Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Διαφορετικές αιτίες θανάτου ανά... νομό!

Το έμφραγμα, τα εγκεφαλικά και τα κακοήθη νοσήματα αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Η μελέτη διενεργήθηκε στις 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας για τη δεκαετία 1998-2007 και διαπιστώνει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος ήταν οι κυριότερες αιτίες θανάτου στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη δεκαετία 1998-2007, ενώ στην περιοχή της Αττικής κυριότερη αιτία θανάτου κατά την ίδια περίοδο ήταν τα νοσήματα του αναπνευστικού.
Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη. Προέκυψε πως οι θάνατοι που παρατηρήθηκαν από κακοήθη νεοπλάσματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1998-2007 ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής. Για τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους ήταν οι θάνατοι που παρατηρήθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία. Στην Ήπειρο οι θάνατοι από λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία 1998-2007 ήταν υψηλότεροι από τους αναμενόμενους. Τέλος, οι θάνατοι από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος στην περιφέρεια της Αττικής ήταν περισσότεροι από τους αναμενόμενους.
«Από τη μελέτη προκύπτει ότι η θνησιμότητα του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει γεωγραφικές διακυμάνσεις, κάτι που πιθανώς να αποδίδεται στο ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου και στις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της ελληνικής επικράτειας», ανέφερε ο Παναγιώτης Γεωργιανός, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Υγιεινής του ΑΠΘ.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ