Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Προληπτική ιατρική στον ΕΔΟΕΑΠ

Το πρώτο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης. Τα μέλη του οργανισμού θα αποκτήσουν, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που στόχο θα έχει την έγκαιρη διάγνωση και την ασφαλή αντιμετώπιση νοσημάτων.
Η Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 1990 είχε ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Σήμερα το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Για το λόγο αυτό ο ΕΔΟΕΠ Θεσσαλονίκης αποφάσισε την υλοποίηση προγράμματος προληπτικής ιατρικής που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ινστιτούτο κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής.
Όσοι πάρουν μέρος στο πρόγραμμα θα δώσουν σύντομη συνέντευξη στα ιατρεία, θα υποβληθούν σε βασικό εργαστηριακό έλεγχο με τον οποίο σκιαγραφείται η συνολική κατάσταση υγείας του ασφαλισμένου και θα επαναλάβουν τους ελέγχους -αν χρειαστεί- με υπενθυμίσεις εκ μέρους ειδικής ομάδας. θα αρχίσει να πραγματοποιείται σε πιλοτική βάση και αφορά 150 άμεσα μέλη άνδρες και γυναίκες 35-55 ετών. Η συμμετοχή είναι εθελοντική και η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνεται έπειτα από αίτηση.