Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Αποζημίωση 146.735 ευρώ λόγω ιατρικού λάθους

Αποζημίωση 146.735 ευρώ καλείται να καταβάλει χειρούργος γιατρός σε συγγενείς ασθενούς του, η οποία κατέληξε από ιατρικό λάθος κατά το μετεγχειρητικό στάδιο. Ο Άρειος Πάγος >>>

επικύρωσε απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης η οποία υποχρεώνει τον γιατρό να καταβάλλει την αποζημίωση.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Το 2000 η ασθενής είχε τραυματιστεί στο γόνατο και ο γιατρός της υπέδειξε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με την τεχνική της αρθροσκόπησης. Η επέμβαση έγινε και, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η ασθενής εξήλθε από το νοσοκομείο παραμένοντας κλινήρης στο σπίτι της. Παράλληλα, συνέχισε να παίρνει κατόπιν συνταγογράφησης του γυναικολόγου της, τη συνήθη αντισυλληπτική αγωγή την οποία ακολουθούσε για αρκετό διάστημα.

Όμως, τα αντισυλληπτικά χάπια συντελούν στην αύξηση της πηκτικότητας του αίματος, διαμορφώνοντας όρους πρόκλησης κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή. Έτσι, η γυναίκα κατέληξε…

Ο σύζυγος και τα παιδιά της άτυχης γυναίκας η οποία, σύμφωνα με ιατροδικαστική εξέταση, απεβίωσε περίπου προ δεκαετίας από πνευμονική εμβολή, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση.

Οι Αρεοπαγίτες καταλογίζουν στο γιατρό ευθύνη και συγκλίνουσα αμέλεια για το θάνατο της ασθενούς τονίζοντας ότι όφειλε να έχει ενημερωθεί για την τυχόν λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων λαμβάνοντας πλήρες ιστορικό της στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου.