Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

"Κόβει" τουρίστες η Νέα Γρίπη

Ρεπορτάζ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία περνά κρίση, ο ιός της γρίπης χτυπά απειλητικά την πόρτα μας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ελληνικό τουρισμό. Οι επιχειρηματίες στηρίζονται στους ντόπιους και επισημαίνουν πως ο «σκόπελος» αυτός επιβάλλεται να αποφευχθεί κυρίως από τους Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι πρέπει να «σώσουν την παρτίδα».
Παρόλα αυτά όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που ακυρώνουν τις διακοπές τους αυτές τις μέρες, με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις όσον αφορά τον ιό της «νέας γρίπης».
Οικογένειες κυρίως, με μικρά παιδιά φαίνεται να ξανασκέφτονται την επιλογή τους να βρίσκονται για πολλές ώρες μέσα σε ξενοδοχεία όπου κατά κύριο λόγο φιλοξενούν ξένους τουρίστες. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κ. Μιχάλη Ζουλίδη, όταν ερωτήθηκε που θα πάει διακοπές. «Θα πήγαινα με τη γυναίκα και τα παιδιά μου σε ξενοδοχείο στην Κρήτη, αλλά ο συνεχής βομβαρδισμός για νέα κρούσματα μας έχει αποτρέψει. Τόσοι ξένοι κυκλοφορούν στην Κρήτη αυτή την περίοδο και δεν το ρισκάρω να ταξιδέψω και να μας βγει «ξινό» το ταξίδι»!

1,5 εκατ. λιγότεροι τουρίστες
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού για τη φετινή χρονιά δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Οι αφίξεις για το πρώτο εξάμηνο του 2009 παραμένουν μειωμένες κατά περίπου 10% (9,61% για την ακρίβεια), που μεταφράζεται σε 600.000 τουρίστες, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις, που ανησυχούν έτι περισσότερο τους τουριστικούς φορείς, ήδη για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου μειώθηκαν κατά 371,7 εκ. ευρώ, ποσοστό 17,9%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι πληρωμές ωστόσο των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό παρουσιάζουν μείωση 6,6% και η σχετική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 1.102,9 εκατ. ευρώ.
Αν επαληθευτούν, οι εκτιμήσεις κύκλων της τουριστικής αγοράς, η φετινή χρονιά ενδέχεται να κλείσει με μείωση κατά τουλάχιστον 1,5 εκατ. λιγότερους τουρίστες και κατά 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τον τουρισμό.

Μείωση κρατήσεων έως και 30%
Όσο για τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό, υπό τον φόβο και πάλι της νέας γρίπης, η μείωση των κρατήσεων φτάνει και το 30%. «Πέρα από την οικονομική κρίση, η νέα γρίπη μας έχει κάνει να στραφούμε κατά των ταξιδιών. Από το να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό και να είμαστε συνέχεια σε επιφυλακή με το φόβο και την έγνοια μην πάθουμε τίποτα, καλύτερα να κάτσουμε σπίτι μας και να πηγαίνουμε τα Σαββατοκύριακα Χαλκιδική», υπογράμμισε η κα. Μαρίνα Μανόλη.
Άξιον αναφοράς είναι επίσης ότι οι πληρότητες μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν το 80% ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς και οι υποψήφιοι τουρίστες για πρώτη φορά στα χρονικά, θα μπορούν να βρουν κενά δωμάτια ακόμη και το Δεκαπενταύγουστο.
Όπως υπογραμμίζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, «στην ύπαρξη κενών δωματίων συμβάλλει ο αισθητά μειωμένος αριθμός των ξένων επισκεπτών από τη Βρετανία και τη Γερμανία και, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του τουριστικού κλάδου, καταγράφονται μειώσεις κατά 20% και 15% αντίστοιχα. Από τις σκανδιναβικές χώρες περιορίζονται οι απώλειες σε λιγότερο από 10%, όπως και από Ιταλία, ενώ από Ρωσία το ποσοστό της αποχής πλησιάζει το 30%».
Πάντως, οι ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα παλεύουν να πετύχουν με πολλές προσφορές την αντιστάθμιση των απωλειών από τους ξένους τουρίστες με την προσέλκυση Ελλήνων. Στην Kρήτη, που εμφανίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τη μειωμένη τουριστική κίνηση, «εξακολουθούμε να παρέχουμε εκπτώσεις από 15% έως και 40% στα καταλύματά μας ακόμη και για τον Aύγουστο», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Xανίων, Nίκος Kόρακας.
Για την Kέρκυρα, ο Kώστας Mπρεντάνος, πρόεδρος της Oμοσπονδίας Tουριστικών Kαταλυμάτων του νησιού, αναφέρει ότι η τουριστική κίνηση στην Kέρκυρα έχει αυξηθεί. «Yπάρχει υψηλή ζήτηση για τον Αύγουστο και κυρίως από τους Βορειοελλαδίτες. Παρά τις σημαντικές απώλειες από τη βρετανική αγορά, ευελπιστούμε ότι η συνολική μείωση της τουριστικής κίνησης δεν θα ξεπεράσει το 10%».
Στη Ρόδο μεγάλη ζήτηση έχει φέτος και από τους Έλληνες τουρίστες το σύστημα διακοπών τύπου all inclusive, πλήρες δηλαδή πακέτο διαμονής και διατροφής, ενώ στη Nάξο υπάρχουν ακόμη πολλά κενά δωμάτια. Kαι γενικότερα στις Kυκλάδες υπάρχουν δωμάτια, όπως και σε άλλα τουριστικά μέρη.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Δεν είναι ακίνδυνα τα βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά (οργανικά) τρόφιμα δεν έχουν περισσότερα διατροφικά οφέλη από άποψη υγείας σε σχέση με τα κανονικά τρόφιμα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, που ήδη προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά των υποστηρικτών των βιολογικών προϊόντων.
Η μελέτη, με υπεύθυνο τον δρα Άλαν Ντάνγκουρ, έγινε -για λογαριασμό της βρετανικής κρατικής Υπηρεσίας Διατροφικών Προτύπων- από την έγκυρη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο εξίσου έγκυρο ιατρικό αμερικανικό περιοδικό για θέματα διατροφής "American Journal of Clinical Nutrition", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, το BBC και τους "Τάιμς" του Λονδίνου.
Η έρευνα επισημαίνει ότι, αν και οι καταναλωτές, πιστεύοντας πως θα ωφεληθούν από άποψη υγείας, πληρώνουν αρκετά υψηλότερες τιμές για να αγοράσουν βιολογικά/οργανικά προϊόντα, τα τελευταία δεν έχουν ουσιαστική διαφορά από τα κανονικά, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων, όπως η βιταμίνη C, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Ανάλογο είναι το συμπέρασμα όσον αφορά το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά που παράγονται με βιολογικό/οργανικό τρόπο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιστημονικές εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τα βιολογικά προϊόντα κατά τα τελευταία 50 χρόνια και, όπως τονίζουν, "μόνο ένας μικρός αριθμός διαφορών βρέθηκαν στο διατροφικό περιεχόμενο ανάμεσα στα οργανικά και στα συμβατικά παραγόμενα τρόφιμα (σ.σ. αφορούν κυρίως το επίπεδο του αζώτου και του φωσφόρου), όμως αυτές οι διαφορές είναι απίθανο να έχουν οποιαδήποτε σημασία από άποψη δημόσιας υγείας".

«Αγοράστε αλλά πληροφορηθείτε πρώτα»
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, "όπως προκύπτει από την ανάλυση, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη που να υποστηρίζει την προτίμηση υπέρ των βιολογικών σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα στη βάση της διατροφικής ανωτερότητάς τους".
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν καλεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν πια βιολογικά προϊόντα (αφού, πέρα από τα όποια διατροφικά οφέλη, υπάρχουν πάντα και άλλα κριτήρια, όπως η φροντίδα του περιβάλλοντος και η προστασία των ζώων), όμως ασφαλώς θα τους βοηθήσει να έχουν καλύτερη πληροφόρηση, όταν κάνουν τις αγοραστικές επιλογές τους.
Από την πλευρά της, η βρετανική Soil Association, πρωτεργάτης στην ανάπτυξη των βιολογικών τροφίμων διεθνώς, δήλωσε απογοητευμένη, επέκρινε τη νέα μελέτη και ζήτησε να υπάρξει καλύτερη έρευνα πάνω στο θέμα. Κατά την Ένωση, η νέα έρευνα δεν έλαβε υπόψη της σχεδόν καμία από τις υπάρχουσες μελέτες που συγκρίνουν τα διατροφικά οφέλη των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων. Επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς έρευνες πάνω στις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη συστηματική αξιολόγηση των σημαντικότερων δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών και άρθρων (περίπου 50.000!) που υπάρχουν μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα. Η έρευνα πάντως επικεντρώθηκε στο διατροφικό περιεχόμενο και τα οφέλη που πηγάζουν για την υγεία από αυτό και δεν συμπεριέλαβε στη συγκριτική αξιολόγησή της το περιεχόμενο των χημικών ουσιών και άλλων μολυντικών παραγόντων που μπορεί να περιέχουν οι βιολογικές και οι συμβατικές τροφές.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία δείτε εδώ.

Το αλκοόλ καταστρέφει την κοινωνικότητα των εμβρύων

Παιδιά που έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στην εμβρυϊκή ζωή τους μπορεί να έχουν δυσκολία στην επεξεργασία και στην αναγνώριση συναισθημάτων, που οδηγούν σε προβλήματα με τις κοινωνικές τους ικανότητες και συμπεριφορές.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Alcoholism: Clinical & Experimental Research’, εξέτασε τη συναισθηματική και κοινωνική συμπεριφορά 33 μαθητών με Εμβρυακές Διαταραχές Φάσματος Αλκοόλ.
Η παραπάνω διαταραχή αποτελεί όρο που περιλαμβάνει τη διαρκή αναπτυξιακή επίδραση που παρατηρείται σε ορισμένα παιδιά που έχουν εκτεθεί στο αλκοόλ κατά την εμβρυϊκή περίοδο. Ωστόσο, περισσότερα παιδιά εμφανίζουν νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνδέεται με το αλκοόλ, όπου είναι παρόντα προβλήματα μόνο στο νευρικό σύστημα και στη συμπεριφορά.
Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι παιδιά με Εμβρυακή Διαταραχή Φάσματος Αλκοόλ είχαν περισσότερα προβλήματα με την επεξεργασία των δικών τους συναισθημάτων καθώς και των συναισθηματικών και κοινωνικών εκφράσεων των άλλων. Συγκρίθηκαν με 34 υγιή παιδιά καθώς και με 30 που εμφάνιζαν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Τα δυο σύνδρομα έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, σημειώνουν οι ερευνητές, αλλά ενώ τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα μπορεί να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και κοινωνικότητας αυτό δεν οφείλεται στο ότι έχουν έλλειψη κατάλληλης κατανόησης των εκφράσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Όπως σημειώνει η Dr. Joanne Rovet, από το Πανεπιστήμιο του Καναδά, τα ευρήματα δείχνουν ότι συνολικά τα παιδιά με Εμβρυακές Διαταραχές Φάσματος Αλκοόλ έχουν περισσότερο σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Το κύριο πρόβλημα, εξήγησε, είναι να καταλαβαίνουν και να ερμηνεύουν την πνευματική κατάσταση και τα συναισθήματα των άλλων.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθούν να αποσαφηνιστεί το προφίλ των παιδιών με Εμβρυακή Διαταραχή Φάσματος Αλκοόλ. Με βάση προηγούμενα αποτελέσματα ερευνών της ομάδας, δήλωσε η Rovet, τα παιδιά και οι έφηβοι με τη διαταραχή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τα παιδιά που εμφανίζουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα να έχουν περισσότερα προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς όπως το ψέμα, την κλοπή και την αντιγραφή.
Τα ευρήματα δείχνουν επίσης περιοχές όπου θα μπορούσαν να βοηθηθούν καλύτερα παιδιά με Εμβρυακή Διαταραχή Φάσματος Αλκοόλ, δηλαδή στην επεξεργασία των εκφράσεων του προσώπου και σε άλλες κοινωνικές εκφράσεις. Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, οι δυσκολίες αυτές προβλέπουν τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών και συνδέονται με την κοινωνική τους ανάπτυξη.
Είναι απαραίτητο τα παιδιά να λάβουν βοήθεια σε τομείς κοινωνικής και συναισθηματικής επεξεργασίας, καταλήγουν οι ερευνητές.

Καρκινογόνο το σολάριουμ

Οι επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα καρκίνου διεθνώς, αναβάθμισαν τον κίνδυνο των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) και άλλων συναφών πηγών εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας και τις τοποθέτησαν στην κορυφαία κατηγορία κινδύνου πρόκλησης καρκίνου, θεωρώντας τες τόσο θανατηφόρες όσο το δηλητήριο αρσενικό και το αέριο μουστάρδας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από το 1992 οι επιστήμονες θεωρούσαν τα σολάριουμ ως "πιθανώς καρκινογόνα". Όμως μια νέα μετα-ανάλυση 20 επιστημονικών ερευνών, η οποία έγινε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (μονάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-ΠΟΥ) και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ογκολογίας "Lancet Oncology", συμπεραίνει πλέον οριστικά ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνει κατά 75% στα άτομα που ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα σε ηλικία κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΠΟΥ, όλοι οι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν ανησυχητικές μεταλλάξεις στα πειραματόζωα (ποντίκια), πράγμα που δείχνει ότι αυτή η ακτινοβολία είναι σίγουρα καρκινογόνα. Προηγουμένως, μόνο ένας τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας είχε θεωρηθεί θανατηφόρος. Η νέα κατάταξη, από πλευράς κινδύνου, φέρνει πλέον τα σολάριουμ στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας, μεταξύ άλλων, με το τσιγάρο, τον άσβεστο και την ηπατίτιδα Β. Οι ερευνητές συστήνουν ειδικά στους νέους να σταματήσουν τη βλαβερή συνήθεια του τεχνητού μαυρίσματος, καθώς τα περισσότερα φώτα που χρησιμοποιούνται στα σολάριουμ και στις άλλες σχετικές συσκευές, εκπέμπουν κυρίως υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και των ματιών.

Οι αντιδράσεις στην έρευνα
Στη νέα αυστηρότερη ταξινόμηση αντέδρασε η ευρωπαϊκή ένωση εταιριών παραγωγής και λειτουργίας σολάριουμ, η επικεφαλής της οποίας, Κάθι Μπανκς, επέμεινε ότι "δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην υπεύθυνη χρήση των σολάριουμ και στον καρκίνο του δέρματος". Όμως ήδη επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν τακτικά τα σολάριουμ, είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα, την πιο φονική μορφή καρκίνου του δέρματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει τους νέους κάτω των 18 ετών να μείνουν μακριά από τα σολάριουμ, ενώ η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου συμβουλεύει το ίδιο. Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων χαιρέτισε τα πορίσματα της νέας έρευνας για τον αυξημένο κίνδυνο των σολάριουμ και ζήτησε την άμεση λήψη ρυθμιστικών μέτρων, αν και απέφυγε να ζητήσει την πλήρη κατάργηση των σολάριουμ, προτείνοντας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού, τον περιορισμό της χρήσης τους στους ενηλίκους και την πλήρη απαγόρευση του τεχνητού μαυρίσματος στα παιδιά. Το σκεπτικό της είναι ότι αφού και άλλοι γνωστοί καρκινογόνοι παράγοντες δεν έχουν ακόμα απαγορευτεί, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα με τα σολάριουμ. Τα σολάριουμ έχουν μεγάλη εξάπλωση στη Βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι 14 εκατ. Γερμανοί 18-45 ετών τα χρησιμοποιούν, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο κ.α.) κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις συσκευές.

Τρία τα σοβαρά κρούσματα Νέας Γρίπης

Στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης στράφηκαν τα βλέμματα, χθες, όσον αφορά τη Νέα Γρίπη. Εκεί νοσηλεύεται 16χρονη Βρετανίδα για την οποία οι γιατροί επισημαίνουν ότι είναι το τρίτο σοβαρό κρούσμα της γρίπης Α στη χώρα.
Μετά τα δυο περιστατικά στην Κρήτη, όπου δυο άνδρες, 33 και 42 ετών νοσηλεύονται στην εντατική νοσοκομείου του Ηρακλείου, το 16χρονο κορίτσι συγκεντρώνει την ιδιαίτερη προσοχή των γιατρών. Όπως επισήμαναν έχουν «συγκρατημένη αισιοδοξία», καθώς νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η 16χρονη Βρετανίδα υπήκοος που βρέθηκε θετική στον ιό της Νέας Γρίπης Η1Ν1, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια.
Την ίδια ώρα, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται με συμπτώματα βαριάς πνευμονίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 42χρονος από τη Βόρεια Ήπειρο. Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 42χρονος είχε παρουσιάσει πριν ημέρες τα συμπτώματα, αλλά αμέλησε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Το πρώτο κρούσμα ήταν σε 33χρονο -επίσης από την Κρήτη- που εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης.
Σήμερα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τα προεδρεία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία του ιού στη χώρα μας, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη νέα αυτή μορφή γρίπης.
Δύο θετικά κρούσματα νέας γρίπης Α (Η1Ν1) πιστοποιήθηκαν σήμερα σε στρατιώτες που υπηρετούν στην Κω. Όπως διευκρινίστηκε, ο πρώτος νοσηλεύεται από τις 23 Ιουλίου, αρχικά στο αναρρωτήριο της Μονάδας του, και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω. Ο δεύτερος νοσηλεύεται από τις 25 Ιουλίου στο ΓΝ Κω και σήμερα εξέρχεται για νοσηλεία στο αναρρωτήριο. Δεν πρόκειται για σοβαρά κρούσματα, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Κινδυνεύουν οι έγκυες
Οι έγκυες που προσβάλλονται από τη νέα γρίπη Α έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία και εμφανίζουν ποσοστό θνησιμότητας περισσότερο αυξημένο από το μέσο όρο, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα.
Οι περισσότερες από τις εγκύους που προσβλήθηκαν από τον ιό το 2009 χρειάστηκε να νοσηλευθούν, αναφέρεται επίσης στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα oμοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) και δημοσιεύεται από τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Έξι έγκυες έχουν υποκύψει από την ασθένεια από τις 15 Απριλίου 2009, όταν η νέα γρίπη επισημάνθηκε στις ΗΠΑ, ώς τις 16 Ιουνίου. Ο αριθμός τους αντιπροσωπεύει 13% των περίπου 45 θανάτων που προκάλεσε η νέα γρίπη στη διάρκεια της περιόδου αυτής.
Συνολικά 34 έγκυες προσβλήθηκαν από τον ιό και 11, δηλαδή το ένα τρίτο, χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα κρούσματα των εγκύων αποτέλεσαν το 0,62% όλων των κρουσμάτων γρίπης, επιβεβαιωμένων ή πιθανών.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Τι να προσέχουν οι εργαζόμενοι για τον Η1Ν1

Οδηγίες για τη διαχείριση και την πρόληψη της νέας γρίπης σε επιχειρήσεις και εργασιακούς χώρους εκδόθηκαν από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής Θράκης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της πιθανής έκθεσης των εργαζομένων και η διάδοση της πανδημικής γρίπης Α στον εργασιακό χώρο.
Στους εργοδότες, μεταξύ άλλων, συνιστάται:
-Να ενθαρρύνουν τους ασθενείς εργαζόμενους να παραμένουν κατ' οίκον.
-Να υπενθυμίζουν στους εργαζομένους τον κατάλληλο τρόπο πλυσίματος των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή και τον τρόπο αποτροπής μετάδοσης με το βήχα.
-Να παρέχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για το πλύσιμο χεριών στους κοινόχρηστους χώρους.
-Να παρέχουν υλικά, απολυμαντικά και πετσέτες μιας χρήσης στους εργαζόμενους για την καθαριότητα των επιφανειών εργασίας τους, καθώς επίσης και τα κατάλληλα δοχεία απορριμμάτων.
-Να απολυμαίνουν επιφάνειες στον εργασιακό χώρο, όπως των πάγκων εργασίας, των λαβών των πορτών και των επιφανειών των λουτρών.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων, προτείνεται:
-Να παραμείνουν στο σπίτι τους για 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή μέχρι την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.
-Όσοι είναι υγιείς αλλά έχουν ένα άρρωστο οικογενειακό μέλος στο σπίτι, να εργάζονται κανονικά, αλλά να ελέγχουν καθημερινά την υγεία τους, να το δηλώνουν στον προϊστάμενό τους και να παραμένουν στο σπίτι όταν νοσήσουν.
-Να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται.
-Πλύσιμο των χεριών συχνά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από βήχα ή φτάρνισμα.
-Αποφυγή της επαφής των ματιών, της μύτης ή του στόματος και της στενής επαφής με τους ασθενείς.
Αν κάποιος νοσήσει την ώρα που εργάζεται, πρέπει να:
-Ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς.
-Ο εργαζόμενος να παραμένει σε ένα δωμάτιο μόνος του και να μην έχει επαφές με άλλους εργαζόμενους.
-Εάν ο εργαζόμενος χρειασθεί να πάει σε έναν κοινόχρηστο χώρο, να καλύψει τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχει ή φταρνίζεται, ή να φορέσει μια μάσκα εάν είναι διαθέσιμη και ανεκτή.
-Να ειδοποιείται ο προϊστάμενος και ο εργαζόμενος να στέλνεται στο σπίτι το συντομότερο δυνατόν.

Σε ετοιμότητα για τη Νέα Γρίπη

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, για να δεχθεί και να περιθάλψει τα άτομα που θα νοσήσουν από τη Νέα Γρίπη, παρά τις μικρές αδυναμίες που υπήρξαν κατά τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας του ως Νοσοκομείου αναφοράς. Την ίδια στιγμή γιατροί αλλά και επιδημιολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί θεωρώντας υπερβολικό τον πανικό που έχει δημιουργηθεί λόγω της ταχύτητας της εξάπλωσης του Ιού.
«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και να περιθάλψουμε με αποτελεσματικότητα οποιον
δήποτε έχει νοσήσει από τον ιό», δήλωσε στον ΤΘ ο Γιώργος Χριστόπουλος, διοικητής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα μέτρα που ισχύουν από την Τετάρτη, ενώ παραδέχθηκε πως υπήρξαν κάποιες μικρές αδυναμίες λόγω προσαρμογής, οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν.
«Τα μέτρα που ελήφθησαν δε διαφέρουν σε τίποτα από αυτά που ίσχυαν την περίοδο που ήταν σε έξαρση η νόσος των πτηνών», σημειώνει ο κ. Χρυστόπουλος και συνεχίζει: «Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται είναι ίδιας ποιότητας και οι ειδικοί χώροι που υπάρχουν για να δεχθούμε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο είναι οι ίδιοι, όπως και τότε».
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, «το ευχάριστο μέχρι στιγμής είναι ότι τις προηγούμενες δύο μέρες δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό περιστατικό και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί. Από την άλλη πλευρά να σημειώσω πως αντιμετωπίσαμε κάποια μικρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υποδοχή, κάτι που είναι στα πλαίσια της προσαρμογής, αλλά ξεπεράστηκαν».

Η γνώμη των επιδημιολόγων
Παρά τον πανικό που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες η γρήγορη εξάπλωση του ιού της Νέας Γρίπης, γιατροί και επιδημιολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. «Είναι λάθος να πανικοβάλουμε τον κόσμο σε τέτοιο βαθμό», δήλωσε στον ΤΘ η επιδημιολόγος Μαλαματένια Βαγιωνά . «Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ούτε να διογκώνεται το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως έχουμε διαπιστώσει όλοι ο ιός (H1N1) δεν είναι θανατηφόρος. Είναι μία νέα μορφή γρίπης με τη διαφορά να βρίσκεται στο τρόπο εξάπλωσης της», πρόσθεσε.
Η κ Βαγιωνά επίσης σημειώνει: «Θεωρώ πως όσο αυξάνεται το ποσοστό ανθρώπων που νοσούν, θα δημιουργηθούν πιο γρήγορα τα αντισώματα και έτσι θα σταματήσει και η εξάπλωση του ιού».
Σε ερώτηση που της έγινε για το αν η Νέα Γρίπη «κρύβει» τον ιό της μηνιγγίτιδας, όπως υποστήριξαν σκοτσέζοι γιατροί μετά από περιστατικά που σημειώθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, κάτι που δημοσίευσε ο Independent, η κ. Βαγιωνά υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν στην Αγγλία την ίδια στιγμή.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Δεν τον πίστευαν στο ΕΚΑΒ!

Απαράδεκτο! Λίγο έλειψε να πεθάνει επειδή δεν τον πίστευαν όταν τους έλεγε πως έπαθε εγκεφαλικό! Συνέβη στις 4.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης 22 Ιουλίου –και είδε το φως της δημοσιότητας από το Blog «enohlitika.blogspot.com». Ένας 20χρονος βρήκε ταξιτζή αιμόφυρτο και δεν τον πίστευαν από το ΕΚΑΒ!
Ο νεαρός, έψαχνε ταξί στη οδό Βασ. Ολγας, στο ύψος της 25ης Μαρτίου. Στην πιάτσα μπροστά από την Εθνική τράπεζα, βρήκε ένα ταξί σταματημένο και με αναμμένη τη «κουκούλα». Πλησίασε στο παράθυρο και είπε στον οδηγό τον προορισμό του. Εκείνος του απαντάει ψιθυριστά ότι δεν βολεύει…
Τότε ο νεαρός προσέχει ότι ο οδηγός ήταν γεμάτος αίματα. Τον ρωτάει τι έχει και διαπιστώνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι καλά. Έβγαζε αίμα από τη μύτη και το στόμα. Τα ρούχα του είχαν βαφτεί από το αίμα του και με δυσκολία διατηρούσε τις αισθήσεις του.
Ο νεαρός σάστισε και όπως ήταν φυσικό κάλεσε το «166». Ανέφερε το περιστατικό, αλλά για κακή του τύχη, ο τηλεφωνητής του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την καταγγελία δεν τον πίστεψε! Ο νεαρός επέμεινε! Ο τηλεφωνητής του ζήτησε τα στοιχεία και το τηλέφωνο του, ο νεαρός τα έδωσε και περίμενε εκεί, μαζί με τον αιμόφυρτο ταξιτζή να έρθει το ασθενοφόρο. Ωστόσο η ώρα περνούσε και ασθενοφόρο δεν φαινόταν!
Τρομαγμένος ο νεαρός βγήκε στο δρόμο και σταμάτησε ένα διερχόμενο ταξί (ήταν, πλέον, πέντε η ώρα το πρωί, αλλά ακόμη κι εκείνη την ώρα δεν περνούν και πολλά ταξί). Ευτυχώς διερχόμενος οδηγός του ταξί τον πίστεψε. Σταμάτησε και είδε τον συνάδελφο του αιμόφυρτο. Αμέσως ειδοποίησε και αυτός μέσω του κέντρου της εταιρίας του το ΕΚΑΒ.
Τελικά το ασθενοφόρο έφθασε στον τόπο του συμβάντος με μιάμιση ώρα καθυστέρηση! Ο άτυχος οδηγός είχε πάθει εγκεφαλικό και η κατάσταση του ήταν κρίσιμη. Ευτυχώς οι τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ τον πρόλαβαν ζωντανό και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο...

Ενισχύονται τα μέτρα για τη Νέα Γρίπη

Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, από το πρωί, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι το δεύτερο Νοσοκομείο μετά το ΑΧΕΠΑ που θα περιθάλπει άτομα τα οποία πάσχουν από τον ιό (H1N1).
Τα δύο Νοσοκομεία θα εφημερεύουν εναλλάξ για καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Έτσι, πλέον η Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό της Νέας Γρίπης.
Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.) Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά «δεν έχουν καταγραφεί, ακόμη, ακόμα σοβαρά κρούσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κάτι που είναι πολύ θετικό». Η κ. Λεπτοκαρίδου τονίζει χαρακτηριστικά:
«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά και όλα έχουν ιαθεί ή οι ασθενείς βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή. Να σημειώσω πως όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα θα μπορούν να πηγαίνουν σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο για εξετάσεις και αν διαπιστωθεί πως έχουν τη νέα Γρίπη, θα σταλούν στα νοσοκομεία αναφοράς», προσθέτει.
Ο παθολόγος, Κ. Κουτσομητέλης, επισημαίνει πως «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Νέα Γρίπη όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή της». Μάλιστα, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς, κάθε χρόνο, υπάρχουν θανατηφόρα περιστατικά και από τη λεγόμενη απλή γρίπη».
Όσον αφορά τα εμβόλια, αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα το φθινόπωρο χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επιτάχυνση της εξάπλωσης στην Ε.Ε.
Για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των κρουσμάτων της νέας γρίπης Α στη Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την καλοκαιρινή περίοδο προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος το φθινόπωρο να αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα, όταν η πανδημία θα συνδυαστεί με την εποχική γρίπη
Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε η επίτροπος σε θέματα υγείας Αντρούλα Βασιλείου ανέφερε πως στις αρχές Οκτωβρίου θα συγκληθεί ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.
Την ίδια στιγμή υπάρχει ο φόβος για αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της τουριστικής κίνησης.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η πανδημία εξαπλώνεται ταχύτατα στον κόσμο. Στις 09.00 χθες το πρωί, είχαν διαγνωσθεί 17.189 κρούσματα στην ΕΕ, με 29 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 4 στην Ισπανία, ενώ από την άλλη πλευρά εκτός ΕΕ έχουν διαγνωσθεί 149.364 κρούσματα και (έχουν καταγραφεί) 810 θάνατοι. Το θετικό είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά μικρό μέχρι στιγμής.


Independent: Κρύβει τη μηνιγγίτιδα ο ιός!
Αίσθηση προκαλεί στη Βρετανία, το δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, με τίτλο "Φόβοι ότι η γρίπη των χοίρων καλύπτει τη μηνιγγίτιδα". Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ασθενείς στους οποίους διαγνώστηκε ο ιός Η1Ν1, ίσως τελικά να έπασχαν από μηνιγγίτιδα.
Την ίδια ώρα, η νεκροψία που έγινε σε εξάχρονη Βρετανίδα που έχασε τη ζωή της από τον ιό, έδειξε ότι στρεπτόκοκκος της προκάλεσε σοβαρές μολύνσεις που οδήγησαν στο θάνατό της. Επίσης, μία 17χρονη από τη Σκωτία, πέθανε τελικά από μηνιγγίτιδα, ενώ αρχικά οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται στη Βρετανία, κάθε χρόνο με μηνιγγίτιδα. Το 60% των ασθενών αυτών είναι ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Οι γιατροί υποπτεύονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει μετά την περίπτωση 15χρονου που πέθανε από Νέα Γρίπη στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης. Η νεκροψία-νεκροτομή αποκάλυψε πως ο ιός «έκρυβε» τη μηνιγγίτιδα –όπως ανακοίνωσε η σκοτζέζικη κυβέρνηση. Μάλιστα, το Ερευνητικό Ίδρυμα για τη μηνιγγίτιδα, της ίδιας χώρας, ανακοίνωσε ότι η πανδημία Νέας Γρίπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση και των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας.
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ιδρύματος, Χάρπιντερ Κόλακοτ, δήλωσε ότι «υπάρχει ανησυχία για το θέμα. Κυρίως επειδή η Νέα Γρίπη έχει τη δυνατότητα να καλύπτει άλλες επικίνδυνες ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα. Η μηνιγγίτιδα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή μπορεί να εξελιχθεί σε καλπάζουσα και να προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς».
Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα τους ανακοίνωσαν και τα νησιά Τόγκα, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για μία 26χρονη έγκυο, που έπασχε από πνευμονία. Οι γιατροί κατάφεραν όμως να σώσουν το μωρό.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ασθενοφόρο στη ΔΕΘ;

Επιστολή προς τους Προέδρους της ΔΕΘ Δημήτρη Μπακατσέλο και της Helexpo Αριστοτέλη Θωμόπουλο έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σχετικά με την πρόθεση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει τη χρήση του περιπτέρου της εντός του χώρου της ΔΕΘ στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), προκειμένου να σταθμεύει εκεί ένα πλήρως επανδρωμένο ασθενοφόρο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιοχής (κεντρο-ανατολικά).
Με την εξαίρεση του διαστήματος 20 ημερών στην περίοδο της ΔΕΘ, ο Νομάρχης ζητά από τη ΔΕΘ και τη HELEXPO να εγκρίνουν την εγκατάσταση στο χώρο του περιπτέρου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ενός ασθενοφόρου και δύο ανδρών του ΕΚΑΒ.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Μοίρασε ζωή με το θάνατό της

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ζωή, με το θάνατό του, πρόσφερε 13χρονο κοριτσάκι από τα Ιωάννινα. Πέντε συνάνθρωποί μας χαμογελούν, πάλι, στη ζωή, χάρη στις συνεχόμενες μεταμοσχεύσεις που έγιναν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Κι άνοιξε, έτσι, πάλι, η συζήτηση, για την προσφορά ζωής, τη δωρεά ζωτικών οργάνων, που θεωρείται ως μία νίκη του ανθρώπου στην πάλη του με την αρρώστια και το θάνατο, καθώς η χώρα μας είναι η τελευταία ευρωπαϊκή όσον αφορά τον αριθμό μεταμοσχεύσεων.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά. Στην Ελλάδα 800-900 συνάνθρωποί μας είναι σε λίστα αναμονής περιμένοντας να βρεθεί το μόσχευμα που θα τους δώσει μία ευκαιρία στη ζωή.
Τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγάλα σε όλα τα όργανα που μεταμοσχεύονται. Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις επιστροφής σε υγιή κατάσταση και φυσιολογική ζωή σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) αγγίζουν το ποσοστό του 80% στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, 70% καρδιάς και ήπατος και 90% κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού.
Παρά τα μεγάλα ποσοστά επιτυχημένων επεμβάσεων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον αριθμό των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία του Ε.Ο.Μ., το 2001 η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 2,9%, τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 32,5%, στην Πορτογαλία 20,2%, στην Αυστρία 23,7% και στο Βέλγιο 21,6%.

Οι μεταμοσχεύσεις του Ιπποκρατείου
Ελπίδα και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, σε πέντε ανθρώπους που έπασχαν από χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, έδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο 13χρονο κοριτσάκι από τα Γιάννενα, που έχασε την ζωή του πέφτοντας σε γκρεμό. Οι δύο από τις πέντε μεταμοσχεύσεις έγιναν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Λήπτες, 34χρονη που έπασχε από κίρρωση ήπατος και 8χρονο κοριτσάκι το οποίο είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας, αφού έπασχε από συγγενή πάθηση των νεφρών και ζούσε χρόνια με τεχνητό νεφρό. Η μετεγχειρητική τους κατάσταση κρίνεται καλή, κάτι που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά πόσο σημαντικός και πόσο αξιόπιστος είναι αυτός ο τρόπος θεραπείας χρόνιων ασθενειών.
Ο καθηγητής και γιατρός στη χειρουργική κλινική των μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τακούδας, μίλησε για τις μεταμοσχεύσεις και για το πόσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο αυτή η μέθοδος, ώστε να αντιμετωπίσει προβλήματα σοβαρά που του στερούν την καλή ποιότητα ζωής. Ειδική μνεία έκανε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα:
«Είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς όταν κάποιος άνθρωπος μπορεί να ζει ξανά φυσιολογικά, αφού αποκτά και πάλι καλή ποιότητα ζωής. Το άσχημο είναι στην Ελλάδα πως δεν είναι αρκετά διαδεδομένες οι μεταμοσχεύσεις και αυτό φαίνεται και από το ότι την φετινή χρονιά οι δότες ήταν ελάχιστοι», τόνισε.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Κρούσμα νέας γρίπης σε κατασκήνωση

Κρούσμα της νόσου των χοίρων σε κατασκηνωτή,σε παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Ο νεαρός επέστρεψε απο οικογενειακό ταξίδι απο την Αγγλία και παρουσίασε υψηλό πυρετό. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπου και επιβεβαιώθηκε η νόσος.
Ο ασθενής νοσηλεύεται στο σπίτι του, ενω οι υπόλοιποι κατασκηνωτές συνεχίζουν κανονικά το πρόγραμμα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας του μικρού ειναι γνωστός γιατρός της Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφία και κείμενο από το photoreportage.gr

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ένας στους δύο προτιμά παραδοσιακά προϊόντα

Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη συμπεριφορά του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή απέναντι στα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος της Αγροτικής Οικονομίας, της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Περίπου οι μισοί περίπου από τους ερωτώμενους (48,8%) απάντησαν, ότι συχνά καταναλώνουν παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, το 29,5% ότι τα καταναλώνουν περιστασιακά, το 16,9% ότι τα καταναλώνουν πολύ συχνά, το 4,3% των ερωτηθέντων τα καταναλώνουν σπάνια, ενώ μόνο το 0,5% δεν καταναλώνουν ποτέ παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά.
Αναφορικά με τα διάφορα είδη των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, τα δημοφιλέστερα στην κατανάλωση είναι το γιαούρτι, το μέλι, τα τοπικά τυριά, οι μαρμελάδες, τα γλυκά κουταλιού, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες και το κρασί.
Η πλειονότητα των καταναλωτών αγοράζει παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, κυρίως γιατί θεωρεί ότι είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά χωρίς χημικά πρόσθετα, είναι πιο υγιεινά από τα βιομηχανοποιημένα και έχουν ωραία γεύση και άρωμα.
Ο σημαντικότερος λόγος, για τον οποίο τα μικρό ποσοστό του δείγματος δεν αγοράζει παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά είναι το γεγονός ότι τα φτιάχνουν μόνοι τους, ενώ δεύτερο σημαντικό εμπόδιο στην αγορά τους είναι, το ότι δεν τα βρίσκουν εύκολα στην αγορά.
Αναφορικά με τον τόπο αγοράς των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών η πλειονότητα των καταναλωτών προτιμά να τα προμηθεύεται από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, από ειδικά καταστήματα πώλησης παραδοσιακών τροφίμων και ποτών και από τη λαϊκή αγορά.
Οι περισσότεροι καταναλωτές (87%), κατά την επίσκεψή τους στους τόπους παραγωγής των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών θα αγοράσουν οπωσδήποτε κάποια παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, διότι κατά κύριο λόγο είναι τοπικά και φτιαγμένα με τοπικές πρώτες ύλες και συνταγές.
Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές του δείγματος φαίνεται ότι φτιάχνουν μόνοι τους κάποια από τα παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά.
Το 82% των καταναλωτών προτιμά τα συσκευασμένα παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά. Το 58% διαβάζει πολύ συχνά τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα των συσκευασμένων παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, και ενδιαφέρεται να μάθει κυρίως για την ημερομηνία λήξης, τα συστατικά και τον τόπο προέλευσής τους.
Όσον αφορά στις τιμές των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών το 49% τις βρίσκει υψηλές, αλλά οι περισσότεροι δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον για την αγορά των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών με τιμή προσαυξημένη έως 10% συγκριτικά με αυτή των βιομηχανοποιημένων τροφίμων και ποτών.
Το 52% των καταναλωτών δε θεωρεί ικανοποιητική την διάθεση των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών.
Σχετικά με την ενημέρωση των καταναλωτών για τα παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, η πλειονότητα των καταναλωτών (76%) δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την ενημέρωσή τους. Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν ενημερωθεί για την κατηγορία αυτή των τροφίμων κυρίως από συγγενείς και φίλους, από τα περιοδικά και από την τηλεόραση. Για καλύτερη ενημέρωσή τους θεωρούν ότι το Κράτος θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά τους γυναικείους συνεταιρισμούς, για μεγαλύτερη προβολή τους ώστε να μπορέσουν να προβληθούν και να υπάρχουν περισσότερες ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το προφίλ του καταναλωτή των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι το ακόλουθο: καταναλωτής ηλικίας άνω των 41 ετών, έγγαμος με περισσότερα από 2 ενήλικα μέλη στο νοικοκυριό του και σχετικά υψηλό εισόδημα (2500-3000).
Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση των παραδοσιακών τροφίμων και ποτών εξαρτάται πρωτίστως από την περιοχή στην οποία διαμένουν οι καταναλωτές (30%), από το μηνιαίο οικογενειακό τους εισόδημα (26%) και από τον αριθμό των ενήλικων μελών του νοικοκυριού τους (21%).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με προσωπικές συνεντεύξεις και συμπληρώθηκαν 414 έγκυρα ερωτηματολόγια, από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2009, από άνδρες, γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ελισσάβετ Ζαργκλή και την Αν. Καθηγήτρια του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Ειρήνη Τζίμητρα - Καλογιάννη.
Να σημειωθεί ότι ο όρος «παραδοσιακά τρόφιμα» αναφέρεται σε τρόφιμα φτιαγμένα από ιδιαίτερες πρώτες ύλες, με μια συνταγή γνωστή για μεγάλο χρονικό διάστημα και /ή με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Τα παραδοσιακά τρόφιμα συσχετίζονται, επίσης, συχνά με τα τοπικά και τα χειροποίητα τρόφιμα που αναφέρονται στα συγκεκριμένα συστατικά, τον τόπο παραγωγής και την τεχνογνωσία.
Ως παραδοσιακά ορίζονται τα τρόφιμα που έχουν αποδεδειγμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από άλλα παρόμοια προϊόντα της ίδιας κατηγορίας όσον αφορά στη χρήση παραδοσιακών συστατικών (πρώτη ύλη ή πρωτογενή προϊόντα) ή την παραδοσιακή σύσταση ή τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ή/και μεταποίησης τους.
Διακρίνονται σε α) Παραδοσιακά προϊόντα δημητριακών (τραχανάς, χυλοπίτες, κουσκούσι. περέκ κ.ά.), β) Παραδοσιακά προϊόντα κρέατος (χωριάτικα λουκάνικα, καβουρμάς, παστουρμάς κ.ά.), γ) Παραδοσιακά προϊόντα λαχανικών και φρούτων (κομπόστες, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τουρσιά κ.ά.), δ) Άλλα παραδοσιακά τρόφιμα (παστέλι, λουκούμια, αμυγδαλωτά, μουστοκούλουρο κ.ά.) και ε) Παραδοσιακά ποτά (λικέρ, κρασί, τσίπουρο, τσικουδιά).

Η φωτογραφία είναι της Σίσσυς Βασιλειάδου, από το photoreportage.gr

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Στα 222 τα κρούσματα Νέας Γρίπης στη χώρα μας

Έξι επιπλέον κρούσματα αναφέρθηκαν σήμερα, 10 Ιουλίου 2009 και έως ώρα 11:00, από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος. Από αυτά:
• Δύο (2) προέρχονται από χώρες του Εξωτερικού με επιβεβαιωμένα κρούσματα
• Ένα (1) ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της Ελλάδος
• Τρία (3) των οποίων οι επαφές διερευνώνται.
Συνολικά, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε διακόσια είκοσι δύο (222), από τα οποία εκατόν δύο (102) έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.
Η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Στα 216 τα κρούσματα Νέας Γρίπης

Σε 216 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, μετά την ανίχνευση 15 επιπλέον κρούσματα από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος. Πρόκειται για:
* έναν 22χρονο, ελληνικής καταγωγής που ήρθε από την Κύπρο.
* μια γυναίκα 41 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από το Λονδίνο.
* ένα παιδί 1,5 ετών, από την Αργεντινή, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
* έναν άνδρα 41 ετών, ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές.
* έναν 28χρονο, αυστραλιανής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία.
* μια 25χρονη, ελληνικής καταγωγής, της οποίας διερευνώνται οι επαφές.
* μια γυναίκα 20 ετών, αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
* έναν 27χρονο, αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
* δύο γυναίκες, 21 ετών, αγγλικής καταγωγής, που ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
* δύο 20χρονες, αγγλικής καταγωγής, που ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
* έναν άνδρα, 21 ετών, ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές.
* μια γυναίκα 35 ετών, ελληνικής καταγωγής, η οποία ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
* και έναν 48χρονο, ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές.
Από τα περιστατικά τα 93 έχουν ιαθεί πλήρως, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.
Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως παρόλο που η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.
"Ο Τομέας Υγείας, το ΕΚΕΠΥ. και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Έρευνα στο ΑΧΕΠΑ για δηλώσεις εργαζομένων

Εξιτήριο πήραν σήμερα οι 13 Αμερικανοί φοιτητές, που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη και νοσηλεύτηκαν στην παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ. Οι τελικές ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκαν δεν έδειξαν το παραμικρό. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων για το πού νοσηλεύονταν οι αμερικανοί τουρίστες.
Αφορμή για την ένορκη διοικητική εξέταση στάθηκε δήλωση του προέδρου των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ ότι «οι πάσχοντες από τον ιό της νέας γρίπης νοσηλεύονταν σε κοινούς θαλάμους και περιφέρονταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου, χωρίς κανέναν περιορισμό θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους».
Όπως είπε ο κ.Γάκης, οι Αμερικανοί φοιτητές που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη είχαν ήπια συμπτώματα με πυρετό από 37,8 έως 38,5 -όταν ακόμη και στην κοινή γρίπη ο πυρετός φτάνει το 39,5- και ότι ο πυρετός τους έπεσε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως διευκρίνισε, δεν απαιτείται νοσηλεία αυτών των ασθενών σε θαλάμους αρνητικής πίεσης αλλά πρέπει να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους ή στο σπίτι τους.
«Οι Αμερικανοί φοιτητές νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο επειδή δεν είχαν ούτε συγγενείς να τους φροντίσουν ούτε και σπίτι να μείνουν. Οι εργαζόμενοι είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις και δεν κινδύνεψε κανένας εργαζόμενος. Παρόλα αυτά επειδή η τυχόν μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και η μη ορθή χρήση των μέτρων προστασίας παρά τις εντολές της διοίκησης συνιστά πειθαρχικό αδίκημα διέταξα Ένορκη Διοικητική Εξέταση και το πόρισμά της θα κοινοποιηθεί» πρόσθεσε ο κ. Γάκης.
Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η Α΄ Παθολογική Κλινική είναι επανδρωμένη και διαθέτει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να διεκπεραιώνει με ασφάλεια τη νοσηλεία σοβαρών λοιμογόνων νοσημάτων και όχι μόνο της γρίπης. Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αυτοθυσία είναι χαρακτηριστικά του προσωπικού του νοσοκομείου. Αυτούς θίγει και εκθέτει η αναφορά, στα ΜΜΕ, του προέδρου των εργαζομένων αντί να τους επιβραβεύει».

Ο καφές κάνει καλό στο... Αλτζχάιμερ

Τρία φλυτζάνια καφέ μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ ή ακόμη και να ανακόψουν την πορεία της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease.
Η καθημερινή λήψη καφεΐνης μπορεί να αναστείλει τις διαδικασίες εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων που οδηγούν σε σύγχυση και απώλεια μνήμης, σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης μελέτης σε ποντίκια με γενετική προδιάθεση άνοιας.
Μετά τη λήψη καφεΐνης, τα επίπεδα της αμυλωειδούς πρωτεΐνης –η οποία ευθύνεται για την εκδήλωση της νόσου– στον εγκέφαλο των ποντικιών μειώθηκαν στο μισό.
Η αλλαγή ήταν εμφανής στη συμπεριφορά τους, καθώς βελτιώθηκε η μνήμη τους και αυξήθηκε η ταχύτητα της σκέψης τους.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί με ακρίβεια η επίδραση [της καφεΐνης] στον άνθρωπο», επισημαίνει η Ρεμπέκα Γουντ, διευθύνουσα σύμβουλος του Alzheimer’s Research Trust.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Χωρίς ασθενοφόρα για 4 ώρες

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν από τις 7 έως τις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στην απόφαση της διεύθυνσης να στείλει ένα ασθενοφόρο στη Χαλκιδική. «Δεν είναι δυνατό να αποδυναμώνεται η δύναμη των ασθενοφόρων της πόλης και μάλιστα το καλοκαίρι που οι ανάγκες είναι αυξημένες για να ενισχυθούν ο όμοροι νομοί, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι».
Το πρόβλημα με την έλλειψη ασθενοφόρων στη Χαλκιδική είναι παλιό. Φυσικά είναι εντονότερο τους μήνες Ιούλιο-Αυγούστου λόγω της πληθυσμιακής αύξησης με παραθεριστές στην περιοχή. "Η πολιτεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το θέμα δημιουργώντας προβλήματα με τη δύναμη των ασθενοφόρων στη Θεσσαλονίκη", τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζονται διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν χρειασθεί και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να σταλεί ασθενοφόρο για τις ανάγκες της γειτονικής Χαλκιδικής.
Να σημειωθεί ότι, προχθές Πέμπτη, 2 Ιουλίου, από τους τραυματιοφορείς που είχαν βάρδια το βράδυ, οι δύο είχαν πάρει την κανονική τους άδεια και τρεις... αναρρωτική.