Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Εξετάστηκαν για οστεοπόρωση

Περίπου τριακόσιοι κάτοικοι της περιοχής αξιοποίησαν τη δυνατότητα που τους προσέφεραν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο τομέας Κοινωνικής Πολιτικής για εντελώς δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας. Για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας του ο Δήμος Ωραιοκάστρου συνεργάστηκε με τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση.
Παράλληλα, με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για την οστεοπόρωση, ο Δήμος Ωραιοκάστρου και ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση οργάνωσαν σχετική ημερίδα με κεντρικούς ομιλητές τον χειρούργο – ορθοπεδικό Γιώργο Λαζαρίδη και τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Ευαγγελία Καλώνη. Χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Νικόλαος Μπάτος και η υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Ιπλικτσόγλου – Υφαντίδου.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Κατασχέθηκαν τουρκικά φιστίκια Αιγίνης ως ακατάλληλα

Kατασχέθηκε φορτίο βάρους 15 τόνων με φιστίκια τύπου Αιγίνης με κέλυφος, προέλευσης Τουρκίας, γιατί στο δείγμα που πήραν οι Γεωπόνοι της νομαρχίας, την περασμένη Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009, η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως προέκυψε από τις αναλύσεις που έκανε το Γενικό Χημείο του Κράτους. Μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μία βδομάδα μετά, το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο, μη σύμφωνο με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, δεν επετράπη η εισαγωγή του και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη διατεθεί στις αγορές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Διευκρινίσεις Αβραμόπουλου για το κάπνισμα


Μόνο λίγες ημέρες απoμένουν προτού γίνει οριστικά παρελθόν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για την εφαρμογή του μέτρου, που θα αποτελέσει σταθμό για τις ελληνικές συνήθειες. Όμως, ο υπουργός έδωσε νέες διευκρινίσεις σήμερα για τους όρους που θα ισχύσουν σε καταστήματα και επιχειρήσεις. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ ως τώρα ήταν κάθετος όσον αφορά το κάπνισμα στις επιχειρήσεις κι έλεγε να βγαίνουν στο δρόμο ή στα μπαλκόνια οι καπνιστές, τώρα καλεί τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν... καπνιστήρια. Με βάση τα νέα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος, καθίσταται υποχρεωτική η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, όπου απασχολείται προσωπικό άνω των 50 ατόμων.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, θα απαγορεύεται η παραμονή και εξυπηρέτηση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σημειωτέον ότι και στα καταστήματα κάτω των 70 τ.μ. που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν αποκλειστικά για καπνιστές, θα απαγορεύεται το κάπνισμα τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσουν οι ιδιοκτήτες άδεια για καπνίζοντες. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να εξοπλιστούν με μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα και να αναρτήσουν στην πρόσοψη και στον εσωτερικό χώρο εμφανή επιγραφή που θα αναφέρει ότι το κατάστημα είναι χώρος και για καπνίζοντες. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 70 τ.μ., με εξαίρεση τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ., μπορούν να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων με μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος.
Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική πάνω από 400 τ.μ. μπορεί να δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες σε ποσοστό 40% της επιφάνειας του καταστήματος. Ο χώρος διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που έχει ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων. Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτουν οι εξωτερικοί χώροι ανάπτυξης τραπεζο-καθισμάτων, ακόμα και αν οι χώροι αυτοί καλύπτονται από σκέπαστρο. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των παραβάσεων είναι οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, στο έργο των οποίων συνδράμουν οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, καθώς και η Δημοτική Αστυνομία και οι Επόπτες Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Το πρόστιμο τώρα, σύμφωνα με το νόμο, καθορίζεται για τους ιδιώτες παραβάτες από 50 μέχρι 500 €, για τους υπεύθυνους 1.000 μέχρι 2.000 € σε περίπτωση υποτροπής, με δυνατότητα προσωρινής ανάκλησης της πώλησης προϊόντων καπνού από τα ειδικά καταστήματα ή και στη χειρότερη περίπτωση ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Στους εργασιακούς χώρους -εξαιρουμένων των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά- θα δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες, πλήρως διαχωρισμένοι από τους χώρους που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων και των επισκεπτών.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Εξετάσεις για οστεοπόρωση στο δήμο Ωραιοκάστρου

Τη δυνατότητα να υποβληθούν εντελώς δωρεάν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας προσφέρουν στους κατοίκους του Ωραιοκάστρου ο οικείος Δήμος και ο τομέας Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση. Οι δωρεάν μετρήσεις, για τις οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους περισσότεροι από διακόσιοι πολίτες, θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, 22 και 23 Ιουνίου, από τις 9.00 το πρωί έως και τις 2.00 το μεσημέρι, στον χώρο του Δημαρχείου Ωραιοκάστρου.
Παράλληλα, στις 6.00 το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, επίσης στον χώρο του Δημαρχείου, πρόκειται να οργανωθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία». Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο χειρούργος – ορθοπεδικός Γιώργος Λαζαρίδης και η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ευαγγελία Καλώνη.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Νευροενδοσκοπία και νευροπλογήση: σύγχρονα όπλα κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

Την “αιχμή του δόρατος” στη νευροχειρουργική αντιπροσωπεύει η μέθοδος της νευροενδοσκοπίας, η οποία με τη χρήση εξαιρετικά λεπτών εργαλείων μικροχειρουργικής και μέσα από πολύ μικρούς διαύλους επιτρέπει επεμβάσεις, που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη ακρίβεια και ελαχιστοποιημένες έτερες βλάβες. Η μέθοδος της νευροενδοσκοπίας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας και αποτελεί ένα από τα ζητήματα, που απασχολούν τις εργασίες του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευροχειρουργικής, που πραγματοποιείται από τις 10-13 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Thraki Palace στην Αλεξανδρούπολη. 
Το Συνέδριο, που λαμβάνει χώρα μαζί με την 3η Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών Νευροχειρουργικής, τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μακεδονίας-Θράκης. 
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρίας (ΕΝΧΕ), Δρ. Βασίλειος Βάρσος, η νευροενδοσκοπία συγκαταλέγεται στις νέες τάσεις της νευροχειρουργικής επιστήμης, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα σε υψηλότατο επίπεδο, σε σύγκριση ακόμη και με τις πιο προηγμένες χώρες. 
Εκτός από τη νευροενδοσκοπία, στο ζήτημα των όγκων του εγκεφάλου η απεικόνιση τους, μέσω των σύγχρονων μεθόδων, έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, που ουσιαστικά είναι εφικτή η ακριβής διάγνωση πριν καν προχωρήσει η ιστολογική εξέταση-βιοψία. Έτσι ο χειρουργός κατευθύνεται με ακρίβεια για να προβαίνει σε πλήρη εξαίρεση των βλαβών. 
Οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την λειτουργική μαγνητική τομογραφία και την νευροπλοήγηση. Ειδικά η τελευταία δίνει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να υλοποιείται μία πλήρως κατευθυνόμενη νευροχειρουργική επέμβαση και εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. 
Παράλληλα στο πεδίο της εγχειρητικής αντιμετώπισης των όγκων του εγκεφάλου, η μοριακή βιολογία και η νανοτεχνολογία έχουν συνδράμει ώστε αυτά τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται πολύπλευρα. 
Σύμφωνα με τον Δρ. Βάρσο, πλέον στη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων όγκων εγκεφάλου μπορούν να τοποθετούνται χημειοθεραπευτικοί παράγοντες μέσα στον όγκο. 

Ακτινοχειρουργική
Ακόμη η ακτινοχειρουργική έχει δώσει τη δυνατότητα να ακτινοβολούνται με ακρίβεια χιλιοστών υπολείμματα του όγκου εγκεφάλου σε σημεία, που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση το χειρουργικό νυστέρι. 
Ωστόσο όπως τονίζει ο Δρ. Βάρσος καταγράφεται διαχρονική αύξηση των περιστατικών κακοηθών όγκων εγκεφάλου, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να συνδεθεί με κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, όπως η χρήση των κινητών τηλεφώνων, καθώς κάτι σχετικό δεν έχει αποδειχθεί. 
Εκτός από τους όγκους εγκεφάλου, εξελίξεις καταγράφονται και στο πεδίο των ανευρυσμάτων και αγγειακών δυσπλασιών του εγκεφάλου. Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα, καθώς υφίσταται συσσωρευμένη εμπειρία στη μικρονευροχειρουργική ανάλογων βλαβών. Μάλιστα ένα μέρος από αυτές τις παθήσεις μπορεί και υποβάλλεται συμπληρωματικά και σε εμβολισμό (επεμβατική ενδοαγγειακή χειρουργική). 

Μείωση των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων
Όσον αφορά στο ζήτημα των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, υπάρχει φθίνουσα πορεία στον αριθμό των συγκεκριμένων περιστατικών εξαιτίας της υποχρεωτικής χρήσης ζώνης ασφάλειας στα Ι.Χ. και κράνους στις μοτοσικλέτες. Παρόλο που σε απόλυτα μεγέθη υφίσταται μείωση, εντούτοις τα θανατηφόρα περιστατικά από ατυχήματα εξαιτίας υπερβολικής ταχύτητας εξακολουθούν να αποτελούν μία δυσάρεστη πραγματικότητα. 
Η σύγχρονη νευροχειρουργική επιστήμη έχει να καταδείξει βελτιωμένες μεθόδους της παρακολούθησης του μεταβολισμού του εγκεφάλου, που υπόσχονται καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του τραύματος. Έτσι είναι εφικτή η παρέμβαση, είτε χειρουργική, είτε με φάρμακα, στα σημεία που απαιτείται. 
Ωστόσο, κατά τον Δρ. Βάρσο, εκτός από τις χειρουργικές-φαρμακευτικές παρεμβάσεις, καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων είναι η έγκαιρη μεταφορά του τραυματία σε οργανωμένο νευροχειρουργικό κέντρο. 
Παράλληλα η αποκατάσταση και η αποθεραπεία ασθενών με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι ένα σημείο, όπου στη χώρα μας δεν επαρκούν οι σχετικές υποδομές. 
Επιπλέον αναφορικά με τη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, εξελιγμένα συστήματα σπονδυλοδεσίας επιτρέπουν έγκαιρα την ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης ούτως ώστε στη συνέχεια οι ασθενείς να κατευθύνονται σε κέντρα αποκατάστασης. 

Στόχοι
Για το εν εξελίξει 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής (www.neurosurgery09.gr), η Oργανωτική Επιτροπή του έχει θέσει τους παρακάτω στόχους:
Να γεφυρώσει θεωρητικές γνώσεις και πρακτική άσκηση Νευροχειρουργικής
Να δώσει απαντήσεις σε προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινή άσκηση της Νευροχειρουργικής
Να προτείνει πρωτόκολλα αντιμετώπισης συγκεκριμένων παθήσεων του εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού και νεύρων
Να προσεγγίσει τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των Νευροεπιστημών
Να δώσει ερεθίσματα σε ειδικευόμενους και νέους νευροχειρουργούς 
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που είναι πολυθεματικό, παρουσιάστηκαν 186 ελεύθερες ανακοινώσεις και posters, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες και αντιπαραθέσεις (debates) πάνω σε θέματα όπως: Νευροτραυματολογία, Νευροαγγειακές παθήσεις, Ενδοαγγειακή χειρουργική, Χειρουργική βάσεως κρανίου, Παιδονευροχειρουργική, Λειτουργική νευροχειρουργική κ.α. 
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετέχουν οι ακόλουθοι διακεκριμένοι (world leaders) ξένοι νευροχειρουργοί: Al-Mefty (USA), Feldman (ISRAEL), Hierniesniemy (FINLAND), Jho (USA), Richling (AUSTRIA), Servadei (ITALY), Tschabitscher (AUSTRIA), Ture (TURKEY) και Umansky (ISRAEL).

Πρόβλημα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει ένα στα έξι ζευγάρια στη χώρα μας

Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην ΕΕ καταγράφεται στην χώρα μας, καθώς οι Ελληνίδες γεννούν, κατά μέσο όρο 1,28 παιδιά, σύμφωνα με τη Eurostat. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε πρόσφατα η Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Ελλάδας, ένα στα έξι ζευγάρια στην Ελλάδα, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα υπογονιμότητας. «Όσον αφορά γενικά στα προβλήματα-κινδύνους, που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, κάποια από αυτά εντοπίζονται στη μετάθεση της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας και στην ελάττωση του σπέρματος εξαιτίας περιβαλλοντικών αιτίων, όπως της εμφάνισης στο νερό ενώσεων με οιστρογονικές ιδιότητες από τα βιομηχανικά απόβλητα, που εισχωρούν στον κύκλο της διατροφής», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2009, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας(15 Ιουνίου), ο καθηγητής ενδοκρινολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Γιόβος.

Ανδρική Υπογονιμότητα
Ο επίκουρος καθηγητής ενδοκρινολογίας αναπαραγωγής (Α’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ) Δημήτριος Γουλής, αναφέρθηκε στην FISH (fluorescence in situ hybridization), μία σύγχρονη εργαστηριακή προσέγγιση σπερματοζωαρίων.
«H FISH είναι μια κυτταρογενετική τεχνική, που χρησιμοποιείται για να ανιχνεύει και να εντοπίζει την παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων χρωμοσωμάτων. Χρησιμοποιεί φθορίζουσες χρωστικές, που ενώνονται με ένα συγκεκριμένο μέρος του χρωμοσώματος. Αν η χρωστική ενωθεί σημαίνει ότι υπάρχει το χρωμόσωμα. Αν δεν ενωθεί ή ενωθεί διπλά, σημαίνει ότι είναι παθολογικό. Η τεχνική χρησιμοποιείται σε υπογόνιμους άνδρες στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Στη συνέχεια αφού γονιμοποιηθεί το ωάριο και πριν εμφυτευθεί επανελέγχεται για να φανεί, αν το γονιμοποιημένο ωάριο είναι παθολογικό ή φυσιολογικό. Με τον έλεγχο αυτό προλαμβάνεται η μετάδοση γενετικών νοσημάτων», δήλωσε ο κύριος Γουλής.
Να σημειωθεί ότι κατά τον προγεννητικό έλεγχο, ελέγχεται ένας μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων. Αν ένα σημαντικό ποσοστό είναι παθολογικό, τότε ό άνδρας οδηγείται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το φυσιολογικό είναι τα παθολογικά σπερματοζωάρια να είναι κάτω από το 1%.

Γυναικεία Υπογονιμότητα
Ο ενδοκρινολόγος επιμελητής Β΄ (Δ΄ Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ) Ανάργυρος Κούρτης, αναφέρθηκε στην γυναικεία υπογονιμότητα η συχνότητα της οποίας μπορεί να ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και από πληθυσμό σε πληθυσμό. «Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει ειδικό προφίλ του υπογόνιμου ζευγαριού. Η υπογονιμότητα είναι πολυσύνθετη και ρευστή κατάσταση: το ίδιο άτομο, ή ζευγάρι, μπορεί να διανύσει μεγάλες χρονικές περιόδους στις οποίες αδυνατεί να συλλάβει και η αδυναμία αυτή μπορεί να επέλθει, ή να λήξει, χωρίς προειδοποίηση. Τις περισσότερες φορές η υπογονιμότητα δεν έχει ειδικά συμπτώματα κι έτσι δεν την αντιλαμβανόμαστε», δήλωσε ο κύριος Κούρτης.
Τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας είναι τα εξής: α) διαταραχές στην ωοθυλακιορρηξία, που ευθύνονται για το 10 έως 25% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, β) οι παθήσεις των σαλπίγγων για το 20 έως 40%, γ) οι βλάβες του τραχήλου της μήτρας για το 10 έως 15%, δ) οι παθήσεις της μήτρας για το 1 έως 5%, και ε) ανοσολογικοί παράγοντες για το 5%. Πρέπει να σημειωθεί ότι και με τις σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές δεν είναι δυνατόν να βρεθεί η αιτία της υπογονιμότητας σε ποσοστό 10 έως 15% των υπογόνιμων ζευγαριών.
Η μέση φυσιολογική πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως από ένα γόνιμο ζευγάρι με κανονική σεξουαλική ζωή δεν υπερβαίνει το 20% ανά έμμηνο κύκλο. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο όταν η ηλικία της γυναίκας είναι μικρή (κάτω των 25 ετών), παραμένει περίπου σταθερό μέχρι την ηλικία των 30 και μειώνεται προοδευτικά μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, το ποσοστό φυσιολογικής σύλληψης είναι πολύ μικρό, της τάξεως του 5% το πολύ. Περίπου το 50% των φυσιολογικών γόνιμων ζευγαριών επιτυγχάνει κύηση κατά το πρώτο έτος προσπαθειών και 20-35% των ζευγαριών αυτών επιτυγχάνει κύηση κατά το δεύτερο έτος προσπαθειών. Το υπόλοιπο 15% αντιστοιχεί στα «υπογόνιμα» ζευγάρια.
Όμως πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως, και η γονιμότητα των αντρών ελαττώνεται όσο μεγαλώνουν σε ηλικία, αν και με λιγότερο ίσως δραματικό τρόπο, συγκριτικά με τις γυναίκες. Στις ηλικίες 20 με 29 χρονών, 8% των παντρεμένων γυναικών δεν είναι γόνιμες, 15% των γυναικών στις ηλικίες 30 με 34 ετών, 22% των γυναικών στις ηλικίες 35 με 39 ετών και 29 % των γυναικών στις ηλικίες 40 με 44 ετών.
Όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει μετά από ένα έτος συστηματικών (1-2 φορές την εβδομάδα) και απροστάτευτων επαφών (χωρίς αντισύλληψη ή χρήση προφυλακτικού), θεωρείται υπογόνιμο, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.
«Τα διαγνωστικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο γιατρός στον έλεγχο της γυναίκας, ύστερα από το λεπτομερές ιστορικό και την προσεκτική κλινική εξέταση, καθώς και ύστερα από τον έλεγχο του σπέρματος του συζύγου είναι: α) έλεγχος της ωοθυλακιορρηξίας, β) εκτίμηση της τραχηλικής βλέννας και δοκιμασία ύστερα από σεξουαλική επαφή, γ) ακτινολογική εξέταση της μήτρας και των σαλπίγγων (υστεροσαλπιγγογραφία), και δ) λαπαροσκόπηση.
Εφόσον όλες αυτές οι δοκιμασίες βρεθούν φυσιολογικές πρέπει να γίνουν και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, για την αναζήτηση σπανιότερων αιτίων υπογονιμότητας. Τέτοιες εξετάσεις είναι οι ανοσολογικές δοκιμασίες, οι καλλιέργειες της τραχηλικής βλέννας και η βιοψία του ενδομητρίου. Πρέπει να τονισθεί ότι σε περίπτωση, που παρά το σχολαστικό εργαστηριακό έλεγχο δεν βρεθεί η αιτία του προβλήματος, συνιστάται στο ζευγάρι επανάληψη του εργαστηριακού ελέγχου ύστερα από ένα χρόνο. Οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως ανεξήγητη υπογονιμότητα», κατέληξε ο κύριος Κούρτης.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Κατασχέθηκαν 19 τόνοι αμυγδαλόψιχα

Πάνω από 19 τόνοι αμυγδαλόψιχας, προέλευσης ΗΠΑ, κατασχέθηκαν από συνεργεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, επειδή, στα δείγματα που πήραν οι γεωπόνοι της υπηρεσίας, στις 20 Μαΐου 2009, ανιχνεύτηκε υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες. Συνολικά καασχέθηκαν 19 τόνοι και 458 κιλά εμπορεύματος. Δεν επετράπη η εισαγωγή της αμυγδαλόψιχας στη χώρα μας και, από τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη διατεθεί σε αγορές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.