Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αλτζχάιμερ, αυτός ο… άγνωστος

alzheimer-2Δεν δεν έχουν βρεθεί ακόμη όλοι οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση του Αλτζχάιμερ, της νευροεκφυλιστικής αυτής ασθένειας. Γι αυτό και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προτείνουν αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο  που πλήττει περίπου ένα στα δέκα άτομα άνω των 65.

Τα γονίδια και το περιβάλλον (τρόπος ζωής και διατροφής, άγχος) φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, όπως ανέφερε χθες η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από 16-20 Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα τα αίτια της νόσου παραμένουν κατά 50% άγνωστα. Σύμφωνα με την κ. Τσολάκη, έχει βρεθεί ότι το γονίδιο ε4 ευθύνεται για το 25% και άλλα τρία γονίδια ευθύνονται για άλλο ένα 25%. «Δεν ξέρουμε ποια γονίδια ευθύνονται για το υπόλοιπο 50%, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στη γονιδιακή θεραπεία», τόνισε η κ. Τσολάκη.

Καθόλου ενθαρρυντικές είναι, επίσης, οι μέχρι τώρα προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίου. Την ίδια στιγμή, κυκλοφόρησε και στη χώρα μας σε νέα μορφή ένα ήδη γνωστό φάρμακο για τη νόσο: Χάπι που διαλύεται αμέσως στο στόμα ή και στο φαγητό, κάνει ευκολότερη τη λήψη του για ασθενείς που έχουν προβλήματα με το στομάχι ή που αρνούνται τη θεραπεία.

Έως ότου λυθεί ο γρίφος εφαρμόζονται φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με ήπιας μορφής άνοια, να ξαναβρούν τις νοητικές τους επιδόσεις: «Διεγείρουμε εντατικά τον εγκέφαλο με νοητικές ασκήσεις, τον αναγκάζουμε να ενεργοποιήσει τους νευρώνες του», ανέφερε χαρακτηριστικά η Φωτεινή Κουντή, νευροψυχολόγος και υπεύθυνη στο Κέντρο Ημέρας της Μονάδας Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Αγία Ελένη» (Π. Συνδίκα 13).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μονάδα «Αγία Ελένη» καθώς και τη νέα μονάδα «Άγιος Κωνσταντίνος» (Κωνσταντίνου Καραμανλή 164), που δημιουργήθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer, αξιοποιώντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το 3ο ΚΠΣ καθώς και την αρωγή του Υπουργείου Υγείας, επισκέπτονται μηνιαίως περίπου 900 και 600 άτομα, αντίστοιχα, ενώ κάθε μήνα προστίθενται και νέα άτομα, προκειμένου μέσω ενός προγράμματος ποικίλων δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων (χρήση Η/Υ, λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, παιγνιοθεραπεία, χοροθέατρο κ.ά.) και με κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Υποστήριξη παρέχεται και για τις οικογένειες των ασθενών.

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, με διεθνή συμμετοχή και απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, τους εθελοντές και τις οικογένειες των ασθενών με άνοια, θα παρουσιαστούν εργασίες και ανακοινώσεις από όλο το φάσμα της άνοιας. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer.

Σημειώνεται ότι η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στην Ελλάδα ανέρχεται στο 9% σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και είναι μικρότερος από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Τσολάκη, αποδίδεται στη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης του γονιδίου ε4 (11% στην Ελλάδα, έναντι 32% στις άλλες χώρες), αλλά και στην κατανάλωση ελαιολάδου.

 

Με πληροφορίες από το www.typosthes.gr