Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η θητεία... χοντραίνει!

Αυτό που, χρόνια τώρα, υποστηρίζουν οι άνδρες, ότι στο στρατό βάζουν κιλά, κι οι γυναίκες λένε πως είναι μια φθηνή δικαιολογία, έρχεται να το πιστοποιήσει μια ιατρική έρευνα. Όπως διαπίστωσαν στρατιωτικοί γιατροί που μελέτησαν στρατεύσιμους και θα ανακοινώσουν τα στοιχεία της μελέτης τους στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο έγινε στη Θεσσαλονίκη, δυσμενή επίδραση φαίνεται ότι έχει η στρατιωτική θητεία στα
σωματομετρικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά των στρατιωτών!
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν αύξηση του σωματικού βάρους, του λίπους, της χοληστερίνης και της γλυκόζης μετά από ένα χρόνο παραμονής στο στράτευμα. Οι επιστήμονες αναζητούν τα αίτια αυτής της κατάστασης στην αλλαγή του τρόπου ζωής που συνεπάγεται η στρατιωτική θητεία.
Πρόκειται για μελέτη του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήραν μέρος 165 νεοσύλλεκτοι στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου το 2009.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, αξιολογήθηκαν τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και το λιπιδαιμικό προφίλ των στρατιωτών αυτών στην έναρξη της θητείας τους και μετά από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης μετά από ένα χρόνο θητείας παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε όλα τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του δείγματος των στρατιωτών. Το σωματικό τους βάρος αυξήθηκε σχεδόν 3 κιλά , το ποσοστό λίπους αυξήθηκε από 15,7 ±7% σε 18,3±6,9% και η περιφέρεια μέσης από 82,6 ±11 εκατοστά στα 84,9±11,3.
Αντίστοιχη αύξηση σημειώθηκε στην ολική χοληστερόλη (από 147,1± 28,1 σε 159,7±28,6 mg/dL) και στη γλυκόζη ( από 82,3±9,3 σε 84,2± mg/dL) χωρίς όμως να ξεπεράσουν τα ανώτατα όρια.
Οι επιστήμονες που έκαναν τη μελέτη επισημαίνουν ότι τα αίτια αυτών των δυσμενών μεταβολών θα πρέπει να αναζητηθούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής που συνεπάγεται η στρατιωτική θητεία, όπως πχ οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, στη φυσική δραστηριότητα και την ψυχολογική κατάσταση των νέων στρατιωτών.