Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

"Μαϊμούες" ένα στα δύο γυαλιά οράσεως ή ηλίου!

Ένα στα δύο ζευγάρια γυαλιών οράσεως και ηλίου, στην Ελλάδα, πωλούνται εκτός καταστημάτων οπτικών. Είναι μη ελεγμένα, με βλαβερές συνέπειες για τα μάτια.
Αυτά επισήμανε ο πρόεδρος της Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, Λευτέρης Καραγεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη 2η διεθνή έκθεση οπτικών Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από 10-12 Οκτωβρίου 2008, στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργιάδη, τα γυαλιά οράσεως που πουλούν οι πλανόδιοι και τα οποία αγοράζουν συνήθως οι πρεσβύωπες είναι απλά μεγεθυντικά και η χρήση τους έχει ως συνέπεια την αύξηση της πρεσβυωπίας. Ακόμη πιο βλαβερές συνέπειες έχει η χρήση γυαλιών ηλίου που δεν έχουν ελεγχθεί. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στην Αμερική, η χρήση τους προκαλεί καταρράκτη ή μη αναστρέψιμες ωχροπάθειες.
Ο κ. Καραγεωργιάδης τόνισε ότι τα γυαλιά που πουλούν οι πλανόδιοι είναι συνήθως κινέζικης προέλευσης και αποτελούν απομιμήσεις τόσο καλές, που είναι δύσκολο να καταλάβει ο αγοραστής ότι δεν είναι αυθεντικά. Μάλιστα, σε 34 περιπτώσεις οπτικοί της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε καταγγελίες σε βάρος πλανοδίων πωλητών. Δεν υπήρξε, όμως, ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς η αστυνομία περιορίστηκε μόνο στις συστάσεις.
Οι οπτομέτρες υποστήριξαν ότι τα γυαλιά ηλίου και οράσεως πωλούνται στα καταστήματα οπτικών δεν κοστίζουν ακριβά, αφού κοστίζουν περίπου 150 ευρώ και τα ταμεία καλύπτουν από το ένα τρίτο, ως τα τρία τέταρτα του ποσού. Ισχυρίστηκαν ότι ακριβά είναι τα εξεζητημένα σχέδια, τα οποία μπορεί να ζητήσει κάποιος πελάτης.