Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Δύο κρούσματα νέας γρίπης σε μαθητές της Πυλαίας

Άλλοι δύο μαθητές προσβλήθηκαν από τον ιό της νέας γρίπης, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο μαθητές της Α’ τάξης λυκείου στη Πυλαία. Παρ’όλα αυτά το σχολείο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, καθώς οι δύο μαθητές φοιτούν σε διαφορετικά τμήματα.
Οι δύο μαθητές δεν εμφανίστηκαν στο σχολείο και, σε επικοινωνία που είχε το προσωπικό με τους γονείς τους, έγινε γνωστό ότι είχαν πυρετό. Μετά από τις εξετάσεις που έγιναν στο εργαστήριο του Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, διαπιστώθηκε ότι τα δείγματα ήταν θετικά στον ιό της νέας γρίπης.
Στους μαθητές δόθηκε φαρμακευτική αγωγή και συστήθηκε να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Με τους δύο μαθητές του στην Πυαλία Θεσσαλονίκης που προσβλήθηκαν από τον ιό, ο αριθμός των κρουσμάτων νέας γρίπης σε σχολεία της Θεσσαλονίκης ανεβαίνει στα τρία. Η 16χρόνη μαθήτρια λυκείου της Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης σε σχολείο της πόλης, αλλά και της χώρας, είναι πλέον καλά στην υγεία της και έχει επιστρέψει στο σχολείο της.

Το ποτό εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Η αλόγιστη χρήση αλκοόλ συμβάλλει σημαντικά στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις. Αμερικανοί επιστήμονες ύστερα από δοκιμές σε ποντίκια απέδειξαν ότι η εκτεταμένη χρήση αλκοόλ μπλοκάρει δύο σημαντικά στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος για τουλάχιστον 24 ώρες.
Πρόκειται για την πρωτεΐνη υποδοχέα TLR4, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρουν ο Στίβεν Προύετ, του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μισσισιπή και ο Ρούπινγκ Φαν του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση BCM Immunology.
Επιπλέον, το αλκοόλ καθυστερεί την παραγωγή κυτοκίνης η οποία παρέχει στον οργανισμό τη δυνατότητα να αντιδράσει και να κυριαρχήσει επί μιας λοίμωξης.
Οι συνέπειες του αλκοόλ κρατούν πολύ περισσότερο από τη λήξη του πάρτι, αναφέρουν οι επιστήμονες. Η έρευνά τους έδειξε ότι ορισμένες κυτοκίνες δεν λειτουργούν καθόλου, ακόμα και εάν έχει παρέλθει ένα 24ωρο μετά το έξαλλο μεθύσι.

Στέγη για τους καρκινοπαθείς στη Θεσσαλονίκη

Ένα όνειρο 20 χρόνων του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, το 1ο Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης, έγινε πραγματικότητα και εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009, στις 6 μ.μ. από τον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης Σταύρο Καλαφάτη. Το Κέντρο, που υλοποιήθηκε με χορηγία του ΥΠΕΧΩΔΕ, δωρεά του Γεωργίου Τσάμη και υποστήριξη των Καίτης Καψή και Νίκης Στατηλάτη, θα λειτουργεί 9.00-14.00 και 17.00-20.00 στην οδό Εγνατίας 65, στον πρώτο όροφο, με τηλέφωνα επικοινωνίας τα 2310 241911 και 6977205194.
Τριακόσιοι εθελοντές, καρκινοπαθείς ή συγγενείς καρκινοπαθών, ανάμεσα στους οποίους και 70 ψυχολόγοι, έχουν στρατευτεί στον αγώνα της υποστήριξης και ενημέρωσης των καρκινοπαθών, που διεξάγει εδώ και 20 χρόνια ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας -Θράκης, υπό την προεδρία της Περσεφόνης Μήττα.
Χτυπημένη, πριν από 22 χρόνια, από τον καρκίνο τον οστών και έχοντας βιώσει την εμπειρία του εθελοντισμού στην Αμερική, η κα Μήττα, το πρώτο που θέλησε να κάνει, όσο ακόμη διαρκούσε η θεραπεία της και αναγκαζόταν να μετακινείται με καροτσάκι, ήταν να βοηθήσει τους συνανθρώπους της, που έπασχαν από την ίδια νόσο. Μέσα από συναντήσεις, που αρχικά γίνονταν στο σπίτι της, «γεννήθηκε» η ιδέα της ίδρυσης του Συλλόγου, που σήμερα αριθμεί 6.000 μέλη του.
Από τους 125 στόχους, που έθεσε ο Σύλλογος, οι 110 επιτεύχθηκαν και συνεχίζεται ο αγώνας για την επίτευξη των υπόλοιπων.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Κέντρου η κα Μήττα, άνθρωποι χτυπημένοι από τον καρκίνο, που πέρασαν από τον Σύλλογο, έχοντας την κατάλληλη ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη κατάφεραν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν μια φυσιολογική ζωή. Ανάμεσα σε αυτούς, ένας νέος που, αν και έπασχε από καρκίνο των οστών, αντί να πάρει απαλλαγή από τον στρατό προτίμησε να υπηρετήσει για δύο χρόνια στα ΛΟΚ και στη συνέχεια να κάνει οικογένεια και παιδιά, αλλά και μια 27χρονη σήμερα γυναίκα από μειονεκτούσα κοινωνική ομάδα, που χτυπήθηκε από τον καρκίνο στα 11 της, θεραπεύτηκε στο εξωτερικό με πρωτοβουλία του Συλλόγου και σήμερα έχει τρία παιδιά, τα οποία η κα Μήττα χαρακτηρίζει «εγγονάκια» της.
Στο Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Καρκινοπαθών οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα μπορούν να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, τα φάρμακα, τις θεραπείες, ενώ 18 ψυχολόγοι και 12 φυσιοθεραπευτές θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Όπως ανέφερε η κα Μήττα, ο Σύλλογος θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις και να εκπροσωπείται σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει πρόγραμμα καταγραφής των καρκινοπαθών.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Η στεναχώρια φέρνει

όρεξη για γλυκά

Η λαχταρά για γλυκό μοιάζει σε κάποιους – ειδικά στις γυναίκες - ανθρώπους...δεύτερη φύση! Δυστυχώς μερικές φορές, το αίσθημα αυτό μπορεί να είναι εκτός ελέγχου, οπότε μπορεί κάλλιστα να αναρωτηθεί κάποιος...αν υπάρχει σωτηρία! Ωστόσο, είναι η βιολογία του σώματός μας τέτοια που μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση γλυκών.
Όταν αισθανόμαστε στεναχωρημένοι ή κουρασμένοι, τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος ( δηλ. του σακχάρου) είναι μειωμένα. Κάτι που συνεπάγεται ότι τα επίπεδα της ορμόνης ( της...καλής διάθεσης) σεροτονίνης είναι επίσης μειωμένα στον εγκέφαλο. Το σώμα μας αντιδρά εκδηλώνοντας έντονη διάθεση για γλυκό.
Από τη στιγμή που θα φάμε γλυκά, όπως π.χ. σοκολάτα ή κέικ, ο εγκέφαλος παράγει σεροτονίνη. Δυστυχώς όμως, η έκκρισή της μειώνεται πολύ σύντομα, οπότε από τη στιγμή που νιώθετε ακόμα στεναχωρημένοι ή κουρασμένοι, θα εξακολουθήσετε να... χρειάζεστε γλυκό παρόλα αυτά.
Η λαχτάρα για γλυκό μπορεί να αποδοθεί βέβαια και σε έντονο stress ή πολύ έντονη κόπωση. Όταν κοιμόμαστε πολύ λίγο ή πρακτικά καθόλου, ή ακόμα όταν δουλεύουμε παρά πολλές ώρες, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε γερές δόσεις ζάχαρης.
Μια άλλη περίπτωση είναι η υιοθέτηση μιας... βασανιστικής δίαιτας. Με μια δίαιτα αδυνατίσματος, χαμηλή σε θερμίδες και υδατάνθρακες, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό το σώμα να αρχίσει να αντιστέκεται στην ινσουλίνη (εντός βέβαια φυσιολογικών ορίων). Στην περίπτωση αυτή, το σώμα ζητά από τον εγκέφαλο την κατανάλωση γλυκών, ακόμα και αν η γλυκόζη στο αίμα είναι φυσιολογική.
Στο σημείο αυτό φαίνεται το παράδοξο με τη χρήση σκευασμάτων που καταστέλλουν την όρεξη. Με τη συνεχή αναζήτηση του γλυκού όμως, αυξάνονται τα αποθέματα λίπους, παρότι το φαγητό είναι λιγότερο. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται, καθώς υπάρχει η αίσθηση του ότι τρώμε λιγότερο, χωρίς να υπολογίζουμε τα γλυκά.

5000 νεκροί το χρόνο από αλκοόλ στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Κάποτε μάθαμε να καταναλώνουμε αλκοόλ στο οικογενειακό τραπέζι με ένα δάχτυλο οριζόντιας θέσης γλυκιά μαυροδάφνη ή ρετσίνα». Σήμερα το αλκοόλ στην Ελλάδα σκοτώνει 5.000 άτομα ετησίως.
Δραματικές επισημάνσεις για την κατάχρηση του αλκοόλ στην Ελλάδα κάνουν ειδικοί επιστήμονες με αφορμή επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τις εργασίες που θα παρουσιαστούν, γύρω στα 200.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, ενώ 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το 30% των εφήβων μαθητών έχει πιει περισσότερες από 20 φορές σε ένα χρόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα.
Τα παραπάνω στοιχεία, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, θα παρουσιαστούν στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τις συνέπειες της χρήσης αλκοόλ.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το αλκοόλ είναι ο τρίτος, μετά το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντας πρόκλησης ασθενειών και πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 55.000.000 ενήλικες, καταναλώνουν σε επικίνδυνο επίπεδο ποσότητες αλκοόλ, που ευθύνεται για 195.000 θανάτους ετησίως στην Ε.Ε.
Ο κ. Ιωάννης Διακογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το αλκοόλ, εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί εξάρτηση και ευθύνεται για 60 ή και περισσότερους διαφορετικούς τύπους ασθενειών, είναι υπεύθυνο και για κοινωνικές και συναισθηματικές βλάβες, που εκτείνονται και στον περίγυρο του χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας.

Λιγότεροι οι εξαρτημένοι από ναρκωτικά
«Στην Ελλάδα του 2009 δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα είναι πολλαπλάσια από το άτομο που εξαρτάται από άλλες ναρκωτικές ουσίες, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη», σημείωσε ο Δρ. Κοινωνιολογίας-Ψυχολογίας, Γιώργος Πιπερόπουλος. Πρόσθεσε δε, πως «το γεγονός ερμηνεύεται από τα δεδομένα της ελληνικής οικογένειας που αποκρύπτουν επιμελώς το δράμα του πατέρα και της μητέρας που είναι αλκοολικά άτομα. Τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο οδυνηρά εάν δεν είχαμε ένα τεράστιο αριθμό ατόμων της εφηβικής και νεανικής ηλικίας που είναι ήδη αλκοολικοί ή έχουν ξεκινήσει από το κλασικό ποτό για την παρέα», συμπλήρωσε ο κ. Πιπερόπουλος. «Το αλκοόλ δυστυχώς βρίσκεται γύρω μας με ελεύθερη διακίνηση. Κάποτε μάθαμε να καταναλώνουμε αλκοόλ στο οικογενειακό τραπέζι με ένα δάχτυλο οριζόντιας θέσης γλυκιά μαυροδάφνη ή ρετσίνα. Αυτό δε σημαίνει ότι η ένταση και έκταση του προβλήματος απαιτεί επιστροφή στις προπολεμικές εποχές της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης. Αλλά ας μην ξεχνιόμαστε το κλασικό γιαπωνέζικο ρητό που λέει εύστοχα: «Στην αρχή το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό έως ότου τελικά το ποτό παίρνει το άτομο». Και ο νοών νοείτο!», κατέληξε ο κ. Πιπερόπουλος.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Βλαστοκύτταρα και μηχανική καρδιά

έσωσαν 63χρονο στη Θεσσαλονίκη

Ο Ιωάννης Μανωλόπουλος, 63 χρόνων, είχε υποστεί πολλά εμφράγματα από μία ηλικία κι έπειτα. Βρισκόταν, πλέον, στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Όμως, μία μηχανική καρδιά, σε συνδυασμό με βλαστοκύτταρα, του χάρισε -για δεύτερη φορά- τη ζωή!
Ο κ. Μανωλόπουλος χειρουργήθηκε πριν από δέκα ημέρες, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, από ομάδα καρδιοχειρουργών, αποτελούμενη από τους καθηγητές του ΑΠΘ Χρήστο Παπακωνσταντίνου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Στίβεν Γουέστμπάι του γαλλικού Πανεπιστημίου Καέν Αντρέ Καγιάτ.
Όπως ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μηχανική καρδιά και βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τα βλαστοκύτταρα, που έχουν ευεργετική δράση στο μυοκάρδιο, βοηθούν στο να κερδίσει χρόνο ο ασθενής και ίσως μελλοντικά να μπορέσει ν' αφαιρεθεί η μηχανική καρδιά.
«Στην Ελλάδα έχουμε την τεχνογνωσία να κάνουμε τέτοιου είδους επεμβάσεις και να χρησιμοποιούμε τεχνητές καρδιές σε συνδυασμό με βλαστοκύτταρα και οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Το κόνσεπτ αυτής της επέμβασης είναι ότι, με τη χρήση βλαστοκυττάρων που δρουν ευεργετικά στο μυοκάρδιο, δίνεται η δυνατότητα να ξεκουραστεί η καρδιά του ασθενούς και ίσως μελλοντικά να αφαιρεθεί η μηχανική καρδιά», ανέφερε ο κ Παπακωνσταντίνου.
Η κατάσταση της υγείας του 63χρονου ασθενούς εξελίσσεται θετικά.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο φάρμακο για τα καρδιαγγειακά

Ένα νέο φάρμακο που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, έρχεται να προστεθεί στην ιατρική φαρέτρα για την αντιμετώπιση του υπολειπόμενου καρδιαγγειακού κινδύνου, δηλαδή του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, ο οποίος υπάρχει ακόμη και μετά την άριστη ρύθμιση της LDL -X (κακής χοληστερίνης) της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου του αίματος και των άλλων παραγόντων κινδύνου. Πρόκειται για τη νιασίνη ή νικοτινικό οξύ, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που χρησιμοποιείται σε φαρμακολογικές δόσεις για την αντιμετώπιση των... δυσλιπιδαιμιών.
«Η νιασίνη στην κρυσταλλική της μορφή σχετίζεται με μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Εντούτοις δεν είχε μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα λόγω του υψηλού ποσοστού ανεπιθύμητων ενεργειών και κυρίως της ερυθρότητας προσώπου-σώματος, που προκαλούσε στο 90% των ασθενών. Ο συνδυασμός της καινούργιας νιασίνης (ελεγχόμενης αποδέσμευσης) με την ουσία λαροπιπράντη, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, ελαττώνει μέσω αποκλεισμού υποδοχέων του δέρματος την ερυθρότητα και είναι πολλά υποσχόμενος, ειδικά όταν συνδυάζεται με στατίνες. Με το συνδυασμό στατίνης, που παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας και της νέας νιασίνης έχουμε ολιστική αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών (ελάττωση κακής χοληστερόλης - τριγλυκεριδίων και αύξηση καλής χοληστερόλης) και αναμένεται να έχουμε το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα, ανώτερο από εκείνο της μονοθεραπείας με στατίνες», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλειος Άθυρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη 15η Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί 25-27 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Η νιασίνη ελαττώνει την LDL-Χ (κακή χοληστερόλη) κατά 10-20%, τα τριγλυκερίδια κατά 20-40%, ενώ αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της HDL-Χ (καλή χοληστερόλη) κατά 15-35%. Αποτελεί το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αύξηση της HDL-Χ. Είναι επίσης το μόνο φάρμακο, που μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τα επίπεδα της Lpa (λιποπρωτεΐνη). Η κρυσταλλική μορφή του φαρμάκου απορροφάται ταχέως και απομακρύνεται γρήγορα από το αίμα και οι μορφές ελεγχόμενης αποδέσμευσης προκαλούν πιο σταθερές συγκεντρώσεις του φαρμάκου στο αίμα και έχουν καλύτερο υπολιπιδαιμικό αποτέλεσμα.
Η LDL-X (κακή χοληστερόλη), ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, ελαττώνεται σημαντικά μετά από θεραπεία με στατίνες, οι οποίες σχετίζονται με μια σημαντική μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα στοιχεία από κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι οι στατίνες, ακόμη και σε υψηλές δόσεις, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από 30% έως 50%. Σε ανάλυση 14 κλινικών δοκιμών με στατίνες, που είχαν περιλάβει περισσότερους από 90.000 ασθενείς, διαπιστώθηκε ότι παρά τη θεραπεία με στατίνες, υπήρχε ακόμα ένας σημαντικός υπόλοιπος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η περαιτέρω ελάττωση της LDL-Χ με τις μέγιστες δόσεις στατινών μείωσε, αλλά δεν απέβαλε τον υπολειπόμενο αγγειακό κίνδυνο.
«Ως υπολειπόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο (νέα έννοια στην καρδιολογία) χαρακτηρίζουμε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, που απομένει μετά την άριστη ρύθμιση (σύμφωνα με τις οδηγίες) της LDL-X, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου του αίματος και άλλων παραγόντων κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου. Αυτός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό, εάν στοχεύαμε στην αντιμετώπιση των υπολοίπων παραγόντων κινδύνου, που σχετίζονται με τα λιπίδια. Η χορήγηση ω3 λιπαρών οξέων (ιχθυελαίων) μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τα τριγλυκερίδια, η χορήγηση φιμπρατών μπορεί να αυξήσει την ΗDL-X (καλή χοληστερόλη) και να ελαττώσει σημαντικά τα τριγλυκερίδια, ενώ η χορήγηση της νέας νιασίνης ελαττώνει περαιτέρω την LDL-X και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει σημαντικά την ΗDL?X. Με τα φάρμακα αυτά, σε συνδυασμό με στατίνες, που παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας, φαίνεται ότι έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση του υπολειπόμενου καρδιαγγειακού κινδύνου», πρόσθεσε ο κ. Άθυρος.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο δελτίο φαρμάκων από τη Δευτέρα

Εκδόθηκε χθες το με αριθμό 5/2009 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που θα έχει ισχύ από Δευτέρα, 21/09/2009, στο οποίο περιλαμβάνονται 187 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Αναλυτικότερα, στο νέο Δ.Τ.Φ. περιλαμβάνονται:
α) 187 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων, για τα οποία είχαν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων φαρμακευτικών επιχειρήσεων μέχρι και την 11/09/2009, βάσει της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου Α3-759/4/2/2008.
Αναλυτικότερα, από το σύνολο των ως άνω τιμών οι 146 αφορούν σε αντίγραφα, ενώ οι υπόλοιπες 41 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα εκ των οποίων οι 3 αναφέρονται σε τελείως νέα φάρμακα - με νέες δραστικές ουσίες - που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά (VENBIG, VICTOZA, ELLAONE).
Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε τιμές στα νεοκυκλοφορούντα σκευάσματα πρωτότυπα και όμοιας δραστικής ουσίας (αντίγραφα) σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας υπ’ αριθμ. 8/09 Α.Δ. και με διαδικασίες που προβλέπονται από την Κοινοτική Νομοθεσία και μετά από γνωμοδότηση του Ε.Ο.Φ. και εισήγηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.
Οι τιμές όλων των ανωτέρω νέων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων προσδιορίστηκαν από τον μέσο όρο των τριών (3) χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., στον οποίον προστέθηκαν τα έξοδα εισαγωγής και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι δε τιμές των αντιγράφων στο 80% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους.
β) Διαγραφές 555 φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις του
Ε.Ο.Φ. σε εφαρμογή της διαδικασίας του SUNSETCLAUSE για το 2009 ύστερα από αίτηση των κατόχων της άδειας κυκλοφορίας και
γ) 5 μεταβολές που αφορούν μόνο αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας, και όχι τιμές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, στο Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνονται φάρμακα για αδενοματώδεις πολύποδες του εντέρου, για αιμοκάθαρση, για ρευματοειδή αρθρίτιδα, αντιϊκό νέας γρίπης για παιδιά, ανοσοσφαιρίνη, διαβητολογικά.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Νοσηλευτές στο σπίτι από τον Ερυθρό Σταυρό

Η «Νοσηλεία στο σπίτι», μια νέα υπηρεσία που παρέχει δωρεάν νοσηλεία σε πάσχοντες συμπολίτες μας, που χρειάζονται θεραπευτική αγωγή στο σπίτι, λειτουργεί στο Περιφερειακό Τμήμα της Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η νοσηλεία στο σπίτι αποτελεί μια σύγχρονη δομή φροντίδα υγείας στην κοινότητα, για την υποστήριξη της αποκατάστασης ασθενών, την πρόληψη επιπλοκών, τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας. Στελεχώνεται από Νοσηλεύτριες και ομάδα εθελοντών, ενώ:
-παρέχει νοσηλευτική φροντίδα του ασθενούς στο γνώριμο οικογενειακό του περιβάλλον,
-προωθεί την εκπαίδευση και ενθάρρυνση του ίδιου και του συγγενικού του περιβάλλοντος στη νοσηλεία του,
-παρέχει πολύπλευρη στήριξη του ασθενούς και της οικογένειας, γρήγορη έξοδο από το Νοσοκομείο και επανένταξη του ασθενούς στην κοινότητα.
Περισσότερες πληροφορίες στο : Τμήμα Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης
Ν. Κουντουριώτη 10, 54625 Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 531.534 εσωτ. 233 και 232 e-mail: thessaloniki_dpt@redcross.gr .

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής

Αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο και παχυσαρκία, υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν στην ενήλικη ζωή τους, έμβρυα στα οποία υπήρξαν δυσμενείς επιδράσεις του ενδομήτριου περιβάλλοντος. Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του 15 πανελλήνιου Συνεδρίου Περιγεννητικής Ιατρικής. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Έρχονται 550.000 εμβόλια για τη Νέα Γρίπη

Ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς κατά της νέας γρίπης και στους 53 νομούς της χώρας θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Εξάλλου μέσα στις προσεχείς 15 ημέρες αναμένεται να γίνει η εισαγωγή των πρώτων 500.000 δόσεων εμβολίων. Ωστόσο, η χορήγηση των εμβολίων δεν θα γίνει αμέσως διότι εκκρεμεί η αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο.
Τα παραπάνω ανέφερε στους δημοσιογράφους ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Πάνος Ευσταθίου μετά από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των υγειονομικών υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες υπάγονται στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου και οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Ιωακείμ Σιγάλας, εξετάστηκαν ένα προς ένα τα επικαιροποιημένα σχέδια για την προετοιμασία για την πανδημία της γρίπης με ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιαστικό σχεδιασμό. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση με τους εκπροσώπους των υγειονομικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που υπάγονται στην 4η ΥΠΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάστηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια των νομαρχιών και δόθηκαν οδηγίες ώστε οι νομαρχίες μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας να έχουν ολοκληρώσει το λεπτομερές επιχειρησιακό τους σχέδιο. «Ήδη έχουν εξεταστεί τα σχέδια των νομαρχιών της Αθήνας, του Πειραιά και ενός μεγάλου αριθμού της Νότιας Ελλάδας και η ολοκλήρωση του σχεδιασμού θα γίνει στο τέλος της άλλης εβδομάδας οπότε και οι 53 νομοί όλης της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και θα είμαστε έτοιμοι για την εμβολιαστική περίοδο», πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου. Ο πλήρης και ακριβής αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων θα καθοριστεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε δύο κύκλους. Δηλαδή σε έναν μικρό κύκλο θα εμβολιαστούν τα άτομα στα οποία δίνει προτεραιότητα η Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, όπως π.χ. οι έγκυες, που θα εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά κέντρα, και το υγειονομικό προσωπικό, που θα εμβολιαστεί στα νοσοκομεία. Εφόσον χρειαστεί να εμβολιαστεί μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού θα ανοίξουν και τα άλλα εμβολιαστικά κέντρα ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται χωρίς προβλήματα αναμονής και καθυστερήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Ευσταθίου υπάρχουν νομαρχίες που έχουν περιλάβει στα εμβολιαστικά κέντρα σχολεία ή έχουν αξιοποιήσει άλλους χώρους όπως ΚΑΠΗ και εκκλησίες, ενώ κάποιες νομαρχίες θα διαθέτουν μετακινούμενα εμβολιαστικά κέντρα για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Σωτήρια τα βλαστοκύτταρα για κοριτσάκι

Σε επιτυχή θεραπεία με βλαστοκύτταρα, τα οποία προήλθαν από τον δικό του ομφάλιο λώρο, υποβλήθηκε ένα κοριτσάκι 2,5 ετών από τη Βόρεια Ελλάδα που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.
Ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση που έγινε σε κλινική των ΗΠΑ , το κοριτσάκι άρχισε να μιλάει, ενώ βελτιώθηκε και η κινητικότητα των άκρων της, αρκετά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνη της ένα ποτήρι.
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είχε αποθηκευτεί σε ιδιωτική τράπεζα κρυοσυντήρησης στη Θεσσαλονίκη, και αυτή είναι η πρώτη φορά που βλαστοκύτταρα από τράπεζα ομφαλικών μοσχευμάτων στην Ελλάδα

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Εντατικές στην... εντατική

Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε 48ωρη απεργία είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η κινητοποίησή τους αυτή γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Για το ζήτημα αυτό η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Β. Ελλάδος πραγματοποίησε χθες στα γραφεία του Ιατρικού συλλόγου συνέντευξη τύπου η οποία είχε ως θέμα τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και στο προσωπικό που διαθέτουν.
Η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου “Γεννηματάς”, Ελένη Αντωνιάδου, σημείωσε πως 20 από τις 86 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. “Επικαλούμαστε το φιλότιμο των γιατρών για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ”, ανέφερε η κ. Αντωνιάδου και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι γιατροί των ΜΕΘ είναι κουρασμένοι λόγω των εφημεριών που κάνουν μέρα παρά μέρα χωρίς να πληρώνονται, ενώ οι διορισμοί νέων γιατρών καθυστερούν.
Από την μεριά του το μέλος της γραμματείας της Ομοσποσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη των 2.000 θέσεων γιατρών που είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με συνέπεια τα νοσοκομεία να είναι αποδυναμωμένα σε προσωπικό και να βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να μη μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νέας γρίπης.
Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρίστος Παπαστεργίου, τόνισε ότι για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης απαιτούνται τουλάχιστον 400 γιατροί, σύμφωνα με τον Οργανισμό του ΄86 και πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την πανδημία γρίπης. Ανέφερε, ακόμη, ότι νοσοκομειακοί γιατροί της Βόρειας Ελλάδας θα εισηγηθούν στις Γενικές Συνελεύσεις την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στα τέλη Σεπτεμβρίου και επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο σε όλα τα νοσοκομεία, κάτι που θα έχει ως συνέπεια το κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Αντιδράσεις των διοικητών των νοσοκομείων
Αντίθετοι με την συγκεκριμένη απόφαση εμφανίζονται οι διοικητές των Νοσοκομείων οι οποίοι θεωρούν πως οι απεργίες αυτή τη χρονική στιγμή δεν βοηθούν αλλά δυσκολεύουν την κατάσταση. Ο Δημήτρης Γάκης, διοικητής του ΑΧΕΠΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει απεργία. Όλοι γνωρίζουμε πως πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες έφταναν μέχρι και τους πέντε έξι μήνες τώρα με τα καινούργια δεδομένα αυτή η διαδικασία έχει φτάσει στους δύο μήνες. Από τη στιγμή που έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες προσλήψεων πιστεύω πως θα ολοκληρωθούν άμεσα”, προσθέτει.
Ο κ. Γάκης, αναφερόμενος ειδικά στο ΑΧΕΠΑ, σημείωσε επίσης πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καθώς “το Νοσοκομείο είναι πλήρες”.
Ο κ. Παντελιάδης διοικητής του “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου από την μεριά του αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη τύπου από την διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου “Γεννηματάς” Ελένη Αντωνιάδου, πως στη ΜΕΘ Παίδων που λειτουργεί στο "Ιπποκράτειο" δύο από τις οκτώ κλίνες είναι κλειστές, σημείωσε “δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στο συγκεκριμένο τμήμα του Νοσοκομείου, καθώς βρίσκονται όλες σε λειτουργία και είναι εξοπλισμένες πλήρως. Το μοναδικό κενό που υπάρχει είναι αυτό της έλλειψης νοσηλευτών στη ΜΕΘ ενηλίκων το οποίο όμως αναμένεται να διευθετηθεί σύντομα”.

Στη Βουλή τα προβλήματα των νοσοκομείων
Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα Νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο “Άγιος Παύλος” και στο “Θεαγένειο” έφτασε και στη βουλή καθώς ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, κατέθεσε ερωτήσεις.
Ο κ. Μαγκριώτης υπογραμμίζει ότι “σημαντικά είναι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως η χειρουργική κλινική και η αιμοδοσία πάσχουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Επιπλέον, παρ’ όλο που μετά από πολλές προσπάθειες και καθυστέρηση εγκαταστάθηκε αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο, δεν υπάρχει προσωπικό να το χειριστεί.
Πρόβλημα υπάρχει και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Νοσοκομείου, το οποίο παραμένει άλυτο, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ο ιδιοκτήτης ανά πάσα στιγμή να κλείσει ή να πουλήσει τους χώρους. Εξαιτίας μάλιστα της μη επίλυσης του ιδιοκτησιακού θέματος, χάθηκαν 41 εκ. € από το Γ ΚΠΣ, με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η επέκταση του νοσοκομείου με την κατασκευή νέας πτέρυγας, που θα περιελάμβανε 250 επιπλέον κλίνες και νέα εργαστήρια. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί, ότι στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, έχει γίνει εκτεταμένη χρήση αμίαντου, υλικού επικίνδυνου για την δημόσια υγεία. Επειδή το Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη είναι το μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο, που καλύπτει την Ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία επεκτείνεται συνεχώς σε πληθυσμό. Επειδή με τις υπάρχουσες συνθήκες εμποδίζεται η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Νοσοκομείου».
Ο κ. Μαγκριώτης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν και πότε θα γίνουν «οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και προσωπικού ειδικού για τον χειρισμό του αξονικού τομογράφου», πώς θα επιλυθεί «το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού ζητήματος του Νοσοκομείου» και πώς θα απομακρυνθεί ο καρκινογόνος αμίαντος από το τμήμα αιμοδοσίας.
Για το Θεαγένειο, ο κ. Μαγκριώτης, ως πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Δημοσίων Έργων, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες είναι «ασφυκτικές». Όπως λέει, «οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του Νοσοκομείου, ενώ δεν υπάρχει χώρος για επέκταση». Χαρακτηρίζει «τραγικές» τις συνθήκες και στο αρχείο του Νοσοκομείου, καθώς «ο όγκος των φακέλων είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα μέρος του αρχείου να μεταφέρεται σε άλλα κτίρια – μαγαζιά του Νοσοκομείου. Επιπλέον παραμένει το πρόβλημα της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εδώ και χρόνια το νοσηλευτικό προσωπικό αναγκάζεται να κάνει τη διάλυση των συγκεκριμένων φαρμάκων, υποχρέωση που ανήκει βάσει νόμου στους φαρμακοποιούς του νοσηλευτικού ιδρύματος».
Σε ερώτησή του, που κατέθεσε στη Βουλή προσθέτει το σημαντικό, όπως το χαρακτηρίζει, πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου νοσηλευτικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού, «τη στιγμή που παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ασθενών κατά 11%».
Ο κ. Μαγκριώτης ζητά να μάθει πότε θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στο Θεαγένειο και με ποιόν τρόπο θα λυθεί οριστικά το χρόνιο πρόβλημα σχετικά με την διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Σε 48ωρη προχωρούν οι νοσοκομειακοί

Σαρανταοκτάωρη απεργία στα τέλη Σεπτεμβρίου και επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας προγραμματίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Όπως ανέφερε η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου "Γεννηματάς" Ελένη Αντωνιάδου, 20 από τις 86 κλίνες σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ στη μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων που λειτουργεί στο "Ιπποκράτειο" δύο από τις οκτώ κλίνες είναι κλειστές.
Επίσης τα νοσοκομεία Πολυγύρου και Κιλκίς δεν διαθέτουν ΜΕΘ.
Ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της γραμματείας της Ομοσποσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΓΝΕ), επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη των 2.000 θέσεων γιατρών που είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με συνέπεια τα νοσοκομεία να είναι αποδυναμωμένα σε προσωπικό και να βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να μη μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νέας γρίπης.