Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Πολλά τα κρούσματα σύφιλης

Επανεμφανίζεται η σύφιλη! Μια ασθένεια που όλοι νόμιζαν ότι έχει περιοριστεί, αυξάνει, πλέον, τα κρούσματά της. Αυτό υπογράμμισαν ειδικοί επιστήμονες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα 16 Νοεμβρίου 2009, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το ΑΙDS, που θα γίνει, επίσης στη Θεσσαλονίκη.
Το φετινό πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS πραγματοποιείται από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη με ενεργό συμμετοχή από όλες τις νοσηλευτικές μονάδες της χώρας που ασχολούνται με το ειδικό αυτό νόσημα.
Εκτός από αυτούς όμως αναμένεται η συμμετοχή και πολλών ιατρών, οδοντιάτρων και άλλων επαγγελματιών υγείας, κυρίως από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων της υγείας και μέσω αυτών του γενικού πληθυσμού στο μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου, την πρόληψη.
Από τις διαλέξεις και τις ανακοινώσεις που θα παρουσιασθούν στο συνέδριο διαφαίνεται τόσο η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, όσο και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη θεραπεία. Επίσης παρουσιάζονται στοιχεία για την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων όπως είναι η σύφιλις, γεγονός που υποδηλώνει και την ανεπαρκή λήψη μέτρων προφύλαξης κατά την σεξουαλική επαφή, σημαντική αιτία της διασποράς της νόσου. Επίσης, από τις μελέτες που έχουν υποβληθεί στο συνέδριο διαπιστώνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με AIDS παρουσιάζεται στις ειδικές μονάδες λοιμώξεων στα νοσοκομεία καθυστερημένα και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τόσο το αποτέλεσμα της θεραπείας αλλά και την ποιότητα ζωής των πασχόντων οφείλεται, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, στην επιτυχία των θεραπευτικών μεθόδων που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των νοσούντων. Συνέπεια της αύξησης αυτής είναι οι ασθενείς με AIDS να παρουσιάζουν πλέον νοσήματα και προβλήματα υγείας που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, αρτηριακή υπέρταση, παθήσεις των νεφρών, εκφυλιστικές αλλοιώσεις μυοσκελετικού κλπ.
Κατά το συνέδριο θίγεται και ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται στην ελληνική κοινωνία, όπως είναι η αδυναμία πρόσβασης στη θεραπεία των ασθενών εκείνων, που δεν έχουν κάλυψη από κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό ή είναι μετανάστες, με αποτέλεσμα να μην προασπίζεται επαρκώς η δημόσια υγεία.