Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Δεν κάνουν διάκριση οι οφθαλμολογικές φλεγμονές


Οι οφθαλμικές φλεγμονές είναι ο τομέας της οφθαλμολογίας που σχετίζεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο με τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες δεδομένου ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% αφορούν εκδήλωση κάποιου συστηματικού νοσήματος. Εμφανίζονται σε άτομα κάθε ηλικίας. Στα παιδιά η κύρια αιτία είναι η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα και η τοξοπλάσμωση. Στη μέση ηλικία είναι τα ρευματικά νοσήματα, η σαρκοείδωση και η νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet, ενώ στη μεγάλη ηλικία είναι η τοξοπλάσμωση και τα παρανεοπλασματικά σύνδρομα (μεταμφιεσμένη εκδήλωση καρκινικής νόσου). Ακόμη διάφορες λοιμώξεις, ήπιες ή σοβαρές, εκδηλώνονται με οφθαλμικές φλεγμονές (ιλαρά, έρπητικές λοιμώξεις, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα κ.ά.)
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη μελέτη των Οφθαλμικών Φλεγμονών και Λοιμώξεων Νικόλαος Φαρμακάκης με την ευκαιρία του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Οφθαλμικών Φλεγμονών και Λοιμώξεων, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008, στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας»).
Η διάγνωση των οφθαλμικών φλεγμονών και λοιμώξεων συχνά είναι δυσχερής. Τα κλινικά μόνο σημεία και οι συμβατικές εργαστηριακές εξετάσεις αδυνατούν να στοιχειοθετήσουν μία ακριβή διάγνωση. Νεώτερες μοριακές τεχνικές που στηρίζονται στην εμβάθυνση της γνώσης μας στην παθογένεση αυτών των νοσημάτων καθώς και απεικονιστικές μέθοδοι θα ανακοινωθούν στο συνέδριο.
Η θεραπεία των οφθαλμικών φλεγμονών παρουσιάζει δυσκολίες που σχετίζονται με το ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο της όρασης και τους περιορισμούς που από τη φύση του επιβάλλει. Οι ομιλητές θα επικεντρωθούν σε νεώτερες φαρμακευτικές και χειρουργικές θεραπείες με ιδιαίτερη έμφαση στα αντιβιοτικά, τα ανοσοκατασταλτικά και στα τελευταίας γενιάς βιολογικά φάρμακα. Επίσης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την χρήση ενδοφθαλμίων συσκευών απελευθέρωσης φαρμάκων που υπόσχονται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα ανακοινωθούν: Νεώτερα δεδομένα στη μοριακή διάγνωση των οφθαλμικών φλεγμονών από τον καθηγητή του Harvard Resa Dana, νέα φάρμακα μακράς και ειδικής δράσης για τις οφθαλμικές φλεγμονές από τον καθηγητή του Moorfields Eye Hospital Carlos Pavesio, νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις στις οφθαλμικές αγγειίτιδες από την κυρία Παναγιώτα Σταύρου από το Birmingham και νέες απόψεις για την συμβολή της φλεγμονής και της ανοσολογικής απάντησης στους οφθαλμικούς όγκους από τον καθηγητή της Λωζάννης Λεωνίδα Ζωγράφο.
Στο πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνονται συνεδρίες με εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα, όπως και παρουσίαση σπανίων και ενδιαφερόντων περιστατικών. Το συνέδριο απευθύνεται σε οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, λοιμωξιολόγους και γενικούς γιατρούς.
Το Πανελλήνιο Συνέδριο των Οφθαλμικών Φλεγμονών και Λοιμώξεων πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετικό τόπο της Ελλάδας και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας για τη Μελέτη των Οφθαλμικών Φλεγμονών και Λοιμώξεων.