Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

5000 νεκροί το χρόνο από αλκοόλ στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Κάποτε μάθαμε να καταναλώνουμε αλκοόλ στο οικογενειακό τραπέζι με ένα δάχτυλο οριζόντιας θέσης γλυκιά μαυροδάφνη ή ρετσίνα». Σήμερα το αλκοόλ στην Ελλάδα σκοτώνει 5.000 άτομα ετησίως.
Δραματικές επισημάνσεις για την κατάχρηση του αλκοόλ στην Ελλάδα κάνουν ειδικοί επιστήμονες με αφορμή επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τις εργασίες που θα παρουσιαστούν, γύρω στα 200.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, ενώ 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το 30% των εφήβων μαθητών έχει πιει περισσότερες από 20 φορές σε ένα χρόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα.
Τα παραπάνω στοιχεία, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, θα παρουσιαστούν στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τις συνέπειες της χρήσης αλκοόλ.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το αλκοόλ είναι ο τρίτος, μετά το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντας πρόκλησης ασθενειών και πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 55.000.000 ενήλικες, καταναλώνουν σε επικίνδυνο επίπεδο ποσότητες αλκοόλ, που ευθύνεται για 195.000 θανάτους ετησίως στην Ε.Ε.
Ο κ. Ιωάννης Διακογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το αλκοόλ, εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί εξάρτηση και ευθύνεται για 60 ή και περισσότερους διαφορετικούς τύπους ασθενειών, είναι υπεύθυνο και για κοινωνικές και συναισθηματικές βλάβες, που εκτείνονται και στον περίγυρο του χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας.

Λιγότεροι οι εξαρτημένοι από ναρκωτικά
«Στην Ελλάδα του 2009 δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα είναι πολλαπλάσια από το άτομο που εξαρτάται από άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη», σημείωσε ο Δρ. Κοινωνιολογίας-Ψυχολογίας, Γιώργος Πιπερόπουλος. Πρόσθεσε δε, πως «το γεγονός ερμηνεύεται από τα δεδομένα της ελληνικής οικογένειας που αποκρύπτουν επιμελώς το δράμα του πατέρα και της μητέρας που είναι αλκοολικά άτομα. Τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο οδυνηρά εάν δεν είχαμε ένα τεράστιο αριθμό ατόμων της εφηβικής και νεανικής ηλικίας που είναι ήδη αλκοολικοί ή έχουν ξεκινήσει από το κλασικό ποτό για την παρέα», συμπλήρωσε ο κ. Πιπερόπουλος. «Το αλκοόλ δυστυχώς βρίσκεται γύρω μας με ελεύθερη διακίνηση. Κάποτε μάθαμε να καταναλώνουμε αλκοόλ στο οικογενειακό τραπέζι με ένα δάχτυλο οριζόντιας θέσης γλυκιά μαυροδάφνη ή ρετσίνα. Αυτό δε σημαίνει ότι η ένταση και έκταση του προβλήματος απαιτεί επιστροφή στις προπολεμικές εποχές της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης. Αλλά ας μην ξεχνιόμαστε το κλασικό γιαπωνέζικο ρητό που λέει εύστοχα: «Στην αρχή το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό έως ότου τελικά το ποτό παίρνει το άτομο». Και ο νοών νοείτο!», κατέληξε ο κ. Πιπερόπουλος.