Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

"Μην πληρώνετε" προτρέπουν τους ασθενείς οι νοσοκομειακοί γιατροί

Τα ταμεία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης θα αποκλείσουν, αύριο, οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται, με αυτόν τον τρόπο, στην καταβολή εισιτηρίου τριών ευρώ, από τους ασθενείς, για τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες θα λαμβάνουν. Καλούν τους πολίτες να αρνηθούν να πληρώσουν το αντίτιμο προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις είτε στα δημόσια νοσοκομεία είτε στα κέντρα υγείας όλης της χώρας. Να σημειωθεί ότι
το εισιτήριο θα ισχύει ακόμα και κατά τη διάρκεια των εφημεριών.
Η κινητοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δωρεάν Πρόσβασης των Πολιτών στην Υγείας από τις 22- έως και τις 28 Νοεμβρίου που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Ο αποκλεισμός των ταμείων του Ιπποκρατείου είναι ο δεύτερος που πραγματοποιείται μετά το σημερινό αποκλεισμό του εισπρακτικού μηχανισμού του Γενικού Κρατικού Νίκαιας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Νοσοκομειακής Επιτροπής. Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει και άλλη κατάληψη εισπρακτικού μηχανισμού μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, κατά πάσα πιθανότητα του ΑΧΕΠΑ.
Όπως τόνισαν οι γιατροί, με την επιβολή εισιτηρίου στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας πλήττονται τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και «καταδικάζονται» σε θάνατο άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν. Ο κ. Πλωμαρίτης υπογράμμισε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς μετά το κλείσιμο κλινικών που λειτουργούν στα νοσοκομεία, όπως π.χ. η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης που έκλεισε πριν από 40 ημέρες και η Γυναικολογική του Νοσοκομείου Φλώρινας που έκλεισε πριν από 1,5 χρόνο, θα αρχίσουν να κλείνουν και νοσοκομεία.