Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Κοινή ιατρική περίθαλψη σε όλη την Ενωμένη Ευρώπη

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Κοινή ιατρική περίθαλψη, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους κατοίκους όλων των χωρών-μελών, προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ψηφίστηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2009, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σχετική πλειοψηφία, η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι ασθενείς θα μπορούν, αφού περάσουν από σχετική έγκριση, να εξετάζονται και σε άλλα ιατρικά κέντρα της Ευρώπης και η δαπάνη να χρεώνεται στο οικείο ασφαλιστικό τους ταμείο, με βάση το ποσό που αυτό θα χορηγούσε για περίθαλψη σε εγχώριο ιατρικό κέντρο.

Η νέα Οδηγία δημιουργεί πλέον ένα ειδικό πλαίσιο αποσαφηνίζοντας τα δικαιώματα διασυνοριακής περίθαλψης των ασθενών σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ασθενείς θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα έξοδα που θα τους επιστρέφονται θα αντιστοιχούν στο ποσό που θα κάλυπτε η χώρα τους για αντίστοιχη περίθαλψη∙ τυχόν πρόσθετα έξοδα, ωστόσο, θα καλύπτονται από τον ίδιο τον ασθενή.
Έτσι, όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν ένα κέντρο του εξωτερικού, πλέον θα μπορούν να παίρνουν, από το ταμείο τους, το ποσό το οποίο θα εισέπρατταν για εξέταση σε εγχώριο ιατρικό κέντρο και να το αποδίδουν στο κέντρο της αλλοδαπής. Φυσικά θα πληρώνουν από την τσέπη τους τη διαφορά. Θα έχουν, έτσι, περισσότερες εναλλακτικές λύσεις -αν, φυσικά, περάσει από την Κομισιόν η απαραίτητη ρύθμιση, αφού τα συμφέροντα στον τομέα της Υγείας είναι τεράστια.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας δημοκρατίας Μανώλης Αγγελάκας, μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, σε παρέμβασή του στην κοινή συζήτηση επί του θέματος στην Ολομέλεια, τόνισε ότι "με τη νέα νομοθεσία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της κινητικότητας των ασθενών και η θεραπεία ασθενειών σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να τύχουν της καλύτερης δυνατής περίθαλψης, γνωρίζοντας τα δικαιώματά τους και χωρίς να ταλαιπωρούνται ως προς την επιστροφή των εξόδων, αφού τα κράτη μέλη θα έχουν εγκαταστήσει ένα σαφές σύστημα προηγούμενης έγκρισης των εξόδων αυτών".
Φυσικά, το θέμα δε θεωρείται λήξαν. Οι χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν (όπου δεν υπάρχει) μηχανισμό υπολογισμού των εξόδων, κατάλογο των ασθενειών που θα εντάσσονται στο σύστημα διασυνοριακής περίθαλψης και σύστημα αναγνώρισης των συνταγών φαρμάκων, δεδομένης της μη κυκλοφορίας των ίδιων φαρμάκων σε όλα τα κράτη μέλη και της μη εναρμονισμένης κατάταξής τους από τα Συστήματα Ασφάλισης.
Και μην ξεχνάτε: Είναι πολλά τα λεφτά...

Ανανέωση 22.00
Αντίθετη είναι η άποψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Τούσσα:
«Η οδηγία για την "μετακίνηση των ασθενών" προωθεί την ενιαία αγορά Υγείας, την εφαρμογή των ελευθεριών της συνθήκης του Μάαστριχτ. Την μετακίνηση των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας προκειμένου να κατοχυρωθεί η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η επιστροφή μέρους των εξόδων νοσηλείας στο εξωτερικό είναι η παγίδα για την απόσπαση λαϊκής συναίνεσης στην εμπορευματοποίηση και την δημιουργία ασθενών πολλών ταχυτήτων, στην ταξική διάκριση στο δικαίωμα στη ζωή. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, γενικότερα της Δημόσιας Υγείας, απαιτεί την λειτουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, που καλύπτει το σύνολο των αναγκών υγείας (εξειδικευμένες και μη), όλου του πληθυσμού (ανεξάρτητα από οικονομική και ασφαλιστική κατάσταση). Μόνο ένα τέτοιο σύστημα, που μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια μίας λαϊκής οικονομίας, από τη Λαϊκή εξουσία, μπορεί να εξασφαλίσει ποσοτική επάρκεια και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, αποτελεσματική προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων», δήλωσε.