Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Η γυμναστική κατά την αιμοκάθαρση κάνει καλό!

Ως μέθοδος γνώρισε αντιδράσεις, όταν άρχισε να εφαρμόζεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Τελικά, όμως, κέρδισε την επιστημονική διαμάχη, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, φέρνει αποτελέσματα!
Πρόκειται για πρόγραμμα του Τμήματος Αθλητιατρικής Φυσιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η οποία παρουσιάστηκε, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008, στο 9ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα άρχισε το 1993, όταν καθηγητές ιατρικής του ΑΠΘ, γύμναζαν νεφροπαθείς την ώρα της αιμοκάθαρσης. Το πρόγραμμα άσκησης, όπως αποδεικνύεται, συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της πορείας της υγείας του ασθενούς.
Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Αθλητιατρικής, καρδιολόγο Ευαγγελία Κουϊδή, ετησίως, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, 100 νεφροπαθείς γυμνάζονται την ώρα της αιμοκάθαρσης, με ασκήσεις αεροβικής γυμναστικής, κάτι που βελτίωσε την κατάσταση της υγείας τους.
Στο συνέδριο, ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις υπογράμμισαν ότι ο αριθμός των επεμβάσεων του είδους έχει μειωθεί κατά πολύ κι ότι χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε -και πάλι- όλοι, όσον αφορά το θέμα, αφού πρέπει να γίνει κατανοητό πως μια μεταμόσχευση είναι δώρο ζωής.