Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει για το κάπνισμα σε μπαρ και καφέ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ προσέφυγε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης και 150 επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ταβερνών, μεζεδοπωλείων, καφενείων, μπαρ κ.λπ.. Ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί ο "νόμος Ξενογιαννακοπούλου", που απαγόρευσε το κάπνισμα στις
επιχειρήσεις και προέβλεψε πρόστιμα στους παραβάτες.
Όπως υποστηρίζουν, η ολική απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης κ.λπ. είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας και στη συνταγματική προστατευόμενη οικονομική και επαγγελματική ελευθερία των πολιτών.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η απαγόρευση του καπνίσματος, η οικονομική κρίση, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ και του φόρου των αλκοολούχων ποτών έχουν ως συνέπεια να χάνουν το 70%-90% της πελατείας τους. Ισχυρίζονται ακόμη ότι η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει κατάφωρα την συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς οι μη καπνιστές έχουν ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στα κέντρα διασκεδάσεως κ.λπ. αλλά και μεγάλη δυνατότητα επιλογής τέτοιων καταστημάτων, ενώ στους καπνιστές αποκλείεται η πρόσβαση, δημιουργώντας έτσι δυσανάλογη δυσμενή διάκριση μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών.
Ακόμη, όπως αναφέρουν, η απαγόρευση του καπνίσματος παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.