Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Σε πέντε χρόνια έτοιμο το εμβόλιο για το Αλτζχάιμερ

Σύμφωνα με τον καθηγητή Στ. Μπαλογιάννη, διευθυντή της Α Νευρολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το εμβόλιο έχει ήδη περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της χορήγησης σε εθελοντές σε ευρωπαϊκές χώρες. Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008, στη Θεσσαλονίκη, από την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία.
Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε πειραματόζωα ήταν ενθαρρυντικά, ωστόσο οι απόψεις των ειδικών διίστανται για την αποτελεσματικότητά του στον άνθρωπο.
Το νέο εμβόλιο σχεδιάστηκε όχι για προληπτική χρήση αλλά για να σταματά την εξέλιξη της νόσου σε άτομα στα οποία μόλις έχει διαγνωστεί η νόσος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο αμυλοειδές β (Αβ)-μια παθολογική πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και προκαλεί καταστροφή των νευρώνων. Αν και ο ρόλος του Αβ μελετάται από πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, η αιτιοπαθογένεια της νόσου του Αλτσχάιμερ δεν είναι ακόμα σαφής, επισήμανε ο κ. Μπαλογιάννης. Πρόσθεσε ότι ένα παλαιότερο εμβόλιο που στοχεύει στο Αβ τελικά δε χορηγήθηκε σε ασθενείς, λόγω παρενεργειών.