Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Η στεναχώρια φέρνει

όρεξη για γλυκά

Η λαχταρά για γλυκό μοιάζει σε κάποιους – ειδικά στις γυναίκες - ανθρώπους...δεύτερη φύση! Δυστυχώς μερικές φορές, το αίσθημα αυτό μπορεί να είναι εκτός ελέγχου, οπότε μπορεί κάλλιστα να αναρωτηθεί κάποιος...αν υπάρχει σωτηρία! Ωστόσο, είναι η βιολογία του σώματός μας τέτοια που μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση γλυκών.
Όταν αισθανόμαστε στεναχωρημένοι ή κουρασμένοι, τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος ( δηλ. του σακχάρου) είναι μειωμένα. Κάτι που συνεπάγεται ότι τα επίπεδα της ορμόνης ( της...καλής διάθεσης) σεροτονίνης είναι επίσης μειωμένα στον εγκέφαλο. Το σώμα μας αντιδρά εκδηλώνοντας έντονη διάθεση για γλυκό.
Από τη στιγμή που θα φάμε γλυκά, όπως π.χ. σοκολάτα ή κέικ, ο εγκέφαλος παράγει σεροτονίνη. Δυστυχώς όμως, η έκκρισή της μειώνεται πολύ σύντομα, οπότε από τη στιγμή που νιώθετε ακόμα στεναχωρημένοι ή κουρασμένοι, θα εξακολουθήσετε να... χρειάζεστε γλυκό παρόλα αυτά.
Η λαχτάρα για γλυκό μπορεί να αποδοθεί βέβαια και σε έντονο stress ή πολύ έντονη κόπωση. Όταν κοιμόμαστε πολύ λίγο ή πρακτικά καθόλου, ή ακόμα όταν δουλεύουμε παρά πολλές ώρες, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε γερές δόσεις ζάχαρης.
Μια άλλη περίπτωση είναι η υιοθέτηση μιας... βασανιστικής δίαιτας. Με μια δίαιτα αδυνατίσματος, χαμηλή σε θερμίδες και υδατάνθρακες, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό το σώμα να αρχίσει να αντιστέκεται στην ινσουλίνη (εντός βέβαια φυσιολογικών ορίων). Στην περίπτωση αυτή, το σώμα ζητά από τον εγκέφαλο την κατανάλωση γλυκών, ακόμα και αν η γλυκόζη στο αίμα είναι φυσιολογική.
Στο σημείο αυτό φαίνεται το παράδοξο με τη χρήση σκευασμάτων που καταστέλλουν την όρεξη. Με τη συνεχή αναζήτηση του γλυκού όμως, αυξάνονται τα αποθέματα λίπους, παρότι το φαγητό είναι λιγότερο. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται, καθώς υπάρχει η αίσθηση του ότι τρώμε λιγότερο, χωρίς να υπολογίζουμε τα γλυκά.