Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τα ενεργειακά ποτά οδηγούν στο αλκοόλ;

Μια νέα μελέτη, που αφορά τα λεγόμενα ενεργειακά ποτά, έρχεται να ταράξει τα νερά. Εταιρία που παρασκευάζει αυτού του είδους τα ποτά, ανακοίνωσε χθες, ότι θα αφαιρέσει την καφεΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες από τα προϊόντα της. Κι αυτό επειδή μελέτη δείχνει πως η κατανάλωση τέτοιου είδους ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάχρησης οινοπνεύματος. Η έρευνα έγινε μεταξύ των εφήβων και των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και στο κολλέγιο Johns Hopkins .

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και οινοπνεύματος,σε 1.097 σπουδαστές στο τέταρτο έτος μεγάλου δημοσίου πανεπιστημίου, το οποίο δεν κατονομάζεται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 10% των φοιτητών δήλωσαν πως από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών σε υψηλή συχνότητα, έφθασαν σε ορισμένες περιπτώσεις να το αποζητούν ακόμη και κάθε μέρα. Περίπου οι μισοί ήταν χαμηλής συχνότητας πότες, με τη χρήση ενεργειακών ποτών χαμηλότερη του ενός την ημέρα τα προηγούμενα χρόνια.
Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια για την εξάρτηση από το αλκοόλ, όπως ορίζεται από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών που ισχύει στις ΗΠΑ. Σε σύγκριση με τους μαθητές που απείχαν από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να θεωρηθεί ότι εξαρτώνται από το αλκοόλ.

Βρείτε περισσότερα με κλικ εδώ.