Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Στέγη για τους καρκινοπαθείς στη Θεσσαλονίκη

Ένα όνειρο 20 χρόνων του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, το 1ο Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης, έγινε πραγματικότητα και εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009, στις 6 μ.μ. από τον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης Σταύρο Καλαφάτη. Το Κέντρο, που υλοποιήθηκε με χορηγία του ΥΠΕΧΩΔΕ, δωρεά του Γεωργίου Τσάμη και υποστήριξη των Καίτης Καψή και Νίκης Στατηλάτη, θα λειτουργεί 9.00-14.00 και 17.00-20.00 στην οδό Εγνατίας 65, στον πρώτο όροφο, με τηλέφωνα επικοινωνίας τα 2310 241911 και 6977205194.
Τριακόσιοι εθελοντές, καρκινοπαθείς ή συγγενείς καρκινοπαθών, ανάμεσα στους οποίους και 70 ψυχολόγοι, έχουν στρατευτεί στον αγώνα της υποστήριξης και ενημέρωσης των καρκινοπαθών, που διεξάγει εδώ και 20 χρόνια ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας -Θράκης, υπό την προεδρία της Περσεφόνης Μήττα.
Χτυπημένη, πριν από 22 χρόνια, από τον καρκίνο τον οστών και έχοντας βιώσει την εμπειρία του εθελοντισμού στην Αμερική, η κα Μήττα, το πρώτο που θέλησε να κάνει, όσο ακόμη διαρκούσε η θεραπεία της και αναγκαζόταν να μετακινείται με καροτσάκι, ήταν να βοηθήσει τους συνανθρώπους της, που έπασχαν από την ίδια νόσο. Μέσα από συναντήσεις, που αρχικά γίνονταν στο σπίτι της, «γεννήθηκε» η ιδέα της ίδρυσης του Συλλόγου, που σήμερα αριθμεί 6.000 μέλη του.
Από τους 125 στόχους, που έθεσε ο Σύλλογος, οι 110 επιτεύχθηκαν και συνεχίζεται ο αγώνας για την επίτευξη των υπόλοιπων.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Κέντρου η κα Μήττα, άνθρωποι χτυπημένοι από τον καρκίνο, που πέρασαν από τον Σύλλογο, έχοντας την κατάλληλη ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη κατάφεραν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν μια φυσιολογική ζωή. Ανάμεσα σε αυτούς, ένας νέος που, αν και έπασχε από καρκίνο των οστών, αντί να πάρει απαλλαγή από τον στρατό προτίμησε να υπηρετήσει για δύο χρόνια στα ΛΟΚ και στη συνέχεια να κάνει οικογένεια και παιδιά, αλλά και μια 27χρονη σήμερα γυναίκα από μειονεκτούσα κοινωνική ομάδα, που χτυπήθηκε από τον καρκίνο στα 11 της, θεραπεύτηκε στο εξωτερικό με πρωτοβουλία του Συλλόγου και σήμερα έχει τρία παιδιά, τα οποία η κα Μήττα χαρακτηρίζει «εγγονάκια» της.
Στο Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Καρκινοπαθών οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, τα φάρμακα, τις θεραπείες, ενώ 18 ψυχολόγοι και 12 φυσιοθεραπευτές θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Όπως ανέφερε η κα Μήττα, ο Σύλλογος θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις και να εκπροσωπείται σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει πρόγραμμα καταγραφής των καρκινοπαθών.