Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Βάζουν στο... μικροσκόπιο τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου, πραγματοποιείται στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Υγιεινής και Α΄Μικροβιολογικό του ΑΠΘ, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την «Οικοανάπτυξη» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και
τα ευρήματά της, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2011, αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην πιο στοχευμένη και αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της νόσου με την έγκαιρη έναρξη της καταπολέμησης των κουνουπιών.
Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπεύθυνος της μελέτης , σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τάκης Παναγιωτόπουλος, η έρευνα θα γίνει σε 84 δημοτικά διαμερίσματα των νομών Ημαθίας και Πέλλας, σε ένα τυχαίο δείγμα 700-800 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών. Οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο και θα γίνει αιμοληψία προκειμένου να βρεθεί αν έχουν αντισώματα στον ιό του Δυτικού Νείλου.
«Δεν προβλέπουμε ότι θα συμβεί κάτι φοβερό και τρομερό αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο κ Παναγιωτόπουλος.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου, μεταδίδεται από τα κουνούπια στα πτηνά και αντίστροφα ενώ ο άνθρωπος βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο, ενώ η έλευση των πτηνών, και η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνάρτηση με την αυξημένη υγρασία, συμβάλλουν στην εξάπλωση της νόσου.
Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του Α' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Άννα Παπά, φέτος το καλοκαίρι καταγράφηκαν 261 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου από τους οποίους οι 191 εκδήλωσαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ενώ 34 κατέληξαν. Σύμφωνα με την κ. Παπά, τα άτομα που προσβάλλονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν εκδηλώνουν πάντα συμπτώματα και μόνο το 1% εκδηλώνει εγκεφαλίτιδα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον ιό στη χώρα μας πρέπει να είναι περίπου 19.100. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό αναπτύσσουν αντισώματα και δεν θα νοσήσουν ποτέ.
Η εμπειρία έδειξε ότι όσο πιο σύντομα ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα, ανέφερε από την πλευρά της η ΓΓ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.