Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Διευκρινίσεις Αβραμόπουλου για το κάπνισμα


Μόνο λίγες ημέρες απoμένουν προτού γίνει οριστικά παρελθόν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για την εφαρμογή του μέτρου, που θα αποτελέσει σταθμό για τις ελληνικές συνήθειες. Όμως, ο υπουργός έδωσε νέες διευκρινίσεις σήμερα για τους όρους που θα ισχύσουν σε καταστήματα και επιχειρήσεις. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ ως τώρα ήταν κάθετος όσον αφορά το κάπνισμα στις επιχειρήσεις κι έλεγε να βγαίνουν στο δρόμο ή στα μπαλκόνια οι καπνιστές, τώρα καλεί τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν... καπνιστήρια. Με βάση τα νέα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος, καθίσταται υποχρεωτική η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, όπου απασχολείται προσωπικό άνω των 50 ατόμων.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, θα απαγορεύεται η παραμονή και εξυπηρέτηση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημειωτέον ότι και στα καταστήματα κάτω των 70 τ.μ. που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν αποκλειστικά για καπνιστές, θα απαγορεύεται το κάπνισμα τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες άδεια για καπνίζοντες. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να εξοπλιστούν με μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα και να αναρτήσουν στην πρόσοψη και στον εσωτερικό χώρο εμφανή επιγραφή που θα αναφέρει ότι το κατάστημα είναι χώρος και για καπνίζοντες. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 70 τ.μ., με εξαίρεση τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ., μπορούν να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων με μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος.
Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική πάνω από 400 τ.μ. μπορεί να δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες σε ποσοστό 40% της επιφάνειας του καταστήματος. Ο χώρος διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που έχει ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων. Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτουν οι εξωτερικοί χώροι ανάπτυξης τραπεζο-καθισμάτων, ακόμα και αν οι χώροι αυτοί καλύπτονται από σκέπαστρο. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των παραβάσεων είναι οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, στο έργο των οποίων συνδράμουν οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, καθώς και η Δημοτική Αστυνομία και οι Επόπτες Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Το πρόστιμο τώρα, σύμφωνα με το νόμο, καθορίζεται για τους ιδιώτες παραβάτες από 50 μέχρι 500 €, για τους υπεύθυνους 1.000 μέχρι 2.000 € σε περίπτωση υποτροπής, με δυνατότητα προσωρινής ανάκλησης της πώλησης προϊόντων καπνού από τα ειδικά καταστήματα ή και στη χειρότερη περίπτωση ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Στους εργασιακούς χώρους -εξαιρουμένων των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά- θα δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες, πλήρως διαχωρισμένοι από τους χώρους που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων και των επισκεπτών.