκηρύσσει 48ωρη απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή 12 και 13 Φεβρουαρίου
  • Οργανώνει συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου
  • Ενημερώνει όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει.
Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Επιτροπή της Βουλής μεθαύριο Τρίτη και ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές που απειλούν να το καταψηφίσουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε δηλώσει ότι θα το υπερψήφιζε μετά την χονδροειδή αλλοίωση είναι πολύ αμφίβολο αν θα το πράξει. Συνεπώς το νομοθέτημα κινδυνεύει να οδηγήσει σε πολιτική πανωλεθρία τον υπουργό Υγείας.
Υπάρχει όμως ακόμη ένα σημείο καίριας σημασίας. Εαν η κλαδική σύμβαση κυρώνονταν όπως υπογράφτηκε θα ήταν δεσμευτική απ΄ όλους τους γιατρούς της χώρας προκειμένου να υπάρξει παρέκκλιση από το 48ωρο. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν μπορεί να αποτρέψει οιονδήποτε θελήσει να εφαρμόσει πρόγραμμα 2 εφημεριών το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι καθίσταται άκρως επισφαλής η εφημέρευση των νοσοκομείων.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση που είχε απειλήσει την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο για το ζήτημα του 48ωρου μάλλον θα πραγματοποιήσει την απειλή της μετά την τελευταία εξέλιξη.

H φωτογραφία είναι από παλαιότερη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, έξω από τον Ιατρικό Σύλλογο.