Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Βηματοδότης-σωτήρας!

Επανάσταση στη θεραπεία των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί η αμφικοιλιακή βηματοδότηση. Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου τοποθετήθηκαν 105 τέτοιοι βηματοδότες σε ασθενείς, που έπασχαν από ενδιάμεση ή βαριά καρδιακή ανεπάρκεια.
«Τα αποτελέσματα είναι λίαν ενθαρρυντικά και παρόμοια με αυτά του εξωτερικού», δήλωσε ο καθηγητής καρδιολογίας, διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και πρόεδρος του συνεδρίου Γεώργιος Παρχαρίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 9ο Συνέδριο για τις Νέες Μεθόδους στην Καρδιολογία, που θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Απριλίου 2009, στο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης.
«Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου επιβεβαιώνονται με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που έγινε πριν λίγες μέρες σύμφωνα με την οποία η τοποθέτηση μπορεί να γίνει πολύ νωρίτερα σε αρχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή, όταν οι ασθενείς βρίσκονται μόνο στην Ι ή ΙΙ κλάση καρδιακής ανεπάρκειας, με θεαματικά αποτελέσματα.
Στους ασθενείς που τοποθετήθηκαν αμφικοιλιακοί βηματοδότες νωρίς, παρατηρήθηκε βελτίωση της λειτουργίας της αριστερής κοιλίας, ελάττωση της εισαγωγής στα Νοσοκομεία και ελάττωση της θνητότητας στους 24 μήνες από 24% σε 11%», συνέχισε ο κύριος Παρχαρίδης.
Να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνει συνεχώς σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι προσβάλλει το 1% - 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στη χώρα μας ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από την νόσο ανέρχεται στις 200.000, ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκεται σε 25.000 Έλληνες.
Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλη ηλικία και με βάση τις στατιστικές το 10% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από αυτήν. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία αποτελούν τα κλειδιά αναστολής της εξέλιξης της νόσου, αλλά και της αύξησης της επιβίωσης των ασθενών.
Η μέθοδος εφαρμόζεται μέχρι σήμερα σε ασθενείς που πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Η υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια
Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η οποία μέχρι πρότινος θεωρείτο πολύ σπάνια νόσος, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού 1 στα 500 άτομα στον γενικό πληθυσμό πάσχει από αυτήν. Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων 20.000 Έλληνες πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Παλαιότερα θεωρείτο κακοήθης νόσος, κάτι που δεν ανταποκρίνεται επίσης στην πραγματικότητα, γιατί η θνητότητα από αυτήν στο σύνολο των ασθενών ανέρχεται στο 1% το χρόνο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 4 - 5% σε μια ομάδα ασθενών που αποτελεί το 20% περίπου του συνόλου των ασθενών, που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
Δεδομένου ότι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αποτελεί και την κυριότερη αιτία αιφνιδίου θανάτου στους αθλητές, το σπουδαιότερο μέλημα των ιατρών πρέπει να είναι η αποκάλυψη του 20% των ασθενών, που κινδυνεύουν από αιφνίδιο θάνατο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί πάρα πολύ εύκολα βάσει ορισμένων παραγόντων κινδύνου.
«Στην Α΄Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ λειτουργεί ιατρείο υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Επειδή η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά και από διάφορα μέρη της ίδιας χώρας, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με αντίστοιχα ιατρεία στην Αθήνα και στην Κύπρο και σε λίγα χρόνια θα ανακοινώσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές και σε σχέση και με ιατρεία του εξωτερικού, όπως αυτά της Ιταλίας.
Στην Α΄ Καρδιολογική κλινική μελετήσαμε από το 2002 μέχρι σήμερα 450 ασθενείς που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και βρήκαμε ότι ένα 5% των ασθενών κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο. Η πρόληψη έγινε με τοποθέτηση απινιδωτή. Πρέπει να τονίσω ότι η μέγιστη πλειοψηφία των ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο, άρα είναι έκθετη σε αιφνίδιο θάνατο. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη δημιουργία κέντρων αναφοράς ασθενών που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια», κατέληξε ο κύριος Παρχαρίδης.
Τέλος ο κύριος Παρχαρίδης ανακοίνωσε την δημιουργία του πρώτου ιατρείου συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων και πνευμονικής υπέρτασης στον βορειοελλαδικό χώρο, το οποίο θα λειτουργήσει σε σύνδεση με το αντίστοιχο τμήμα της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Royal Brompton του Λονδίνου, που διευθύνει ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής καρδιολογίας Μιχάλης Γκατζούλης.

Νέα μέθοδος για την κολπική μαρμαρυγή
Ο Χαράλαμπος Καρβούνης, καθηγητής καρδιολογίας Α.Π.Θ., μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναφέρθηκε σε μία νέα επεμβατική μέθοδο που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία τείνει να γίνει πρώτη μέθοδος επιλογής.
Η μέθοδος πραγματοποιείται σε αιμοδυναμικό εργαστήριο με τη βοήθεια σύγχρονων συστημάτων χαρτογράφησης της καρδιάς και αφορά την απομόνωση των πνευμονικών φλεβών.
«Στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έχει εφαρμοσθεί σε 60 περίπου ασθενείς, χωρίς επιπλοκές κατά την ώρα της επέμβασης. Η μέθοδος αφορά κυρίως νέους σε ηλικία ασθενείς, οι οποίοι έχουν πολλά επεισόδια, παρά τη λήψη έντονης φαρμακευτικής αγωγής και έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 70%, ενώ οι επιπλοκές είναι λίγες και σχετικά σπάνιες.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πολύ συχνή αρρυθμία που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που προσέρχεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών αφόρα περιπτώσεις με την παροξυσμική μορφή της κολπικής μαρμαρυγής που εμφανίζεται με έντονη ταχυκαρδία», δήλωσε ο κύριος Καρβούνης.
Να σημειωθεί ότι η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και πιο συχνά στους ηλικιωμένους. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι η ταχυκαρδία και ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός. Συνήθως η αρρυθμία αρχίζει απότομα με μεγάλη ταχυκαρδία και προκαλεί έντονη ανησυχία στον ασθενή και στο περιβάλλον του. Οι ασθενείς αυτοί τις περισσότερες φορές χρειάζονται νοσηλεία για την αντιμετώπιση της αρρυθμίας.
Αν και η κολπική μαρμαρυγή δεν προκαλεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή ( υπάρχει μόνο ένας σχετικά αυξημένος κίνδυνος εμβολικών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων), εντούτοις πολλοί ασθενείς έχουν έντονα συμπτώματα και έχουν συχνές νοσηλείες στα νοσοκομεία. Για την αντιμετώπισή της είναι απαραίτητο να παίρνουν αντιπηκτική αγωγή με την οποία μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος των εμβολικών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ για την πρόληψη των υποτροπών της κολπικής μαρμαρυγής υπάρχουν αρκετά φάρμακα, τα οποία όμως δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και ορισμένα έχουν και σημαντικές παρενέργειες.