Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Σε κλινική κάθε μέρα δύο αλκοολικοί!

Δύο ασθενείς την ημέρα εισάγονται σε κλινική της Θεσσαλονίκης, πάσχοντας από κίρωση του ήπατος λόγω αλκοολισμού! Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά τα ποσοστά των νέων που κάνουν κατάχρηση αλκοολούχων ποτών.
Τα συνταρακτικά αυτά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) Ευάγγελος Ακριβιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στο Ηλέκτρα Παλλάς.

Όπως είπε, είναι ανησυχητική είναι η αύξηση του αριθμού των νέων που καταναλώνουν αλκοόλ, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι στην Ελλάδα, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων ηλικίας 15 με 20 χρόνων πίνουν τουλάχιστον δέκα φορές το μήνα, ενώ το 4% των εφήβων σε όλο τον κόσμο πίνουν σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό των νέων που καταναλώνουν τουλάχιστον 10 φορές το μήνα αλκοόλ, στη χώρα μας αγγίζει το 17% για τα αγόρια και το 9% για τα κορίτσια.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πλέον και οι γυναίκες κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, παρόλο που οργανικά είναι λιγότερο ανθεκτικές σε αυτό, συγκριτικά με τους άνδρες.

«Η κατάχρηση αλκοόλης ευθύνεται για το 15-20% των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κίρρωση και περίπου το 10% των ασθενών που παρουσιάζει πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος», είπε ο κ. Ακριβιάδης. «Σε μία μόνον κλινική της πόλης αντιμετωπίζουμε δύο με τρεις νέους ασθενείς σε καθημερινή βάση, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας εξ αιτίας αλκοολικής ηπατοπάθειας. Αυτό πριν μερικά χρόνια ήταν παράδοξο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Η.
Παράδοξο στο παρελθόν θα ήταν επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ακριβιάδη, οι γυναίκες ασθενείς. «Σήμερα, οι γυναίκες πίνουν περισσότερο και δυστυχώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές είναι πιο επικίνδυνη», τόνισε. Όπως εξήγησε, το αλκοόλ στις γυναίκες έχει μεγαλύτερη τοξική επίδραση, επειδή έχουν από τη φύση τους περισσότερο λίπος από τους άνδρες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, το κρασί που αποτελεί και παραδοσιακό προϊόν για τη χώρα μας, φαίνεται πως δεν έχει την ίδια τοξική επίδραση με τα άλλα ποτά και επειδή καταναλώνεται σε συνδυασμό με φαγητό δεν έχει την ίδια απορρόφηση.