Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Σε κινητοποιήσεις οι γιατροί

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…

diamartiria_giatron_01
Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν, την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011, οι γιατροί όλης της χώρας. Αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα πραγματοποιήσουν ΚΑΙ 48ωρη απεργία, όταν αυτό θα συζητείται στη Βουλή.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι  “η πρόσβαση σε ποιοτικές, έγκαιρες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας θα δυσκολέψει από τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και τις προβλέψεις του 3ου επικαιροποιημένου μνημονίου”. Ισχυρίζονται πως οι ρυθμίσεις “υπακούουν μόνο σε λογιστικές αντιλήψεις μείωσης των δημόσιων δαπανών για την υγεία”.
Στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που έγινε χθες, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, στην Αθήνα, ελήφθη η απόφαση για τις απεργίες και η έγκριση ψηφίσματος, με το οποίο, οι γιατροί όλης της χώρας ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου. Όπως υπογραμμίζουν, “ο ιατρικός κόσμος υπερθεματίζει στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το νομοσχέδιο όμως δεν υπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες αλλά την παραπέρα μονοπώληση τους και την ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τραστ τραπεζών προμηθευτών”.
Οι γιατροί ζητούν οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας “με αναπτυγμένες δομές που θα προάγουν την απασχόληση των γιατρών και θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα, χωρίς να πληρώνουν την ώρα της ανάγκης”. Όσο για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο, υποστηρίζουν ότι “δημιουργούν ένα νέο ΝΠΔΔ που θα αποκτά πόρους μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εκφύλιση του δημόσιου τομέα υγείας- πρόνοιας, την επιβολή επαχθών εργασιακών σχέσεων και την έμμεση η άμεση επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίας υγείας-πρόνοιας”.
Θυμίζουν, επίσης, ότι παραμένουν ανικανοποίητα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και των γιατρών του ΙΚΑ , δεν προστατεύεται η επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Απαιτούμε την άμεση αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΤΣΑΥ προς τους συναδέλφους και την σύλληψη της τεράστιας εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής.
Ζητάμε τη θεσμοθέτηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης που θα προστατεύει όλους τους μισθωτούς γιατρούς στη σύναψη συμβάσεων με τους μεγάλους εργοδότες καθώς και συλλογική σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Απαιτούμε τον απόλυτο σεβασμό της συλλογικής σύμβασης ΟΕΝΓΕ- υπουργείου Υγείας.